Εξόχως ενδιαφέρουσα η ημερίδα στα Σέρβια για τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου (VIDEO – ΦΩΤΟ)

By on 25/11/2014

Εξόχως ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε τελικά η ημερίδα με θέμα «Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά με βάση το υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στα Σέρβια, στο πλαίσιο της ετήσιας Γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου που διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων το διήμερο 22 &23/11/2014.

Την από κοινού παρουσίαση έκαναν ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης και η ερευνήτρια στο Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ελένη Μέλλιου.

Οι εξαίρετοι επιστήμονες εστίασαν στη μεγάλη συγκέντρωση βιοδραστικών ουσιών στο ελληνικό ελαιόλαδο, της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης,  που προσθέτουν σε αυτό θεραπευτικές ιδιότητες κατά της νόσου του Alzheimer(Αλτσχάιμερ), των ρευματικών, της προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γήρανσης, βασιζόμενες σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Η επίπονη εργαστηριακή πειραματική έρευνα που ξεκίνησε από το 2005 έφερε αποτελέσματα και σε επίπεδο νομοθεσίας, αφού από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη δυνατότητα -εφόσον η συγκέντρωση των ως άνω ουσιών είναι πάνω από τα καθορισμένα όρια- να φέρει το ελαιόλαδο στην ετικέτα του HealthClaims (ισχυρισμός υγείας), πράγμα βέβαια που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και μεγαλύτερο κέρδος για τον παραγωγό.

Η ανάλυση από το εργαστήριο του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας -μοναδικό στην Ελλάδα που τα πιστοποιητικά του αναγνωρίζονται από τον Ε.Φ.Ε.Τ.- των δειγμάτων του ελαιολάδου των Ιμέρων, που παρήχθη από την ποικιλία Χαλκιδικής, έδωσε εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα, αφού η μετρηθείσα περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, βρέθηκε διπλάσια από το μέσο όρο του συνόλου των δειγμάτων των ελληνικών ελαιολάδων, και αυτό οφείλεται στις άριστες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην παραλίμνια περιοχή των Ιμέρων.

Η κλινική επιβεβαίωση των πειραματικών αποτελεσμάτων, που αναμένεται να γίνει σύντομα, θα δώσει τη δυνατότητα -σύμφωνα με τους ομιλητές- «να δούμε το ελαιόλαδο ακόμη και σε φαρμακευτική μορφή κάψουλας».

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά των ομιλητών στο φύλλο της ελιάς, που είναι επίσημα αποδεκτό σαν φαρμακευτικό προϊόν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και χρησιμοποιείται σαν τσάι με δράσεις διουρητικές, ρίχνοντας και τα επίπεδα της πίεσης.

Τέλος οι κ.κ. Μαγιάτης και Μέλλιου έκλεισαν αισιόδοξα την παρουσίασή τους λέγοντας ότι «…το ελληνικό λάδι είναι ένα εθνικό προϊόν και πιστεύουμε ότι θα βρει τη θέση που του αξίζει, με τον τρόπο που πρέπει. Αγαπώντας την ελιά αναγνωρίζεις την Ελλάδα. Πρέπει να αναδειχτεί αυτή η χώρα και μέσω της ελιάς θα αναδειχτεί!».

Την εκδήλωση παρακολούθησε σχεδόν σε απαρτία και η πολιτειακή ηγεσία της Π.Ε. Κοζάνης, αφού ήταν παρόντες τέσσερις βουλευτές του νομού -ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης* και η Ευγενία Ουζουνίδου-, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Κεχαγιάς, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, αντιδήμαρχοι και λοιπά μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβαντού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε -όπως προαναφέρθηκε- από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων σε συνεργασία με το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  και το  Ε.Β.Ε. Π.Ε. Κοζάνης.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Κασαπίδη: https://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4338:100000-lr-&catid=62:2009-08-04-08-02-35&Itemid=103


servimer142311 (1) servimer142311 (2) servimer142311 (3) servimer142311 (4) servimer142311 (6) servimer142311 (7) servimer142311 (8) servimer142311 (9) servimer142311 (11) 2 servimer142311 (5) servimer142311 (10)

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος/mikrovalto.gr

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: