- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
Επιτυχημένη η πολιτική εκδήλωση με θέμα: «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜμΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Το μεσημέρι Κυριακής, 7/ 12/ 14, στα πλαίσια της περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ακανθώδη, όσο και σημαντικά ζητήματα, που επηρεάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Οι εισηγητές, κ.κ. Ρομπόλης Σάββας, Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών, ομότιμος καθηγητής ΠΑΝΤΕΙΟΥ, και Μυτιληνάκης Μιχάλης, Μέλος της Γραμματείας ΜμΕ ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσαν τους βασικούς άξονες της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως εξειδικεύονται σε μέτρα, που στοχεύουν στην ανάταξη και αναδιάρθρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς.
Στα πλαίσια αυτά έγινε αναφορά στο γεγονός ότι για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έφτασε η “ώρα μηδέν” καθώς, λόγω των πολιτικών επιλογών, τα αποθεματικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν κατά 21,5 δισ ευρώ, έχοντας περιοριστεί πλέον στα 4,5 δισ ευρώ. Ταυτόχρονα οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, απλώς μετέθεσαν το έτος κρίσης μόνο για δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016.
Ωστόσο τη βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος συνιστά η χρόνια αδυναμία της οικονομίας να απορροφήσει τους περίπου 80 χιλ εργαζομένους, που προσέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας, ενσωματώνοντας μόνο τους μισούς από αυτούς, ακόμη και στις περιόδους των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Έτσι η παρατεταμένη κρίση πρακτικά εκμηδένισε την προσφορά εργασίας και επιτάχυνε την αθρόα φυγή των εργαζομένων, που έφτασαν τις 600 χιλ την τελευταία πενταετία, έχοντας επιλέξει την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Με τον τρόπο αυτό και την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που οδηγούν στη βασική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ, η οποία θα συνοδεύεται από την αναλογική, βάσει εισφορών και χρόνου ασφάλισης, συνεπικουρούμενης από την επαγγελματική ιδιωτικοποιημένη (τρίτος πυλώνας). Η μονιμότητα του σχεδιαζόμενου συστήματος φαίνεται από το ότι οι ταμειακές του ανάγκες θα πρέπει να περιοριστούν στο 3% του ΑΕΠ, από 14,5% το 2010, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% τις επόμενες δεκαετίες. Αντίθετα, η εναλλακτική στρατηγική σε πρώτη φάση απαιτείται να είναι η τεκμηριωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) με ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις των επιπτώσεων των ασκούμενων πολιτικών, τόσο επί των εισροών (έσοδα) όσο και επί των εκροών (παροχές) τουλάχιστον κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Σε δεύτερη φάση είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός εξασφάλισης νέων πόρων και η άσκηση πολιτικών ανασύστασης του αποθεματικού κεφαλαίου του ΣΚΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του. Η επανεξέταση της ανορθολογικής και αποσπασματικής μέχρι τώρα αντιμετώπισης του και η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και η διατήρηση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι η εφαρμογή των προτάσεων, όπως της φορολόγησης υπέρ τρίτων, θα μετέθετε το έτος κρίσης του συστήματος στο 2035. Τα προηγούμενα κάνουν επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πέρα από τα ισχύοντα νεοφιλελεύθερα κοινωνικοοικονομικά πρότυπα. Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν α) τη σεισάχθεια στα χρέη των επιχειρήσεων και των πολιτών που δημιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, β) την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών και των οικογένειών τους, που αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τα ταμεία τους, τα 4 τελευταία μνημονιακά χρόνια της ύφεσης και γ) τη φορολογική μεταρρύθμιση που απαιτείται για την ανακούφιση και στήριξη των ασθενέστερων τμημάτων της κοινωνίας και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς παραγωγικούς τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι υποδομές, η ανακύκλωση και οι τεχνολογίες αιχμής. Η μεταστροφή αυτή πρέπει να συντελεστεί με όρους συμβατούς με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης, καθώς ένας στους δυο νέους είναι πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Πάνω σε αυτό το δεδομένο πρέπει και μπορεί να δομηθεί η νέα επιχειρηματικότητα που έχει ανάγκη η χώρα και όχι με το μοντέλο του φτηνού εργατικού δυναμικού των 480 ευρώ, που ήταν και παραμένει ο στόχος του μνημονίου και στηρίζει η Συγκυβέρνηση.
Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΠΕ Κοζάνης
0 comments