giapraki.com

Γ. Ζεμπιλιάδου (ομιλία στην Κοζάνη): «Φέρνουμε ξανά στους Δυτικομακεδόνες την ελπίδα»

«Από την αρχή ακόμα που μπήκαμε σ΄ αυτόν τον εκλογικό αγώνα, από την πρώτη μου ομιλία στην Κοζάνη και μετά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, θεώρησα χρέος μου να μιλήσω όσο πιο καθαρά μπορούσα για την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Μίλησα για τη βαθιά κρίση που περνάει ο τόπος μας. Μια κρίση που στην περιφέρειά μας ξεκίνησε το 2008.
Μια κρίση που βαθαίνει διαρκώς και μας καταβαράθρωσε στην τελευταία θέση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας.
Η Περιφέρεια καταρρέει και το βλέπουμε όλοι. Κάθε μέρα και περισσότερο.
Το βροντοφωνάζουν
• η πρωτιά μας στην ανεργία
• η μείωση των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια ευθύνεται για το ότι κλείνουν η μία στις δύο
• η μείωση της γεωργικής παραγωγής που έφτασε στο 40%
• η μείωση του κτηνοτροφικού τομέα που έφτασε σχεδόν στο 80%
• τα χαμηλά ποσοστά των αρδευόμενων εκτάσεων.
• οι δείκτες του τουρισμού με την περιφέρεια μας τελευταία να καλύπτει μόλις το 0,1% των διανυκτερεύσεων
Γι αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές αυτές. ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Και αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για τη ζωή μας.
Η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας
Ο ρόλος της είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ και όλοι συμφωνούμε ότι μετά την οδυνηρή περιπέτεια των τελευταίων 4 ετών η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και της Περιφέρειας είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
Ο τόπος χρειάζεται ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ένα ΣΧΕΔΙΟ για ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ.
Και εμείς έχουμε ΣΧΕΔΙΟ.
Γι΄ αυτό αισθανόμαστε το χρέος να μπούμε σ΄ αυτήν την εκλογική μάχη.

Ασχολούμαι επί 20 σχεδόν χρόνια με τα ΚΠΣ και τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά Εργαλεία, ως δημόσιος λειτουργός. Έτσι απέκτησα πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία.
Γνώσεις και εμπειρία τις οποίες, πιστεύω και αισθάνομαι, πως έχω την ευθύνη να τις επιστρέψω στην πατρίδα και τον τόπο μου.
Με βαραίνει το χρέος που έχω και γω:
o Απέναντι στους ανέργους που συναντώ κάθε μέρα μπροστά μου
o Απέναντι στα παιδιά μας που ξενιτεύονται
o Απέναντι στη φτώχεια που χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας.
Αυτό το χρέος με οδήγησε πριν τρία χρόνια να αναλάβω τη θέση της Ειδικής Γραμματέως του ΕΣΠΑ, γιατί δεν μας άξιζε να είμαστε τελευταίοι από όλες τις χώρες στην αξιοποίησή του.
Με Σχέδιο, σκληρή δουλειά και άξιους συνεργάτες στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο.
Να πάμε από την 18η θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην 7η στο ΕΤΠΑ και στην 9η στο σύνολο των Ταμείων, πολύ πάνω από τον Μέσο Όρο των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε.
Έτσι, από μαύρα πρόβατα στην Ε.Ε., αρχίσαμε να δεχόμαστε συγχαρητήρια και κληθήκαμε να βοηθήσουμε τη Ρουμανία εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε για να μην χάσουν το δικό τους ΕΣΠΑ.

Το ίδιο χρέος με οδηγεί και σήμερα. Γιατί δεν ανέχομαι να είναι η Δυτική Μακεδονία τελευταία σε όλα.
Γιατί δεν μας αξίζει να είμαστε η Περιφέρεια των μισών έργων, και των χαμένων ευκαιριών.
Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτεία προίκισε τις Περιφέρειες με αρμοδιότητες και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις προίκισε και με πόρους.
Σχεδόν 1 δις € είχε διαθέσιμα η Περιφέρεια μας από το 2007 έως σήμερα.
Ναι 1 δις € για να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξή της.
Αντ΄ αυτού ο κ. Δακής, ως Νομάρχης αρχικά και ως περιφερειάρχης αργότερα, υπήρξε ο πρωταθλητής των μισών έργων ΚΑΙ ΤΩΝ αναξιοποίητων πόρων:
 Ο διευρωπαϊκός κάθετος άξονας της Εγνατίας μέχρι τη Φλώρινα και τα σύνορα της Νίκης μένει μισός
 Το τμήμα του δρόμου Κοζάνης- Λάρισας δεν το άγγιξαν καν, ή για να είμαι ακριβής απαιτήθηκαν 8 χρόνια για να διαπλατυνθεί ένα κομμάτι δύο χιλιομέτρων!!!
 Τα 14 αρδευτικά έργα παραμένουν μισοτελειωμένα.
 Ο δρόμος Γρεβενά – Βασιλίτσα, κομβικής σημασίας για το χιονοδρομικό κέντρο, «παγωμένος», η απαραίτητη 2η καμπίνα ανάβασης δεν ξεκίνησε, ενώ κανένα από τα δυο χιονοδρομικά μας δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα τεχνητή χιόνωση.
 Ο δρόμος Φλώρινας – Πρεσπών δεν ξεκίνησε
 Το Πανεπιστήμιο δεν ξεκίνησε.
 Οι δράσεις ανακούφισης της φτώχειας μηδενικές.
 Οι δράσεις για την ανεργία περιορισμένες στα αναποτελεσματικά πεντάμηνα.
Ναι. Στη Δυτική Μακεδονία ξετυλίγονται από κάθε μεριά , δυστυχώς, μικρές ή μεγάλες ιστορίες ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Αυτές οι ιστορίες φέρουν την υπογραφή του κ. Δακή. Έχουν το ονοματεπώνυμο του
Γι αυτό μπήκαμε σε αυτόν τον αγώνα.
Τα τελευταία 10 χρόνια ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Περιφέρειας ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ.
Γι αυτό από την πρώτη μέρα ακόμη με ακούτε να μιλάω για ΣΧΕΔΙΟ.
Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις
για να πετύχει το σχέδιο μας.
Η Περιφέρειά μας έχει τα άλλα δύο συστατικά της Ανάπτυξης.
Έχει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ικανούς και άξιους και έχει και ΠΟΡΟΥΣ φυσικούς γιατί είναι ένας ευλογημένος τόπος και οικονομικούς γιατί είναι μια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Σχέδιο όμως δεν είχε.
Σήμερα σας παρουσιάζω τους βασικούς άξονες του σχεδίου μας, για το οποίο αναλυτικά μίλησα σε κάθε Π.Ε.
Ξεκινάω από τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Περιφερειακής συνείδησης. Κανένα ΣΧΕΔΙΟ παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν η κάθε Π.Ε., ο κάθε Δήμος και η κάθε περιοχή λειτουργεί κλειστοφοβικά, με ορθωμένους τοίχους και οδοφράγματα απέναντι σε άλλες περιοχές. Είμαστε πολύ μικρή Περιφέρεια για να μην μπορούμε να λειτουργούμαι ενιαία και συλλογικά. Και επειδή η ιστορία και η πράξη έχει δείξει ότι τα μεγέθη προσδιορίζουν και τις δυνατότητες, η Δυτική Μακεδονία δεν έχει παρά μόνο μια και μόνο επιλογή: να λειτουργήσει συλλογικά με ενιαία Δυτικομακεδονική συνείδηση. Αυτή είναι η δύναμή μας.
Όποτε στην ιστορία μας το κάναμε αυτό κερδίσαμε μάχες.
Κερδίσαμε την Μάχη του Χωροταξικού όπου ο Διευρωπαϊκός άξονας Εγνατία, Φλώρινα – Νίκη ήταν εκτός σχεδιασμού, ο αγωγός Φυσικού αερίου παρέκαμπτε την Περιφέρειά μας και η Αιανή ήταν έξω από το πολιτιστικό τρίγωνο που ορίζεται μαζί με το ΔΙΟΝ και τη Βεργίνα.
Κερδίσαμε τη μάχη της Διαχείρισης των Απορριμμάτων και των λυμάτων και σήμερα είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε. Την κερδίσαμε με τις Τηλεθερμάνσεις.
Και σήμερα μια μάχη έχουμε να κερδίσουμε: την μάχη της Παραγωγικής μας Ανασυγκρότησης
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στη συνεργασία της αιρετής Περιφέρειας με το κεντρικό κράτος χωρίς μεσολαβητές. Είπα και στην αρχική μου ομιλία ότι Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην Ευρώπη των Περιφερειών όπου οι αιρετές περιφέρειες είναι απευθείας συνομιλητές με την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, στη Χώρα μας να συνομιλούμε με το κεντρικό κράτος μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων, εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο σπασμένο τηλέφωνο που οδηγεί σε δεκάδες στρεβλώσεις και αυξάνει κατακόρυφα τη γραφειοκρατία σε όλους τους τομείς.
Η τρίτη προϋπόθεση αφορά τη Διοίκηση. Γιατί σήμερα, εδώ στην διοικητική έδρα της Περιφέρειας, πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Είναι ένα μείζον ζήτημα που αφορά στην λειτουργία της ίδιας της Περιφερειακής Αρχής. Γιατί η αδυναμία μας ως Χώρα και ως Περιφέρεια, να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά ακόμη και το καλύτερο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ξεκινά από τη Διοίκηση.
Δυστυχώς οι παθογένειες οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης του κεντρικού κράτους μεταφέρθηκαν και στην Αυτοδιοίκηση.
Άνθρωποι σπουδαγμένοι στο εξωτερικό, άνθρωποι που έζησαν από κοντά σύγχρονα συστήματα διοικητικής οργάνωσης ευρωπαϊκών χωρών, δυστυχώς δεν τα εφάρμοσαν στη Χώρα μας όταν άσκησαν πολιτική εξουσία.
Ορθολογικές αρχές διοίκησης και Ευρωπαϊκά πρότυπα που τα τελευταία χρόνια τα γνώρισα καλά,, εδώ θυσιάστηκαν στις πελατειακές ανάγκες μιας ιδιότυπης Ελληνικής πατέντας. Μιας πατέντας που πρόσφατα μετέτρεψε την καίριας σημασίας αξιολόγηση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε ΠΡΟ- ΠΟ.
Μιας πατέντας όπου χωρίς περιγραφή θέσης εργασίας, χωρίς στοχοθέτηση, χωρίς σύστημα αξιολόγησης, χωρίς σύστημα επιλογής του αξιολογητή και χωρίς κατάρτιση, ξεκινάει απλά η αξιολόγηση και όπου μας βγάλει.
Με τέτοιες μεθόδους ΠΡΟ- ΠΟ, η ελληνική περιφέρεια προσπαθεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, με τον ευρωπαϊκό μας περίγυρο.
Αν θέλουμε να γίνουμε κάποτε κανονική Χώρα ας ξεκινήσουμε πρώτα από την κανονική Περιφέρεια. Και κανονική Περιφέρεια σημαίνει να εφαρμόσουμε δοκιμασμένα ευρωπαϊκά συστήματα οικοδόμησης της Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένες αρχές και πρότυπα.
Είναι πλέον θέμα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ να καταφέρουμε να φτιάξουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό διοίκησης που να λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικές διεργασίες και σκοπιμότητες, για να διασφαλίζει τη διοικητική συνέχεια, και να επιτρέπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εφαρμόσει απερίσπαστο το ΣΧΕΔΙΟ Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Δ.Μ., λειτουργώντας επιτελικά.
Ένα τέτοιο σύστημα έζησα στα νεανικά μου χρόνια στη Σουηδία, ένα τέτοιο σύστημα γνώρισα στην επαγγελματική μου καριέρα και στην συνεργασία μου με την ΕΕ και τις άλλες χώρες, ένα τέτοιο σύστημα, σας υπόσχομαι έστω και πιλοτικά να εφαρμόσουμε στη Περιφέρεια.
Θα παλέψω ώστε οι 13 περιφέρειες να επιβάλλουν μια βαθιά μεταρρύθμιση στον τομέα της Αυτοδιοίκησης επιβάλλοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο διοίκησης.
Για να υπάρξει ΕΛΠΙΔΑ αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινήσει, από τις περιφέρειες για να σαρώσει στη συνέχεια τους Δήμους και την κεντρική διοίκηση.
Το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας.
Το ΣΧΕΔΙΟ μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας μας για το συνδυασμό μας αυτό σημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
1) Να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον της περιφέρειας και να αποκτήσουμε πίστωση χρόνου
2) Να προχωρήσουμε στη δημιουργία της νέας οικονομίας, με κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και φυσικά τον τοπικό πόρο.
Το πρώτο συστατικό της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι, φυσικά, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Στη Δυτική Μακεδονία πραγματική οικονομία σημαίνει 3 πράγματα
– Ενέργεια,
– Πρωτογενής τομέας / Γούνα / Μάρμαρο
– Επιχειρηματικότητα, ελάχιστη μεταποίηση και, κυρίως, κατασκευές, εμπόριο και υπηρεσίες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της περιοχής μας στον ενεργειακό τομέα αποτελεί για εμάς στρατηγική επιλογή.
Πρέπει να παραμείνουμε κέντρο ενεργειακών εξελίξεων.
Από το φυσικό αέριο που με τον αγώνα μας άλλαξε και περνάει μέσα από το ενεργειακό κέντρο, μέχρι τη συμπαραγωγή και την εξοικονόμηση και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών, το πεδίο είναι τεράστιο και θα διευρύνεται διαρκώς.
Η ΔΕΗ και τα λιγνιτωρυχεία, κατά κύριο λόγο, στηρίζουν σήμερα την τοπική οικονομία. Γι αυτό ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας. Η τοπική οικονομία των δυο Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας, πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας, στην ενέργεια, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την εκλογή μας στην Περιφέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος που στο θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ πήραμε ως συνδυασμός κατηγορηματική και κάθετη θέση.
Εμείς ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: ότι ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΜΕ .
Ναι είναι μείζον πολιτικό ζήτημα όταν ΕΝΑ από τα 13 όλα και όλα Περιφερειακά Συμβούλια παραιτείται. Γιατί αυτή η κίνηση πρακτικά σημαίνει ότι καλείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Περιφέρειας να πάρει θέση και αυτό αποτελεί τη μέγιστη πίεση προς την Κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτήν την ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του συνδυασμού μας, οι συνυποψήφιοί συνδυασμοί ακόμη δεν έχουν μιλήσει
Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό την απαξίωση και τη πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση. Η πρόταση για συνεργασία με αξιόπιστο στρατηγικό Επενδυτή πρέπει να εξετασθεί σοβαρά.
Όμως για μας, όποιο σενάριο και αν ακολουθηθεί, υπάρχει ένα μείζον θέμα : Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και των νερών μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί με τσιφλικάδες σε 20 – 30 χρόνια από τώρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι άμεσο αλλά αν το αφήσουμε στη τύχη του θα μας δημιουργήσει τεράστιο θέμα.
Δυστυχώς όμως η Περιφερειακή Αρχή γι αυτό το μείζον θέμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Δεν άνοιξε το θέμα ως όφειλε. Ένα θέμα που θα χρειασθεί εξειδικευμένη νομική υποστήριξη και σοβαρό πολύχρονο αγώνα για να βρει θετική λύση προς όφελος της περιοχής.
Μια λύση, όπως αυτή του στρατηγικού επενδυτή δεν πρέπει να διασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την κυριότητα της γης και των νερών, τις τέσσερις Μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΓΟΥΝΑ – ΜΑΡΜΑΡΟ
Στην Π.Ε. Καστοριάς και τη Σιάτιστα η πραγματική οικονομία ξεκινάει από τον τομέα της Γούνας. Και οι προτάσεις του συνδυασμού μας για το κλάδο της γούνας είναι συγκεκριμένες γιατί ΕΝΙΑΙΑ και πολύ συγκεκριμένα είναι και τα προβλήματα του κλάδου.
 Άμεση ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας από το τρέχον ΕΣΠΑ
 Αύξηση των Επενδυτικών κεφαλαίων και ταχύτατη μείωση των γραφειοκρατικών προβλημάτων
 Χωροθέτηση της δραστηριότητας εκτροφής γουνοφόρων ζώων/ δημιουργία πρότυπου κτηνοτροφικού πάρκου για γουνοφόρα ζώα (ΣΕΣ Αγροτ. Ανάπτυξης)
 Ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου της γούνας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια
 Δημιουργία Ινστιτούτου για τη μελέτη της γενετικής βελτίωσης των γουνοφόρων ζώων και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Στον τομέα του Μάρμαρου πρέπει άμεσα να λυθούν τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη δράση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων
Στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, που αφορούν το σύνολο των Π.Ε., τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στη πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.
Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν εγκλωβισμένα στις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται.

Όμως το μεγάλο στοίχημα για τη Δυτική Μακεδονία είναι η αναστροφή του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών μας με τα γειτονικά Σκόπια.
Και τα εργαλεία για την αναστροφή αυτή είναι συγκεκριμένα. Το εμπόριο και ο τομέας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Που αποτελούν πραγματικά τους κοιμώμενους γίγαντες της οικονομίας μας
Στο Εμπόριο σημαίνει συνοριακές διευκολύνσεις επισκεψιμότητας και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και περιφερειακές συμφωνίες για την τοποθέτηση των προϊόντων μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σημαίνει τουρισμός και εξωστρέφεια και πάνω απ΄ όλα ρευστότητα.
Είναι πραγματικά κρίμα όταν εμείς είχαμε τον Τοπικό Πόρο και θα μπορούσαμε να παρέχουμε ρευστότητα σε όλες τις επιχειρήσεις μας, σε όλη την Περιφέρεια, αυτός κατασπαταλήθηκε σε αντιαναπτυξιακές και χωρίς καμιά σχεδόν προστιθέμενη αξία δράσεις.
Στο Πανεπιστήμιό μας και τα ΤΕΙ, σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων για φοιτητές άλλων χωρών και να αξιοποιήσουμε τις πρωτοποριακές προτάσεις του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων μας για αγγλόφωνα ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, και καλοκαιρινά τμήματα για φοιτητές ξένων χωρών.

Ο κλάδος των κατασκευών έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη ύφεση και έχει συνεισφέρει με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία της Περιφέρειας.
Η κατασκευή της 5ης μονάδας, οι Μετεγκαταστάσεις και το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον θα δώσουν ανάσα στον κλάδο.
Ειδικά η 5η μονάδα αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα.
Πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε απολύτως, διασφαλίζοντας πως κατά το διάστημα της κατασκευής της θα εμπλακούν δικές μας επιχειρήσεις, θα απασχοληθούν δικοί μας άνθρωποι και θα προμηθευτούν υλικά απ΄ την τοπική αγορά.
Όλα αυτά δεν θα γίνουν ούτε με ευχολόγια, ούτε με απειλές, ούτε με δημόσιες σχέσεις. Θα γίνουν με επιχειρήματα και αποδείξεις που θα πείσουν πως στην περιοχή υπάρχει το κατάλληλο δυναμικό για να φέρει σε πέρας με επιτυχία ένα τέτοιο έργο.
Θα γίνουν μ΄ αυτό τον τρόπο, γιατί αν κάτι μου έμαθε η μεγάλη εμπειρία που απέκτησα στη συνεργασία μου με ξένους και ειδικά ευρωπαίους είναι πως ακόμα και αυτός που έρχεται αρνητικά προκατειλημμένος σε μια συζήτηση, όταν έχεις σχέδιο και επιχειρήματα στο τέλος πείθεται. Γι΄ αυτό και εμείς θα τους πείσουμε και η νέα μονάδα θα γίνει κυρίως από δικούς μας ανθρώπους.

Η ανακατασκευή των όψεων και των εισόδων των οικισμών μας που έχουν τουριστική σημασία, θέλουμε να αποτελέσει πρόκληση για τους νέους επιστήμονες και τους τεχνίτες της περιοχής μας και πηγή εισοδημάτων για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η νέα οικονομία.
Το δεύτερο σκέλος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ακούει στο όνομα «νέα οικονομία».
Τα επόμενα δύο χρόνια θα συντελεσθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μια πλήρης ανακατάταξη στον τομέα της αγροδιατροφής.
Γι αυτό πιστεύουμε απόλυτα πως ο πρωτογενής τομέας είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.
Πρώτον, για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει, αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής και δεύτερον, γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας.
Ναι στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα είμαστε πρωτοπόροι σε δυναμικά προϊόντα.
Από την Καστοριά ως την Φλώρινα και από τα Γρεβενά ως την Κοζάνη οι αγροτικές μας περιοχές, πρωτοστατούν σε αυτά.
Το κατάλαβα καλά όταν ως Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ παραβρέθηκα σε ένα επίσημο γεύμα στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος κος Γιοχάνες Χαν, μου είπε ότι πρέπει να αισθάνομαι πολύ περήφανη γιατί η τρούφα που είχε το φαγητό μας ήταν από τη Δυτική Μακεδονία και ότι ήταν περιζήτητη για την ποιότητά της. Και μίλησε για ευλογημένο τόπο.
Στην περιφέρεια μας, σε αυτόν τον ευλογημένο πράγματι τόπο, παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Η στροφή των αγροτών μας σε δυναμικά προϊόντα, στα μανιτάρια, στην τρούφα, τα όσπρια, τα αρωματικά φυτά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχει ήδη γίνει.
Στο ΣΧΕΔΙΟ μας διαμορφώνουμε ένα Περιφερειακό καλλιεργητικό πλάνο, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας καθώς και ανά ειδική ζώνη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.
Όμως, δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αν δεν μιλήσεις για σοβαρή ιεράρχηση υποδομών, αυτών που είναι στη δική μας προτεραιότητα.
Και εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα που αναλυτικά έχουμε περιγράψει.
Οι υποδομές όμως δεν αρκούν από μόνες τους.
Η Συμβολαιοποιημένη Γεωργία και κτηνοτροφία, οι δυναμικοί συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Γεωργών είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετηθούν από τους αγρότες μας και εμείς ως Περιφέρεια θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ. Γιατί ανταγωνιστική γεωργία κτηνοτροφία με μεσάζοντες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Ιδανικός τόμος για τη νέα οικονομία.
Η Περιφέρειά μας είναι ο ιδανικός τόπος για το μοντέλο της νέας οικονομίας. Εδώ η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συνδυασθεί δυναμικά με τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Στο περιβάλλον, καθώς έχουμε λύσει, σχεδόν στο σύνολό του, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της και αστικών λυμάτων, αυτή την 5ετία έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση.
Να δημιουργήσουμε ΔΥΝΑΤΟΥΣ και ΒΙΩΣΙΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για τις λίμνες και τις προστατευόμενες περιοχές μας. Και να διαχειριστούμε με σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία τα νερά μας. Κάποτε δημιουργήσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, σήμερα πρέπει να το κάνουμε με τις λίμνες μας και τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές μας
Και πάνω στην ομορφιά όλων των λιμνών μας, εμείς η Περιφέρεια των λιμνών, να ζωντανέψουμε ένα τουριστικό προϊόν με περιφερειακό σχεδιασμό, όπου η Φλώρινα με την Καστοριά πρέπει να είναι οι πύλες του τουρισμού μας.
Ο τουρισμός των λιμνών και του Αλιάκμονα, και οι γιορτές του χειμώνα, ο βιότοπος της καφέ αρκούδας και τα επισκέψιμα οινοποιεία παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση στους αρχαιολογικούς μας χώρους των μεταβυζαντινών και νεότερων μνημείων, απαιτούν Περιφερειακό σχεδιασμό στον τουρισμό και δημιουργία ενιαίων τουριστικών πακέτων στα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν κάτι μεγάλο, ένα ενιαίο Περιφερειακό προϊόν, που είναι τελικά και η δύναμη μας.
Δημιουργούμε 14.000 θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμά μας, σήμερα το παρουσίασα αναγκαστικά με τίτλους.
Άλλωστε αναλυτικά παρουσιάσθηκε σε κάθε Π.Ε. χωριστά.
Είναι ένα ΣΧΕΔΙΟ για την υλοποίηση του οποίου θα αξιοποιήσουμε τα 750εκ€ που την επόμενη 5ετία θα έχει τη διάθεσή της η Περιφέρειά μας και θα δημιουργήσουμε 14.000 θέσεις εργασίας.
Γι αυτό το Σχέδιο δεσμευόμαστε σήμερα μπροστά σας.
Αυτό το σχέδιο θα υλοποιήσουμε μαζί με τους συνεργάτες τους συνδυασμού μας
Και στο σημείο αυτό θέλω πραγματικά να σας εξομολογηθώ ότι όλο αυτό το διάστημα που γύρισα την περιφέρεια απ΄ άκρη σ΄ άκρη, αναλύοντας το πρόγραμμα μας, είχα μια έντονη αγωνία , μια αμφιβολία για το αν όλα αυτά που εμείς πιστεύουμε, αυτό το σχέδιο για τον τόπο μας, θα περάσει στον κόσμο.
Πρέπει να σας πω ότι η κοινωνία, ο κόσμος της Περιφέρειας μας με έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα.
Ναι ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από στείρα συνθήματα, από τηλεοπτικά τσιτάτα εντυπωσιασμού και από διχαστικά μηνύματα.
Θέλει απλά να ακούσει τη λύση για τα προβλήματά του. Δεν θέλει να του τα περιγράψεις ξανά. Τη λύση θέλει. Τη λύση που θα πατάει τεκμηριωμένα σε ένα ΣΧΕΔΙΟ!
Σας φέρνω, λοιπόν, σήμερα ένα μήνυμα αισιοδοξίας από όλη την Περιφέρεια.
Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι πράγματι υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ
Γιατί ΕΛΠΙΔΑ υπάρχει όπου υπάρχει ΣΧΕΔΙΟ και όπου υπάρχει ΕΥΘΥΝΗ
Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη.
Σπάνια μιλώ για τους συνυποψηφίους μου.
Τους τιμώ όλους γιατί είναι δύσκολη εποχή για να εκτίθεται κάποιος.
Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια επισήμανση.
Όλοι ζητάνε την ψήφο σας αλλά όταν μιλάνε για ευθύνη για όσα δεν έγιναν λένε ότι έφταιγαν οι άλλοι.
Τότε γιατί ζητάνε και πάλι την ψήφο σας;
Για να στρογγυλοκάθονται άλλα 5 χρόνια και να μας πούνε ξανά ότι κάποιοι άλλοι φταίνε. Η κρίση, η κυβέρνηση, το υπουργείο, και γενικά οι άλλοι;

Τότε αυτοί τι κάνουν;
Διαπιστώνουν απλά την κακή κατάσταση;
Ναι, αλλά όλα αυτά είναι χαμένες θέσεις εργασίας, είναι επιχειρήσεις που κλείνουν, είναι άνθρωποι που ξενιτεύονται.
Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό όταν πήρα την απόφαση να κατέβω στις εκλογές ήταν η λέξη ΕΛΠΙΔΑ.
ΕΛΠΙΔΑ ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ.
Πιστεύουμε ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ γιατί ξέρουμε καλά πως πατάει πάνω σε δύο λέξεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Την ΕΥΘΥΝΗ και το ΣΧΕΔΙΟ.
Και εμείς το Σχέδιο το έχουμε,
Ζητάμε, όμως, να πάρουμε την ΕΥΘΥΝΗ με την ψήφο των πολιτών.
Για μην προχωρήσει η πώληση της μικρής ΔΕΗ
Για να μιλάμε απ΄ ευθείας με την Κυβέρνηση χωρίς μεσολαβητές
Για να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο ακόμη και αν χρειασθεί να ματώσουμε.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ζητήσουμε από κανέναν την άδεια για να συνομιλήσουμε απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί και ξέρουμε και θα το κάνουμε.
ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στον αγώνα για να γιορτάσουμε στις 18 του Μάη μια μεγάλη Νίκη
Για να βάλουμε οριστικά τέρμα στο παρελθόν και σ΄ όσους το εκφράζουν.
Για να μην περάσουν διχαστικές λογικές που μας οδηγούν στο τέλμα της στασιμότητας.
Γιατί θέλουμε,
Γιατί ξέρουμε,
Γιατί, πάνω απ΄ όλα, μπορούμε.
Ενωμένοι, φέρνουμε ξανά στους Δυτικομακεδόνες και κυρίως στη νέα γενιά το χαμόγελο της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Exit mobile version