- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
Το γεωπάρκο των «Μπουχαριών» πρώτο από τις «Έξι πιο παράξενες εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη»
Πρώτο, από τις “Έξι πιο παράξενες εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη”, συγκαταλέγεται το Γεωπάρκο των Μπουχαριών» και των «Νοχταριών» στο Μικρόβαλτο της Κοζάνης, σύμφωνα με άρθρο του ιστότοπου της Θεσσαλονίκης parallaximag.gr (ηλεκτρονική πλατφόρμα του περιοδικού Parallaxi).
Η εισαγωγή και το άρθρο της Κύας Τζήμου για τα “Μπουχάρια”, έχει ως παρακάτω:
Οι έξι πιο παράξενες εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη
Παράξενες εκδρομές σε τοποθεσίες λόγω γεωλογικών φαινομένων αλλά και μνημεία με παράξενες δοξασίες να τα συνοδεύουν υπάρχουν πολλά διάσπαρτα στην Ελλάδα. Εμείς βρήκαμε έξι σε κοντινή από την πόλη απόσταση που σίγουρα θα σας κινήσουν την περιέργεια να τα επισκεφτείτε.
- Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» στον Μικρόβαλτο της Κοζάνης
Στην Ελλάδα δυστυχώς η ανάδειξη και η προστασία αξιοθαύμαστων τόπων διανύει ακόμη τη νηπιακή ηλικία. Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει γι΄αυτούς τους απίστευτους γεωλογικούς σχηματισμούς στο Νομό Κοζάνης. Στην περιοχή “Μπουχάρια” 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Μικροβάλτου, Δήμου Καμβουνίων του νομού Κοζάνης, στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό. 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης, εντοπίζονται ιδιαίτερες γεωμορφές που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται “Μπουχάρια” και προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή “συγκολλητική” ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα. Είναι περίπου 20 και το ύψος τους κυμαίνεται από 2 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.
Παράλληλα αναπτύσσονται και κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια». Ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο». Επεκτείνονται σε μήκος δύο χιλιομέτρων στο ρέμα της Ποταμιάς, στα όρια του π. Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού. Μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη είναι και ο «Κόκκινος Νόχτος» (σημαίνει «κόκκινη απότομη όχθη ή κοψιά») που είναι ορατός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια από το χωριό Ελάτη, στα όρια των νομών Κοζάνης-Λάρισας και βρίσκεται κοντά στην Ελάτη, σε απόσταση 7 χλμ. από το γεωπάρκο. Αν και είναι ορατός από το χωριό Ελάτη, η πρόσβαση είναι αδύνατη.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (τμήμα Γεωλογίας, καθ. κ. Α. Κελεπερτζής) αναφέρει για την περιοχή: «οι γεωμορφές αυτές απαντούν μόνο στη συγκεκριμένη θέση σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργήθηκαν από διάβρωση σε διάστημα πολλών χιλιάδων ετών. Η καταγραφή, η προστασία και η ανάδειξη των γεωμορφών Μικροβάλτου Κοζάνης, η δημιουργία γεωπάρκου καθώς και η δημιουργία ενός αναλυτικού ηλεκτρονικού οδηγού θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία μια πολιτιστική προσφορά. Η ανάδειξη των γεωμορφών θα συμβάλει στην καθιέρωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γεωτουρισμός…». Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η φωνή των Γεωλόγων. Οι εγκαταστάσεις του πάρκου που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008 περιλάμβαναν μερικές βασικές υποδομές που σιγά σιγά φθείρονται χωρίς να τις συντηρεί κανείς. Δεν υπάρχει προσανατολισμός και φορέας διαχείρισης του έργου και μοιραία απαξιώνεται. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν τη διαμόρφωση αιωρούμενων διαδρομών περιπάτου, την κατασκευή χώρων ανάπαυσης και ενημέρωσης των επισκεπτών (ξύλινα κιόσκια και παγκάκια), την κατασκευή περίφραξης και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, την τοποθέτηση φυλάκιου στην είσοδο του πάρκου, με χώρο υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού, τουαλέτες κοινού, αποθήκη και κοιτώνα για τους φύλακες του πάρκου, καθώς και ξύλινο παρατηρητήριο στη βόρεια πλευρά του πάρκου.
Κύα Τζήμου
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο
0 comments