Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας ανήκουν στη δυσμενέστερη περιοχή όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, στη λεγόμενη ζώνη Δ.
Ο χειμώνας είναι εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας και οι βαθμοημέρες θέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας ,- ο κλιματολογικός παράγοντας ενεργειακής κατανάλωσης-, είναι εξαιρετικά υψηλός. Πρώτη η Φλώρινα, δεύτερη η Καστοριά και τρίτη η Κοζάνη στην κορυφαία ομάδα των ψυχρότερων ελληνικών πόλεων. 2420 είναι οι βαθμοημέρες θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ 2000-2009, επίπεδα 50 και 60% υψηλότερα από άλλες ελληνικές περιφέρειες.
Το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας επανέρχεται δυναμικά στο μείζον ζήτημα ζητώντας τη διεύρυνση των κριτηρίων επιδόματος θέρμανσης, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν σε καμία περίπτωση μια μέση επιχείρηση. Η ανεπαρκής ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων κτιρίων και οι μεγάλες ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης έχουν φέρει τις οικογένειες σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλές οικογένειες ξεχειμωνιάζουν στην Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα, οι οποίες διαθέτουν τηλεθέρμανση.
Γράφει:
Αλκιβιάδης Συμεωνίδης
news.makedonias.gr