giapraki.com

Επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.

Οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία. Η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.

Το κίνητρο της υψηλής εγγυημένης τιμής (470 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2012 και 250 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα) σε συνδυασμό με τον χαμηλό προϋπολογισμό λόγω περιορισμένης ισχύος και πτώσης του κόστους εγκατάστασης, αλλά και το αφορολόγητο του εισοδήματος της συγκεκριμένης επένδυσης, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρεία ανταπόκριση από οικιακούς καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες έφτασε στα 297,8 MW, στον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έφτασε στα 316 MW και μέσα στο πρώτο τρίμηνο η ισχύς με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία πλησιάζει τα 500 MW. Οι στέγες δηλαδή των ελληνικών σπιτιών παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όση περίπου δύο μεγάλες μονάδες βάσης της ΔΕΗ.

Η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι με το πρώτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Η διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 (πρόβλεψη) και στο 1,3 δισ. ευρώ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Παράλληλα έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προχθές σε διαβούλευση και αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή, αύξηση της έκτακτης εισφοράς από το εύρος του 25%- 35% στο εύρος του 37%-40% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/212 και για τις πωλήσεις ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη του ισχύος του ίδιου νόμου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013 (εξαιρούνται τα οικιακά), αλλά και τη δυνατότητα της μείωσης των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αποφάσεις του υπουργείου για μείωση των εγγυημένων τιμών και στα λειτουργούντα έργα, κάτι που επιχειρείται μέσω της επίτευξης μιας εθελοντικής συμφωνίας με τους επενδυτές έναντι κινήτρων, όπως επέκταση της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια και απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά.

kathimerini.gr

Exit mobile version