Γαλλία: Πολιτική κρίση με φόντο την οικονομία-Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

By on 25/08/2014

Πολιτική κρίση και αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνουν στην Γαλλία οι κακές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών που ασκούν έντονη κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, προκαλώντας αμηχανία στα Ηλύσια. Μετά τους τριγμούς που ακολούθησαν τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντμπούρ για τις κυβερνητικές επιλογές, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υπέβαλε σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση της κυβέρνησής του και ανέλαβε να παρουσιάσει μέχρι αύριο τη νέα του ομάδα.

Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς

Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς

Ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει αύριο, μια νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τους «προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντμπούρ, ζήτησε να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε «εμμονή» της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα, τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

Ο Μοντμπούρ κατά την συνάντηση σοσιαλιστών στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει μια «δίκαιη και υγιής αντίσταση» στις «υπερβολικές εμμονές των Γερμανών συντηρητικών».

Ο Αρνό Μοντμπούρ

Ο Αρνό Μοντμπούρ

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», ο υπουργός υποστήριξε: πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας που «έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας» και πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».

Ο πρωθυπουργός Βαλς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, μετά τις κακές επιδόσεις των σοσιαλιστών του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές, κατηγόρησε τον Μοντμπούρ ότι περνά την «κίτρινη γραμμή»:

«Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή, στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, άνθρωπος του περιβάλλοντος του Βαλς.

Ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα σχόλια που έκανε, ενώ αρνήθηκε ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε «παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης».

«Μετρημένες» οι ώρες του Μοντμπούρ στην κυβέρνηση
Πάντως, όπως γράφει η εφημερίδα Monde «ένα είναι σίγουρο: οι μέρες του Αρνό Μοντμπούρ στην κυβέρνηση είναι μετρημένες». Όσο και αν «μια ώρα πριν την ανακοίνωση των Ηλυσίων, τη Δευτέρα το πρωί, όντας ακόμη υπουργός Οικονομίας, (ο Μοντμπούρ) δήλωνε στο μικρόφωνο του σταθμού Europe 1, ότι τίποτα δεν είχε αποφασιστεί για το μέλλον του ως υπουργό κι ότι παρότι δεν ένιωθε άνετα με τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, δεν σκόπευε να αφήσει την κυβέρνηση σύντομα».

Ο Μοντμπούρ, θεωρείται βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί, ενώ οι απόψεις διίστανται για την τύχη του υπουργού παιδείας, Μπενουά Αμόν, ο οποίος προέβη σε ανάλογες δηλώσεις περί τερματισμού της κυριαρχίας της Μέρκελ, αλλά φέρεται να απολαμβάνει της στήριξης του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ο Βαλς έχει αυτή την ώρα συναντήσεις με υπουργούς της παραιτηθείσας κυβέρνησης, ενώ ο Μοντμπούρ αναμένεται να κάνει δηλώσεις το απόγευμα, γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας), μετά την μετάβασή του στο πρωθυπουργικό μέγαρο, Ματινιόν.

Μήνυμα Ολάντ
Οι αναλύσεις στα γαλλικά μέσα δίνουν διαφορετικές εκδοχές για το ποιος ήταν εκείνος που είπε την τελική λέξη για την παραίτηση της κυβέρνησης. Η εφημερίδα Le Parisien, υποστηρίζει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος υποχώρησε στις πιέσεις του πρωθυπουργού που ζητούσε μια δραστική απάντηση, ωστόσο πηγή των Ηλυσίων αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα «απόλυτης συναίνεσης» μεταξύ Ολάντ και Βαλς, διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την παραίτηση του ως μοχλό πίεσης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, που βλέπει την δημοτικότητά του να βυθίζεται, δεν θέλει να φανεί αδύναμος και επιχειρεί με την κίνηση αυτή να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι στους «αντάρτες», ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο. Ταυτόχρονα η εν λόγω απόφαση είναι αναμφίβολα ένα σημάδι του πόσο μεγάλο είναι το πολιτικό διακύβευμα και για τον ίδιο τον Πρόεδρο: η ανεργία κινείται πάνω από το 10%, η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη και ένα πολύ μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων- γύρω στο 20%- πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει στροφή προς το καλύτερο.

Το σχέδιο του Ολάντ είναι οι περικοπές δαπανών με στόχο την χρηματοδότηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσειςκαι την ελπίδα της οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί στους κόλπους των σοσιαλιστών που διαφωνούν, θεωρώντας ότι θα πρέπει να δοθεί λιγότερη έμφαση στην λιτότητα και να διοχετευτεί χρήμα απευθείας στα νοικοκυριά.

Φιγιόν: Ο Ολάντ πληρώνει την αδράνεια του
Ο πρώην πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, έγραψε στο blog του:

«Η παραίτηση της κυβέρνησης δείχνει την σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέναντι στις επιπτώσεις της αδράνειάς του. Επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας ανεύθυνης αριστεράς που θέλει να προσθέτει συνεχώς, ολοένα και περισσότερες δημόσιες δαπάνες, παραβλέποντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δημοσιονομικών και μιας τάσης παθητικότητας που του φαίνεται φυσιολογική, ελπίζοντας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα υπάρξει εκ νέου ανάπτυξη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο συνταγματολόγος, Ντομινίκ Ρουσό, υπογραμίζει: «η κρίση δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», σημειώνοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής.

ethnos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: