- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Φάρμακα που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, μπορεί να προκαλέσουν έντονη πίεση σε ένα ζευγάρι. Άλλωστε, όταν υπάρχουν προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, φαίνεται να επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου στο σύνολό της.
Η στυτική δυσλειτουργία και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι μια ασθένεια, κάποια ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα, ή λόγοι που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση του ατόμου.
Παράλληλα, κάποιες φορές μπορεί για την δυσλειτουργία να μην ευθύνεται ένα υποκείμενο πρόβλημα, αλλά η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής.
Ποιες κατηγορίες φαρμακιών όμως μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία;
Αντισυλληπτικά χάπια
Κάποιες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία, έχουν μειωμένη σεξουαλική ορμή. Εάν μια γυναίκα διαπιστώσει μείωση στη σεξουαλική της ορμή, είναι σημαντικό να συζητήσει με τον ιατρό της την αλλαγή της αγωγής, είτε αυτό σημαίνει τη λήψη ενός άλλου αντισυλληπτικού δισκίου, είτε τη χρησιμοποίηση μη ορμονικών αντισυλληπτικών μεθόδων.
Αντιυπερτασικά φάρμακα
Έχει βρεθεί πως τα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σχετικά με τη στυτική λειτουργία, την εκσπερμάτιση και την επιθυμία στους άνδρες. Στις γυναίκες τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, υποτονική σεξουαλική επιθυμία, καθώς και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιυπερτασικών φαρμάκων. Μπορεί λοιπόν κανείς να συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό του την αλλαγή του τύπου, ώστε να αναζητηθεί το φάρμακο που θα ελέγξει την αρτηριακή πίεση, χωρίς να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή.
Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης
Οι στατίνες και οι φιμπράτες που συναταγογραφούνται συχνά για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, έχει βρεθεί πως μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Παράλληλα, είναι πιθανό να ευθύνονται για τη δυσκολία επίτευξης οργασμού, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Εάν κάποιος δεν έχει στεφανιαία νόσο και λαμβάνει τα παραπάνω φάρμακα μόνο για τον έλεγχο της χοληστερόλης, μπορεί να συζητήσει με τον ιατρό του το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να την ελέγξει με κατάλληλη διατροφή και λήψη βιταμινών, όπως είναι η Β12, η Β6 και το φυλικό οξύ.
Αντικαταθλιπτικά
Ένας κοινός τύπος αντικαταθλιπτικών, οι αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία σε κάποια άτομα. Έχει μάλιστα αναφερθεί ότι προκαλούν προβλήματα στη στυτική λειτουργία και την εκσπερμάτιση στους μισούς άνδρες που τα λαμβάνουν. Οι παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να μειωθούν, ή να εξαλειφτούν με την τροποποίηση της δόσης. Ο ιατρός λοιπόν μπορεί να συστήσει είτε χαμηλότερη δόση, είτε αλλαγή της αγωγής, είτε τη χρησιμοποίηση μη φαρμακευτικών εναλλακτικών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.
Αντιψυχωσικά
Τα αντιψυχωσικά συναταγογραφούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν, οι ίδιες, στυτική δυσλειτουργία. Τα φάρμακά αυτά όμως, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, μειωμένης σεξουαλικής ορμής και δυσκολίας στην επίτευξη οργασμού. Όπως και στην περίπτωση των αντικαταθλιπτικών ο ιατρός μπορεί να δοκιμάσει τη μείωση της δόσης, ή την αλλαγή του φαρμάκου.
Σπασμολυτικά
Τα φάρμακα αυτά είναι πιθανό να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και κολπική ξηρότητα στις γυναίκες. Η νεότερη γενιά σπασμολυτικών φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή. Εάν υπάρχει λόγος, μπορεί λοιπόν κανείς να συζητήσει με τον ιατρό του την τροποποίηση της αγωγής.
Σε κάθε περίπτωση όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα είναι απαραίτητο να συμβουλεύεται τον ιατρό του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιάζεται η σεξουαλική ζωή, ακόμα και για την αντιμετώπιση ενός άλλου προβλήματος υγείας. Υπάρχει τρόπος να τροποποιηθεί μια αγωγή ώστε να έχει το μέγιστο όφελος και τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Είναι όμως πολύ σημαντικό τα άτομα να προχωρούν σε τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής , αφού πρώτα έχουν συμβουλευθεί τον ιατρό τους.
Ζούγκλα.gr
0 comments