Φιλοπρόοδος- Σινεμά Δευτέρα βράδυ: «ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

By on 29/11/2014

Με μια από τις πιο σκοτεινές, υποβλητικές, αλλά άκρως γοητευτικές ταινίες του αμερικανικού σινεμά, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις χειμερινές προβολές του, αυτή τη Δευτέρα 1-12-2014, στις 22:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον».

Το αριστουργηματικό «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» (Suddenly Last Summer – 1959), σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, με ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, τους Κάθριν Χέμπορν, Ελίζαμπεθ Ταίηλορ, Μοντγκόμερυ Κλίφτ, Μερσεντές Μακ Κέμπριτζ και Άλμπερτ Ντέκερ.

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, Βάιολετ Βέναμπλ που λάτρευε παθολογικά τον γιο της προτείνει στον δόκτωρ Κούκροβιτς την ανέγερση μιας σύγχρονης κλινικής με δικά της έξοδα. Ο δεύτερος αντιλαμβάνεται ότι πίσω από την ξαφνική γενναιοδωρία της κρύβονται σκοτεινά κίνητρα, όταν εκείνη ως αντίτιμο του ζητά να υποβάλλει σε λοβοτομή την ανηψιά της, Κάθριν. Ο Κούκροβιτς αντιλαμβάνεται επίσης ότι η Κάθριν έχει στην πραγματικότητα «σώας τας φρένας», απλώς έχει υποστεί νευρικό σοκ μετά τον μυστηριώδη θάνατο του ιδιόρρυθμου εξάδελφου της Σεμπάστιαν, ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι…

Τρεις μεγάλοι μύθοι του παγκόσμιου σινεμά συναντιούνται για μοναδική φορά στην εξαιρετική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς, που με πολύ μεγάλη επιτυχία είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Μπρόντγουει το 1958 με την Πατρίτσια Νιλ. Την επόμενη χρονιά ο παραγωγός Σαμ Σπίγκελ αγοράζει τα δικαιώματα του έργου αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στο δημιουργό πολλών και θρυλικών επιτυχιών, Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς (‘Όλα για την Εύα-1950, Μάγκες και κούκλες-1955, Κλεοπάτρα-1963).

Η ταινία γυρίστηκε κάτω από δυσμενείς συνθήκες, καθώς και οι τρεις πρωταγωνιστές της δεν διένυαν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Η Κάθριν Χέπμπορν, με δυσκολία δέχτηκε να συμμετάσχει και να μετακινηθεί στο Λονδίνο όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, την εποχή όπου έχει διαγνωστεί η νόσος του συντρόφου της Σπένσερ Τρέισι. Επιπλέον οι σχέσεις της με τον Μάνκιεβιτς δεν ήταν και οι καλύτερες. Η Ελίζαμπεθ Τείλορ, την εποχή εκείνη απασχολούσε τον τύπο με τον προβληματικό γάμο της με τον πρώην άντρα της φίλης της Ντέμπι Ρέινολντς, Έντι Φίσερ(ο οποίος κάνει ένα πέρασμα από την ταινία). Και παρόλο που την προηγούμενη χρονιά είχε πρωταγωνιστήσει σε άλλη μια μεταφορά έργου του Γουίλιαμς στο σινεμά, τη «Λυσσασμένη γάτα», ο συγγραφέας δεν τη θεωρούσε ιδανικότερη επιλογή για το ρόλο της Κάθριν, επειδή πίστευε ότι η ηρωίδα έπρεπε να δείχνει λιγότερο έξυπνη. Ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με το τραγικό ατύχημα των συνεπειών του οποίου δεν είχε ακόμα ξεπεράσει, ενώ εμφανιζόταν μονίμως μεθυσμένος στα γυρίσματα. Ο Κλιφτ δέχονταν συχνά την κακή συμπεριφορά του σκηνοθέτη και του παραγωγού, εξ’ αιτίας της ομοφυλοφιλίας του, πράγμα που εξόργιζε τρομερά τη Χέπμπορν που σύμφωνα με τις φήμες, στο τέλος έφτυσε κατάμουτρα σκηνοθέτη και παραγωγό. Επιπλέον ο Τένεσι Γουίλιαμς δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την προσαρμογή του έργου του από το σεναριογράφο Γκορ Βιντάλ, πράγμα που τον έκανε στο τέλος να αποκηρύξει την ταινία..

Παρόλα αυτά η ταινία έγινε σπουδαία εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Με ένα μπάτζετ 3 εκατομμυρίων δολαρίων, απέφερε 14 παγκοσμίως, παρά το «σκοτεινό» της θέμα. Και παρότι οι παρεμβάσεις της λογοκρισίας ήταν ουκ ολίγες στο πρωτότυπο κείμενο, τα σεξουαλικά υπονοούμενα διαφαίνονται σε κάθε σκηνή της ταινίας. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είναι αποκαλυπτική, αποστομώνοντας όλους εκείνους που μέχρι πρότινος τη θεωρούσαν ατάλαντη, η Κάθριν Χέπμπορν με τη «συγκρατημένη» ερμηνεία της (σε ένα ρόλο που αρχικά προτάθηκε στη Βίβιαν Λι) μας υπενθυμίζει ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη ηθοποιός που πέρασε ποτέ από το Χόλιγουντ, ο Κλιφτ όμως αρκετά έξω από τα νερά του και αρκετά υποτονικός, ωστόσο καμία ερμηνεία του Κλιφτ δεν περνά αδιάφορη. Στις υποψηφιότητες των Οσκαρ συνέβη για μοναδική φορά στα χρονικά, να είναι οι δύο πρωταγωνίστριες υποψήφιες-αντίπαλες για το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου (το κέρδισε τελικά η Σιμόν Σινιορέ για το φιλμ «Ανεμοστρόβιλος του Πάθους»). Ωστόσο η ακαδημία θεώρησε χρέος της να τιμήσει την Τέιλορ με το Όσκαρ την επόμενη χρονιά για την ερμηνεία της σε ένα λιγότερο σημαντικό φιλμ, το «Ζήσαμε την αμαρτία».

Αυτή τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: