- Συνελήφθη άμεσα 29χρονος ημεδαπός για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super-Market στην πόλη της Κοζάνης
- Συνελήφθησαν 3 ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Σύλληψη 31χρονου ημεδαπού στα Γρεβενά, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 27-01-2025 έως 02-02-2025)
Γέμισε με φίδια η… μισή χώρα
MAPOYΣI KAI ΠENTEΛH EXOYN ΠPOBΛHMA, ΣTIΣ ΣEPPEΣ EΠIΣTPATEYΣAN EΞOΛOΘPEYTH
Στις φήμες ότι «τα αμολάνε οι οικολόγοι», οι οργανώσεις Anima, WWF, Αρκτούρος και ο Δήμος Αμαρουσίου απαντούν ότι και… να ήθελαν δεν θα μπορούσαν. Πάντως, κίνδυνος για τον άνθρωπο δεν υπάρχει
Στις Σέρρες, ένας 55χρονος έχει εξελιχθεί σε… τοπικό ήρωα, καθώς, στον ελεύθερό του χρόνο, πιάνει και σκοτώνει φίδια που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Στο Πολύδροσο Αμαρουσίου και τις περιοχές πέριξ της Πεντέλης, όπου δεν έχουν… φιδοεξολοθρευτή, έχει σημάνει συναγερμός το τελευταίο διάστημα, λόγω των συχνών «συναντήσεων» που έχουν οι κάτοικοι με τα ερπετά. Οι ίδιοι, δηλώνουν ανάστατοι, καθώς στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, ακόμα και (κυρίως) τις αυλές των σπιτιών τους (ή και στο… εσωτερικό για όσους συνηθίζουν να αφήνουν ανοιχτά παράθυρα), το τελευταίο διάστημα βρίσκουν συνεχώς φίδια. Τόσο στις Σέρρες, όσο και στις περιοχές της Αττικής, η φήμη που κυκλοφορεί, είναι ότι «οι οικολόγοι απελευθερώνουν φίδια». Μπορεί να αληθεύει κάτι τέτοιο;
«Όχι», λένε κατηγορηματικά στην “PRESS” οι υπεύθυνοι των μεγαλύτερων οικολογικών οργανώσεων της χώρας, WWF, Αρκτούρος και Ani-ma, οι οποίοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως αδύνατο. Και ο Δήμος Αμαρουσίου συμφωνεί, αναφέροντας ότι απλά τώρα «σκάνε» τα αυγά των φιδιών. Πάντως, όλοι οι παραπάνω φορείς τονίζουν πως υπάρχουν φίδια σε όλη την Αττική και πως όχι μόνο είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά βοηθούν και στην ισορροπία του οικοσυστήματος, καθώς είναι οι φυσικοί εχθροί των τρωκτικών, άρα κρατούν τα ποντίκια και τους αρουραίους σε μικρούς αριθμούς. Η εξολόθρευση των φιδιών, μπορεί να σημάνει την αύξηση των αριθμών των τρωκτικών…
«Δεν τ’ αμολάμε εμείς»
Οι φιλοζωικές-οικολογικές οργανώσεις, πάντως, πέρα από το να τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα φίδια υπάρχουν και είναι χρήσιμα στο οικοσύστημα και της Αθήνας, τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι δεν τα απελευθερώνουν αυτές, όπως λένε οι φήμες που κυκλοφορούν στην περιοχή.
«Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, ούτε τα λεφτά έχουμε, ούτε και τον εξοπλισμό», λέει στην “PRESS” η υπεύθυνη της Anima, Μαρία Νανωτή και συνεχίζει: «Τον χειμώνα, τα φίδια είναι σε χειμερία νάρκη και, τώρα οι κάτοικοι τα βλέπουν ξαφνικά. Είναι ακίνδυνα αυτά τα είδη, δεν έχουν δηλητήριο. Και, όσο πιο μεγάλα είναι, τόσο περισσότερα και μεγαλύτερα ποντίκια τρώνε. Και, σας βεβαιώ ότι κανείς δεν μπορεί να τα εκτρέφει, ποτέ».
Και από τον Αρκτούρο, μας λένε ότι δεν γνωρίζουν για το θέμα και πως «δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα, ούτε το χρόνο να στήνουμε παγίδες για φίδια». Στο ίδιο πλαίσιο και η WWF.
Στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου απευθυνθήκαμε, ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του Δήμου, κ. Τζωρτζίνης δηλώνει άγνοια. «Γνωρίζω ορισμένα, μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είναι λογικό να υπάρχουν, επειδή τα ερπετά κοιμούνται το χειμώνα και ξυπνούν το καλοκαίρι. Καταγγελίες εμείς δεν έχουμε, αλλά και να είχαμε για τις αυλές των σπιτιών, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, αφού οι δημοτικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν σε αυτούς τους χώρους».
Ο… εξολοθρευτής
Στις Σέρρες πάντως, μια από τις περιοχές στις οποίες τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της εποχής τα φίδια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς, αντί για τους αρμόδιους φορείς, την κατάσταση στα χέρια του πήρε ένας 55χρονος ντόπιος. Κυριολεκτικά! Παίρνεις τους δρόμους κάθε μέρα με ένα… τσεκούρι στο χέρι και ψάχνει φίδια. Κάθε φορά που συναντιέται με ερπετό, αυτό βιώνει την… εκδίκηση του ανθρώπου. Ο οποίος το αποκεφαλίζει.
Παρότι ο ίδιος θεωρεία εαυτόν κάτι σαν… vigilante των φιδιών (έχει μόττο «φίδι καλό μόνο νεκρό»!!!) και η εικόνα του με το τσεκούρι να κυνηγά φίδια μες στο καταμεσήμερο έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν ήδη σφοδρές αντιδράσεις από φίλους της άγριας ζωής και οικολόγους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι εάν ο καθένας αρχίσει να σκοτώνει ερπετά, τους φυσικούς εχθρούς των τρωκτικών, θα διαταρραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, με τραγικές επιπτώσεις. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε 22 είδη φιδιών, εκ των οποίων μόνο τα 5 είναι δηλητηριώδη και μόνο τα 3 εξ αυτών είναι πραγματικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο εφόσον τον δαγκώσουν…
Τεράστια αύξηση και στον πληθυσμό αγριογούρουνων
Στην ορεινή Πελοπόννησο, αλλά και σε μέρη που συνορεύουν με τους ορεινούς όγκους (Μαίναλο, Πάρνωνας, κ.λπ.) οι συνεχείς επιδρομές στις καλλιέργειές από αγριογούρουνα, έχουν προκαλέσει… καβγάδες με οικολόγους που «κατηγορούνται» ότι τα απελευθερώνουν, αλλά και κυνηγετικές οργανώσεις (επίσης… κατηγορούνται). Στη Μακεδονία και τη Θράκη, το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα είναι τόσο μεγάλο, που έγινε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, προ ημερών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων παρουσιάζει τεράστια αύξηση στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών. Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ!
Ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Κυριάκος Σκορδάς, εξηγεί ότι «τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10”. Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
«Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού» τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: Πουά ή ριγέ! Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. «Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας».
press-time.gr
0 comments