Γιατί αγαπάμε τους άνδρες που μας κάνουν να γελάμε
Λένα Πλόσκα
Σε όλους αρέσει να γελούν και όταν πρόκειται για τις ερωτικές σχέσεις, έρευνες δείχνουν πως το γέλιο είναι ένα κριτήριο ισχυρό για την επιλογή συντρόφου.
Σύμφωνα με μελέτη του Jeffrey Hall, Ph.D, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όταν δυο άγνωστοι συναντώνται, το γέλιο είναι εκείνο καθορίζει την έκβαση της γνωριμίας τους. Όσο περισσότερο ο άνδρας προσπαθεί να κάνει την γυναίκα να γελάσει και όσο περισσότερο εκείνη ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του, τόσο πιθανότερο είναι η επαφή να εξελιχθεί σε ειδύλλιο.
Μια παλαιότερη θεωρία εκτιμά πως ο άνδρας που κάνει χιούμορ, ουσιαστικά προσπαθεί να διαφημίσει την εξυπνάδα του ή αλλιώς πως το χιούμορ είναι μια καλή ένδειξη καλής εγκεφαλικής λειτουργίας! Αυτή ακριβώς την εκτίμηση και τον τρόπο που εξυπνάδα και χιούμορ συνδέονται, είναι που θέλησε να εξετάσει ο καθηγητής Χαλ.
Κοινή εμπειρία
Τα ευρήματά του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα πως όταν οι άνθρωποι γελάνε μαζί, κατασκευάζουν από κοινού κάτι διασκεδαστικό και ευχάριστο και για τους δυο. Ουσιαστικά μοιράζονται την κοινή εμπειρία της -καλώς εννοούμενης- ελαφράδας. Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία όπου το αστείο δημιουργείται και από τους δυο. Δεν πρόκειται για απλή παράθεση ανεκδότων που ο ένας αφηγείται και ο άλλος ακούει.
Το χιούμορ είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις που περιλαμβάνει το αμοιβαίο πείραγμα. Όταν δυο άνθρωποι γελούν με τα ίδια αστεία, είναι σα να ομολογούν μεταξύ τους ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες, έχουν τις ίδιες προτιμήσεις και τα ίδια ενδιαφέροντα.
Θέμα ορμονών
Το γέλιο, μεταξύ άλλων, είναι μια φυσική αντίδραση που δημιουργεί ευφορία, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που μας κάνει να προτιμάμε συντρόφους ικανούς να μας κάνουν να γελάμε.
Το γέλιο προκαλεί έντονη αύξηση των παλμών και της πίεσης που ακολουθείται όμως από χαλάρωση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυτό το ευεργετικό συναίσθημα της ανακούφισης και της κάθαρσης.
Επιπλέον, χάρη στη διάταση των φλεβών που το γέλιο προκαλεί, τα όργανα δέχονται περισσότερο οξυγόνο κάτι που δημιουργεί ευχάριστο συναίσθημα. Οι ενδορφίνες που εκλύονται με το γέλιο προκαλούν μείωση της έντασης, του στρες και του θυμού που ενδεχομένως νιώθουμε.
Σύμφωνα με την ίδια ομάδα ερευνητών λοιπόν, ακριβώς αυτή η θετική επίδραση του γέλιου στον οργανισμό είναι που μας κάνει πιο δεκτικούς στην συναναστροφή με ανθρώπους που διαθέτουν χιούμορ και μας κάνουν να γελάμε. Όταν όλες αυτές οι ορμόνες της χαράς κατακλύζουν τον οργανισμό μας, κάθε φορά βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον υποψήφιο σύντροφο και εραστή, αυτομάτως είμαστε θετικά διακείμενοι απέναντί του.