- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Γιατί προβληματίζει το πολιτικό σκηνικό η βαριά ποινή του Άκη
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης κατά του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη, χωρίς αναστολή, για το περιβόητο ακίνητο επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο δεν είχε περιλάβει στη δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε στη Βουλή και με τη χθεσινή δικαστική απόφαση δημεύεται!
Ο προφυλακισμένος εδώ και δέκα μήνες πρώην υπουργός, που σε λίγες ημέρες θα ξαναβρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας πολύ πιο βαριές κατηγορίες, όπως το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», που, κατά τον αρμόδιο ανακριτή, προέρχεται από μίζες που ελάμβανε για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα και άνωθεν εντολές…».
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, επέβαλε, κατά πλειοψηφία, στον κ. Τσοχατζόπουλο κάθειρξη 7 ετών για το κακούργημα της μη δήλωσης του ακίνητου που απέκτησε το 2010 η σύζυγός του κυρία Βίκυ Σταμάτη και ένα έτος για τις υπόλοιπες πλημμεληματικές κατηγορίες, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και, εκτός από τη δήμευση του ακινήτου, τού επεβλήθη χρηματική ποινή ύψους 550.000 ευρώ.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ψύχραιμος και με το χέρι στην τσέπη, αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες. Η στάση του προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος τον διέκοψε ζητώντας του να βγάλει το χέρι από την τσέπη, επικαλούμενος τη δικονομία και αναφέροντας πως η κίνησή του αυτή δείχνει ασέβεια προς το δικαστήριο. «Δηλαδή, το θέμα είναι πως στέκομαι; Αν θα έχω το χέρι στην τσέπη ή το ένα πόδι πάνω στο άλλο; Τι πράγματα είναι αυτά; Από εκεί κρίνεται ο σεβασμός;», απάντησε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.
Δήλωσε άγνοια νόμου
Στην κατάθεσή του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλέστηκε άγνοια της αλλαγής που είχε γίνει στο νόμο, το 2003, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός. «Δεν είχα πρόθεση να κρύψω τίποτα», είπε επικαλούμενος τη φορολογική του δήλωση, όπου «είναι όλα δηλωμένα».
Εισαγγελέας: «Δεν σας απασχόλησε όταν αγοράσατε το σπίτι να κοιτάξετε καλά το νόμο. Ήσασταν δημόσιο πρόσωπο…»
Α. Τσοχατζόπουλος: «Εγώ ήμουν πολλά χρόνια υπουργός όλη την ημέρα δούλευα στο υπουργείο. Πότε να προλάβω να δω τι λέει ο νόμος για το πόθεν έσχες. Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ τι μελλοντική δήλωση θα κάνω».
Λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε: «Πρόκειται περί απόφασης, που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δυο προς έναν (σ.σ. εννοεί την μειοψηφία) και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται. Εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης».
«Σοκάρουν» τους πολιτικούς οι βαριές καταδίκες
Ποικίλες, πάντως, αντιδράσεις μεταξύ του πολιτικού κόσμου προκαλεί η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες βαριά καταδίκη πολιτικού που έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Μετά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και οδηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις φυλακές, η επιβολή στον κ. Τσοχατζόπουλο της συγκεκριμένης ποινής, θεωρήθηκε ως πολύ σκληρή απόφαση που εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου.
«Αν επιβλήθηκε τόσο βαριά ποινή για ανακριβή δήλωση “πόθεν έσχες”, τότε για το ξέπλυμα για το οποίο θα δικαστεί σε λίγους μήνες, πόσο πρέπει να καταδικαστεί;», αναρωτιούνται ορισμένοι, ενώ άλλοι εκφράζουν προβληματισμό, επισημαίνοντας «τον κίνδυνο το εκκρεμές να φθάσει στο άλλο άκρο και από την πλήρη ατιμωρησία να βρεθούμε στην επιβολή ποινών που δεν αντιστοιχούν στα αδικήματα που δικάζονται».
Πολιτικά στελέχη από όλες τις παρατάξεις, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, υποστηρίζουν ότι οι «εξοντωτικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, αυτές ποινές επιβάλλονται από την ανάγκη κατευνασμού της κοινής γνώμης που είναι οργισμένη από το καθεστώς της χρόνιας ατιμωρησίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εμπιστεύονται ούτε τους πολιτικούς, που λειτουργούσαν με τη λογική του «κόρακας κοράκου…», αλλά ούτε και τη Δικαιοσύνη, η οποία δεν δρούσε αποτελεσματικά, ακόμη και στις λίγες υποθέσεις διαφθοράς που έφθαναν ενώπιον της τα προηγούμενα χρόνια.
Ορισμένοι, μάλιστα, βουλευτές υποστηρίζουν ότι η εξάντληση της αυστηρότητας στις δύο αυτές υποθέσεις συνιστά ηχηρό μήνυμα της δικαστικής εξουσίας προς την πολιτική τάξη, με αφορμή τις περικοπές των εισοδημάτων τους που αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, πάντως, πολιτικά στελέχη από τη Βόρειο Ελλάδα, δίνοντας τοπικιστική διάσταση στο όλο ζήτημα, συνδέουν τις δύο πρόσφατες βαριές καταδίκες με την έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, που σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, για να ισχυριστούν ότι «δεν είναι τυχαίο που μέχρι στιγμής έχουν μπει στο στόχαστρο μόνον πολιτικοί από τη Θεσσαλονίκη».
Ιδιαίτερα, πάντως, θορυβημένοι είναι όσοι βουλευτές έχουν θητεύσει τα προηγούμενα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχουν ανοιχτές υποθέσεις, καθώς με την τακτική που ακολουθεί, πλέον, η Βουλή, η οποία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, αίρει την ασυλία των βουλευτών για αδικήματα που δεν σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητά τους και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Εξάλλου και η χθεσινή καταδίκη του κ. Τσοχατζόπουλου ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που πήρε η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, η οποία, επί προεδρίας του Αντιπροέδρου του σώματος κ. Βαγγέλη Αργύρη, όταν διαπίστωσε ανακρίβειες στα δηλούμενα από τον πρώην υπουργό, απέστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ πολλών πρώην και νυν δημάρχων, νομαρχών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν διαθέτουν ασυλία και «με την αυτονόμηση που», όπως λέγεται, «απέκτησε πλέον η ελληνική δικαιοσύνη», αισθάνονται ότι σφίγγει ο κλοιός για υποθέσεις που αφορούν σε αδικήματα υπεξαιρέσεων, υπερκοστολογήσεων έργων, χορήγησης παράνομων επιδομάτων και άλλα.
Έτσι, μπορεί πια ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο εδώλιο και από εκεί στις φυλακές για καταγγελίες που παλαιότερα θεωρούνταν «ρουτίνα» και έμπαιναν στο αρχείο, χωρίς να ερευνηθούν, ενώ τώρα έχει αρχίσει να γίνεται διερεύνησή τους και να εκδίδονται παραπεμπτικά βουλεύματα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr
0 comments