giapraki.com

Ερώτηση Χάρη Κάτανα για τα Μέτρα στήριξης Πολυτέκνων – Τριτέκνων Οικογενειών

ΠΡΟΣ : 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Θέμα: Μέτρα στήριξης Πολυτέκνων – Τριτέκνων Οικογενειών

Κύριε Υπουργέ,

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει μετατραπεί και σε σαφή κοινωνική κρίση με τεράστια επίπτωση στο δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας. Η συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα στις οικογένειες με τρία τέκνα και άνω. Οι επιπτώσεις του δημογραφικού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, στις συντάξεις, στην μείωση της παραγωγικότητας αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού.
Για 5η συνεχή χρονιά οι θάνατοι είναι περισσότεροι των γεννήσεων ενώ καταγράφεται ο τρίτος χαμηλότερος δείκτης γεννήσεων (9%) στην Ε.Ε. και μείωση του πληθυσμού της Χώρας κατά 5,5‰. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται 188η στον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της, σε ρυθμό γεννήσεων 206η και σε δείκτη γονιμότητας 199η και επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία χώρα με ποσοστό μεγαλύτερο του 7% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού της θεωρείται γερασμένη και τώρα έχουμε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24% δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές άνω του ορίου.
Οι νέες οικογένειες αποφεύγουν να τεκνοποιήσουν λόγω χαμηλού εισοδήματος, υψηλής ανεργίας ειδικά στις κατηγορίες 18-35 ετών και φορολογίας (τα παιδιά αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης). Το να καταργείς το αφορολόγητο των παιδιών, είναι σαν να λες στην κοινωνία μην κάνετε παιδιά. Οι μεγάλοι χαμένοι απέναντι στην εφορία είναι οι οικογένειες με παιδιά.
Η προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια των μνημονιακών τους υποχρεώσεων έπληξαν τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με τους Ν. 4093/2012, Ν. 4141/2013 και Ν. 4144/2013 καταργώντας την σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα της τρίτεκνης και πολύτεκνης μητέρας καθώς και την εφ΄ άπαξ παροχή για το 3ο και κάθε επιπλέον τέκνο.
Σήμερα με τον Ν. 4172/2013 οι πολύτεκνοι όσα προστατευόμενα τέκνα και εάν έχουν φορολογούνται όπως ακριβώς και οι άγαμοι παρότι ο αριθμός τους είναι συγκριτικά μικρός. Ανάμεσα στις 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις οι έχοντες 4 προστατευόμενα μέλη δεν υπερβαίνουν τις 30.000 και οι έχοντες 5 και άνω προστατευόμενα τέκνα δεν υπερβαίνουν τις 5.000.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία γεννήσεων- θανάτων αλλά και λόγω της μαζικής μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφική κατάρρευση. Όταν δεν γεννιούνται παιδιά λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων, που επιβάλλονται ακόμη και στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, δεν μπορεί να ελπίζει η πατρίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ερωτάστε:

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας και για τη στήριξη των πολυτέκνων – τριτέκνων οικογενειών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Exit mobile version