giapraki.com

Εξασθενές Χρώμιο στον Ελλήσποντο – Το διαρκές έγκλημα όλων αυτών που γνώριζαν και δεν μιλούσαν

Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε, διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά, τόσο κατά την διάρκεια πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το Εξασθενές Χρώμιο – Νερό Δηλητήριο στον Ελλήσποντο που πίναμε και κάναμε χρήση, όσο και στην συνέχεια μετά την πρόσφατη παρουσίαση – ανακοίνωση του πορίσματος στις 29-06-2016.

Αφού φυσικά όλα αυτά τα χρόνια γίναμε μέχρι και αιτία τηλεδιαφήμισης για τηλεπώληση και εμπορεία φίλτρου νερού, με φόντο μάλιστα στην διαφήμιση τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και με αναφορά στα χωριά μας στον Ελλήσποντο (προβολή μάλλον αρνητική τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ΔΕΗ – ΑΗΣ με σημαία το συγκεκριμένο πρόβλημα), ήρθε η ώρα για το δια ταύτα.

Μέσα σε αυτό το μαύρο που ζει η κοινωνία μας, ειδικά τα λαϊκά στρώματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσα στην απελπισία, στην τρομοκρατία και στην βαρβαρότητα, έρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μας δίνει κουράγιο και ελπίδα πως δεν είναι όλοι ίδιοι και διεφθαρμένοι.
Σε ένα σύστημα πολιτικοοικονομικό το ΑΠΘ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έκανε το αυτονόητο όταν αξίες, αρχές, θεσμοί, υπηρεσίες, υποδομές και τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, αυτοί παρουσίασαν την αλήθεια όπως πραγματικά είναι και εύγε για αυτήν τους την πράξη.
Όχι για τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζαμε εδώ και δύο χρόνια, αλλά για το ότι μέσα σε όλη αυτή την λαίλαπα των επιθέσεων χωρίς έλεος και ηθικούς φραγμούς από όλες τις πλευρές, αυτοί απέδειξαν πως ακόμα υπάρχουνε ανιδιοτελείς και έντιμοι καθηγητές, όπου μπροστά στο συμφέρον των κατοίκων, στις ζωές μας και στις ψυχές των παιδιών μας, έκαναν το χρέος τους απέναντι στο Σύστημα.
Απέναντι βέβαια σε ένα Σύστημα – ΔΕΗ που όπως πάντα έτσι και τώρα νίπτουν τας χείρας τους παρόλο που από μελέτη της ΔΕΗ γνώριζαν ήδη από το 2007 για την ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή μας και σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πληροφορίες αναφέρουν ότι γνώριζαν ακόμα και από το 2005 – 2006.
Το γνώριζαν δηλαδή και μάλλον το έκρυβαν όπως όλα δείχνουν με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων, αφήνοντας μάλιστα ακόμα και τους ίδιους τους εργαζόμενους τους απροστάτευτους σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, κάτι που αφήνει πολλά ερωτηματικά, πολλές ευθύνες και πολλές υποψίες να αιωρούνται.
Στο δια ταύτα λοιπόν σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΑΠΘ και τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας κύριο Καντηράνη Νικόλαο και της ομάδας του αναφέρουν πως : Καθοριστικός επιβαρυντικός παράγοντας για την παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής είναι η τέφρα, που προέρχεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ καθώς και σε προϊόντα εξαλλοίωσης των οφιολιθικών σχηματισμών.
Να το επαναλάβουμε δεν χρειάζεται, άλλωστε όλοι γνωρίζαμε και λίγο πολύ όσοι έχουμε πιει εξασθενές χρώμιο αλλά και πολλοί άλλοι έχουμε «γίνει πλέον επιστήμονες αν όχι καθηγητές» σε ότι αφορά το χρώμιο, ότι έχει σχέση με αυτό (και όχι μόνο) και αυτό είναι το μόνο θετικό της υπόθεσης, η αναζήτηση της γνώσης.
Και φυσικά μια-δυο ημέρες πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από το πόρισμα του ΑΠΘ, η ΔΕΗ φρόντισε όπως συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια το μαύρο να το κάνει άσπρο, να ανακοινώσει δική της Μελέτη με δελτίο τύπου αυτοαθώωσης.
Μια Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΗ και που ακόμα δεν έχει εγκριθεί (δια στόματος κυρίας Τσαλδάρη από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην παρουσίαση), ούτε έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε έχει κοινοποιηθεί
Και όμως χωρίς εγκρίσεις και χωρίς να την δημοσιοποιήσουν ανακοινώνουν πως η Μελέτη τους λέει :
Η επίδραση της απόθεσης τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου· στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως αμελητέα. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την Μελέτη του ΑΠΘ.
Αναφερόμενοι και βασιζόμενοι μάλιστα με επιμονή και μανία (κύριος Δημητρόπουλος αν δεν κάνουμε λάθος και τα λοιπά στελέχη – επισκέπτες από την Αθήνα και όχι μόνο) και επιχειρηματολογώντας για τα αποτελέσματα της μελέτης τους, την οποία βέβαια (ακόμα) δεν έχουν εγκρίνει θέλουν να επιβάλλουν πως η δική τους Μελέτη είναι καλύτερη και πως του ΑΠΘ δεν είναι αξιόπιστη και αξιόλογη.
Ρωτάμε, ποιος του δίνει το δικαίωμα αυτό και πόσο είναι θεμιτό, ηθικό, δίκαιο, έντιμο και ίσως πόσο νόμιμο για να το κάνουν αυτό προσβάλλοντας το κύρος και την εγκυρότητα του Πανεπιστημίου και της έρευνας που έκανε ;
Και στο κάτω κάτω ας κάνουν δική τους παρουσίαση και ας μας καλέσουν για να μας την παρουσιάσουν. Όταν βέβαια και αν την εγκρίνουν.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν (τις) γνωστές τακτικές (των) Στελεχών της ΔΕΗ όπου μοναδικό στόχο και σκοπό έχουν να αποπροσανατολίζουν και να μπερδεύουν, δημιουργώντας σύγχυση και θολά τοπία (η ειδικότητα τους το τελευταίο και κυριολεκτικά και μεταφορικά).
Επίσης με αυτές τους τις συμπεριφορές τα Στελέχη – εκπρόσωποι της ΔΕΗ περισσότερο κακό έκαναν εκθέτοντας την Επιχείρηση ανεπανόρθωτα στην παρουσίαση του ΑΠΘ με την στάση τους και την συμπεριφορά τους, παρά την προστάτεψαν και την υπερασπιστήκαν και απέδειξαν με αυτό τον επιθετικό τους τρόπο το πόσο πραγματικά και αληθινά ενδιαφέρονται και πόσο τους νοιάζει, τόσο το πρόσωπο της Εταιρείας στην οποία εργάζονται, πόσο δε μάλιστα για τις Κοινωνίες και τους Κατοίκους που πλήττονται από αυτήν.
Για τους εργαζόμενους – συνάδελφους τους το πόσο νοιάζονται το απέδειξαν από το 2007.
Έτσι λοιπόν στο κάλεσμα της ενημέρωσης από την Περιφέρεια – Δήμο – ΔΕΥΑΚ για την παρουσίαση του Πορίσματος της έρευνας για το εξασθενές χρώμιο του ΑΠΘ, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, του Δημάρχου Κοζάνης, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων – Φορέων και κατοίκων των πληττομένων χωριών, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ με περίσσιο θράσος και όχι θάρρος ούτε δίκαιο, θέλοντας να δώσουν την δική τους παράσταση (λες και όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι ήρθαν για να ακούσουν αυτούς), επιτέθηκαν στους καθηγητές του Πανεπιστημίου.
Αμφισβητώντας μάλιστα και μη σεβόμενοι το έργο τους, συμπεριφερόμενοι σαν κατηγορητήριο δικαστηρίου, κάνοντας τους σκληρή κριτική για κακή χρήση των μεθόδων και δεδομένων που ακολούθησαν, αφήνοντας αιχμές και για την Στάση Ευθύνης τους στον επαγγελματισμό που επέδειξαν, θίγοντας ακόμα και την αξιοπιστία τους, τους έστησαν στον τοίχο για να τους «εκτελέσουν», γιατί μάλλον έπρεπε να καταλήξει και η Μελέτη του ΑΠΘ στο ίδιο συμπέρασμα – αποτέλεσμα με την δική τους.
Οι μόνοι που αντέδρασαν και υπερασπίστηκαν τους καθηγητές σε αυτήν την τεράστια προσβολή ήταν οι κάτοικοι, οι πρόεδροι και οι Φορείς των χωριών Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου – Ακρινής.
Τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα, την αντικειμενικότητα, την αξιοπρέπεια και το δίκαιο και αποδεικνύουν μονάχα έχθρα και μίσος τόσο απέναντι στους Καθηγητές όσο και απέναντι στους κατοίκους.
Αντί να σκύψουν στο πρόβλημα μάλλον θέλουν να το κρύψουν κάτω από το χαλί και να το σκεπάσουν.
Κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων όπως έκαναν οι Καθηγητές, οι κάτοικοι, οι Πρόεδροι και οι Φορείς των χωριών αυτών.
Ξέρουμε επειδή ζούμε σε πονηρούς και δύσκολους καιρούς για όλους μας αλλά και για το μέλλον της ΔΕΗ, ότι θα μας κατηγορήσουν (κάποιοι) ότι στοχοποιούμε την επιχείρηση.
Σε αυτούς απαντούμε ότι πέρασε πάνω από μισός χρόνος από τότε που η Γκρίνπις έγραψε «GO SOLAR» στον Πύργο Ψύξεως της Μονάδας V(5) του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και όμως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός ούτε και φύλλο κουνιέται και κανείς δεν λογοδότησε για αυτό.
Στις 14-07-2016 κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ ότι μετά από επαφή με τον Δήμαρχο Κοζάνης προγραμματίζεται από την ΔΕΗ στις 22-07-2016 ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Νομαρχιακό Κτίριο) η παρουσίαση της δική τους Μελέτης (με έγκριση τους ή όχι θα το δούμε αυτό).
Όσο για την ΔΕΥΑΚ, ναι η υπευθυνότητα της έχει και τα όρια της, γιατί όταν κύριοι της ΔΕΥΑΚ του χθες και του σήμερα απαιτείται από μια κοινωνία τριών χωριών για την κατανάλωση του μολυσμένου νερού (που και εσείς οι ίδιοι επικαλείστε σε ανακοίνωση σας στις 06-07-2016 ότι το νερό που πίνανε και χρησιμοποιούσαν αυτοί οι κάτοικοι ήταν μολυσμένο), με περίσσιο αυταρχισμό θέλετε και επιμένετε να σας το πληρώσουν σαν να ήταν καθαρό κρυστάλλινο γάργαρο νερό και όχι ένα αποδεδειγμένο νερό δηλητήριο από κοκτέιλ θανάτου.
Και δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι γιατί και ζητιάνοι δεν είμαστε και υπερήφανοι είμαστε, αλλά γιατί πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι, πρόσφυγες και εμείς και έχουμε ψυχή που η δική σας αναλγησία δεν μπορεί να κατανοήσει από ότι αποδεικνύετε(αι).
Όπως η υπευθυνότητα σας έτσι και η ισονομία σας και η δικαιοσύνη σας έχουν τα όρια τους από ότι φαίνεται και αυτές αφού κρίνονται με τα δικά σας μέτρα και σταθμά και όχι δίκαια, αντικειμενικά και με τα αυτονόητα.
Κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών στα Ορυχεία χάνονται καθημερινά εκατομμύρια κυβικά νερού και καταστρέφονται οι υδροφόροι ορίζοντες (εις γνώση σας βέβαια πάντα απλά σας τα υπενθυμίζουμε) αλλά καμία μέριμνα και καμία υπευθυνότητα δεν επιδεικνύετε(αι) και δεν υπάρχει για εκεί.
Ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση στις 05-07-2016 δηλώνοντας : «Χρέος και ευθύνη πλέον της Δημοτικής Αρχής, που έχει στα χέρια της την μελέτη, είναι να αξιοποιήσει τα ευρήματά της προς όφελος της περιοχής του Ελλησπόντου και των κατοίκων του που εκτέθηκαν σε κινδύνους καταναλώνοντας ακατάλληλο νερό».
Ωστόσο και αυτός και ο νυν Δήμαρχος Κοζάνης με την ΔΕΥΑΚ θέλουν και ζητάνε από τους κατοίκους να πληρώσουν αυτό το ακατάλληλο νερό που κατανάλωσαν.
Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος στην ανακοίνωση του έκανε αναφορά για τις ενέργειες του Δήμου και τον χρόνο αποκατάστασης του νερού με το νέο δίκτυο, όμως για να αποδοθούν τα του Καίσαρος στον Καίσαρα και να πούμε την πραγματική αλήθεια και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, τίποτα δεν θα προχωρούσε αν δεν γινόντουσαν ενέργειες από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών (Στυλιανίδη) και την τότε Περιφερειακή Αρχή και τους αξίζουν συγχαρητήρια, έτσι ώστε να γίνουν όσο πιο γρήγορα όλες εκείνες οι διαδικασίες για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο και τις ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα (δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε όλες αλλά έχουν την όποια αξία και ερμηνεία μπορεί να δώσει ο καθένας μας και να βγάλει τα συμπεράσματα του), ο Δήμαρχος Κοζάνης με χρονοκαθυστέρηση ζήτησε επίσημα (σύμφωνα με ανακοίνωση στα ΜΜΕ στις 07-07-2016) και την Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΗ (εγκεκριμένη ή όχι μένει να το δούμε αυτό).
Ο Δήμαρχος επανήλθε επί του θέματος στις 11-07-2016 δηλώνοντας : «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχει η μελέτη για το εξασθενές χρώμιο. Θα επιδιώξουμε και νομικά να διασφαλίσουμε αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε. Η πρόθεση είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη»
Για να δούμε πως και τι εννοεί τόσο για την διασφάλιση όσο και για την δικαιοσύνη.
Να έχει επίσης στα υπόψη του (και όλοι οι εμπλεκόμενοι) και την ιπτάμενη τέφρα στον αέρα που αναπνέουμε διότι υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε προ εκπλήξεων αν κάποια στιγμή διαπιστωθεί και ότι εισπνέαμε και εισπνέουμε εξασθενέςς χρώμιο σε μορφή αιωρούμενων μικροσωματιδίων και μικροσταγονιδίων νερού που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο !!!
Στις 08-07-2016 ο Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εκπόνησε ο Δήμος Κοζάνης ύψους περίπου 15εκ. ευρώ για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και το αναφέρουμε γιατί για το μέλλον της περιοχής του Ελλησπόντου μέχρι τώρα κανένας προγραμματισμός και σχεδιασμός δεν υπάρχει.
Περιφέρεια και Δήμος στην παρουσίαση δήλωσαν ότι στο επόμενο διάστημα το πόρισμα και τα αποτελέσματα της Μελέτης του ΑΠΘ για το εξασθενές χρώμιο θα μπει ως θέμα σε ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε αναμένονται εξελίξεις και να δούμε την υπευθυνότητα και τα όρια που θα επιδείξει ο καθένας τους.
Κύριοι της Περιφέρειας και του Δήμου δυστυχώς για ακόμη μία φορά ξεχάσατε να κάνετε μία ακόμα Μελέτη, αυτήν όπου (θα) αναλύει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στην υγεία μας μέσα από την χρήση όλα αυτά τα χρόνια του εξασθενούς χρωμίου που ήπιαμε, καθώς και την αντιμετώπιση τους.
Θέλουμε να πιστεύουμε, έστω και αργά ότι θα χρηματοδοτήσετε ακόμη ένα ανιδιοτελές Πανεπιστήμιο για να δούμε τα αποτελέσματα αυτά από το νερό με το εξασθενές χρώμιο που ήπιαμε και να προχωρήσετε επιτέλους και στην μόνη σημαντική Μελέτη που αξίζει, αυτής της Βιωσιμότητας των χωριών μας (μαζί με Επιδημιολογική και Περιβαλλοντική), κάτι που εδώ και δέκα χρόνια περίπου απαιτούν οι Φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής.
Υ.Γ. : Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Πεχλιβανίδης Θεοχάρης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Κοζάνης για το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο στο νερό και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα από την έρευνα και την δικαιοσύνη με την αλήθεια να λάμψουν.
Ευχαριστούμε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης για την κοινοποίηση του κειμένου μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για την φιλοξενία του μαζί με την Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο (neoiellispontou.blogspot.gr καιagiosdimitrios.blogspot.gr).
Οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Δημητρίου Κοζάνης
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016
Exit mobile version