Ερώτηση προς το ΣΥΡΙΖΑ για το «φόρο λιγνίτη» Ποια θέση έχουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια ;

By on 23/03/2015

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ανακοίνωσε τη σύσταση «Ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης»
Το εν λόγω Ταμείο σε πρώτη φάση θα αντλήσει μέρος των εσόδων του από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου (χρυσός, ορυχεία, μεταλλεία). Την ίδια θέση είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2012 υπογραμμίζοντας ότι ΟΛΑ τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας θα πάνε στο νεοσύστατο Ταμείο.

Με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτού πλούτου που εξορύσσονται αυτή τη στιγμή αφορούν στο λιγνίτη (50.000.000 τόνοι περίπου), υποθέτουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει το λιγνίτη απαιτώντας από τη ΔΕΗ –δημόσια και ιδιωτική- να πληρώνει μεταλλευτικά δικαιώματα. (σσ. Εδώ και 60 χρόνια η ΔΕΗ δεν πλήρωνε φράγκο για το λιγνίτη με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων και των συνδικαλιστών). Εμείς χαιρετίζουμε το μέτρο αυτό, το οποίο άλλωστε είναι πάγιο αίτημα του οικολογικού χώρου, αν και η κυβερνητική εξαγγελία αφήνει πολλά ερωτηματικά. Π.χ δεν καταλαβαίνουμε πώς ο ακριβότερος λιγνίτης θα μας δίνει φτηνότερο ρεύμα, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός κ. Λαφαζάνης στις επιχειρήσεις
Το κύριο όμως δεν είναι αυτό. Είναι πού θα πρωτοπάνε τελικά αυτά τα λεφτά; Στην Αθήνα ή στις λιγνιτικές περιοχές ? Θα καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων, όπως λέει η νέα κυβέρνηση, ή θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης- Πτολεμαίδας – Φλώρινας στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου, όπως πρεσβεύουν πολλά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ; (με τα οποία συνεργαζόμαστε στα κοινωνικά κινήματα). Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η διαχρονική θέση του οικολογικού κινήματος για επιβολή φόρου στερεών καυσίμων και απόδοσή του στις τοπικές κοινωνίες υπό μορφή πράσινων επενδύσεων (και ανάλογων θέσεων εργασίας) είχε ενσωματωθεί αυτούσια από το 2010 και στα προγράμματα των δύο Αυτοδιοικητικών Κινήσεων , Κοζάνης και Περιφέρειας, τις οποίες υποστήριξε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές / περιφερειακές εκλογές.

Περιμένουμε λοιπόν μια σαφή απάντηση: Πού θα πάνε τελικά τα λεφτά από το φόρο λιγνίτη; Στα ασφαλιστικά ταμεία ή στο «ταμείο» των λιγνιτικών περιοχών; (σσ. Θυμίζουμε ότι υπάρχει και τρίτος «μνηστήρας» που ήδη εισπράττει ένα «τέλος λιγνίτη», θεσμοθετημένο εδώ και δύο χρόνια. Πρόκειται για τον Λογαριασμό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΑΓΗΕ που είναι επίσης ελλειμματικός). Πόσες τρύπες λοιπόν θα πρωτοκαλύψει ο νέος φόρος λιγνίτη; Να ρωτήσουμε επίσης πόσος θα είναι ο φόρος και αν θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Νομίζουμε ότι είναι λογικό να ζητάμε αριθμούς και καθαρές κουβέντες από μια Κυβέρνηση που επαγγέλλεται τις ειλικρινείς σχέσεις με τους πολίτες.

Το ζήτημα αυτό έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καθώς και το Δίκτυο των ενεργειακών δήμων. Το Δίκτυο μάλιστα το οποίο επί σειρά ετών δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για φορολόγηση του λιγνίτη (προκειμένου να μη διαταράξει τις ισορροπίες με ΔΕΗ και σωματεία) αποφάσισε σχετικά πρόσφατα να διεκδικήσει «φόρο στο λιγνίτη», μιας και πλέον «το ταμείον είναι μείον». Δεν τους αφορά λοιπόν το ότι μια διεκδίκησή τους πάει .. στράφι ; Δεν τους ενδιαφέρει ότι χάνουν μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης (της τάξης των 100 εκ. € το έτος), η οποία κάνει φτερά, ενώ θα έπρεπε να ενισχύει τις περιοχές που μεταβάλλονται σε σεληνιακά τοπία έχοντας θυσιάσει τους φυσικούς τους πόρους (κάρβουνο – νερά – εδάφη) ;

Ελπίζουμε ο κ. Λαφαζάνης που θα έλθει αύριο στην Κοζάνη να δώσει μια σαφή απάντηση.

23-3-2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: