Επιστολή «Σπάρτακου» στον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε

By on 02/12/2016

   Προς: Πρόεδρο & ΔΝΣ ΔΕΗ Α.Ε           

      κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη                          

Θέμα: Θέσεις σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επί καίριων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της ΔΕΗ

Κύριε Πρόεδρε

Στον απόηχο μιας σειράς καίριων και ζωτικών, για την μελλοντική πορεία της Επιχείρησης ζητημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και ενόψει της εκδήλωσης που στόχο έχει να τιμήσει την ιστορική επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας των λιγνιτικών ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία, το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιθυμεί, δια της παρούσης, να καταστήσει απολύτως σαφή τη θέση και τη στάση του επί αυτών των ζητημάτων, ευελπιστώντας ότι ένα «ξεκάθαρο τοπίο» -γενικότερα- θα βοηθήσει στον αγώνα και στην προσπάθεια που όλοι μας κάνουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε καταστάσεις και να αποτρέψουμε περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.

Ποσοστά ανησυχίας

Η πρόσφατη δήλωσή σας «δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ εάν το δημόσιο – υπερταμείο ελέγχει το 34% ή το 51%», μας δημιουργεί έκπληξη, ανεβάζει τα ποσοστά ανησυχίας μας και θα έλεγε κανείς ότι μας τρομάζει κιόλας, δεδομένου ότι προέρχεται από τον Πρόεδρο της Επιχείρησης την οποία με νύχια και με δόντια, συνδικάτο – εργαζόμενοι- κοινωνία, προσπαθούμε να κρατήσουμε υπό Δημόσιο έλεγχο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι θα σημαίνει η αλλαγή αυτή για την επιχείρηση και τη χώρα ολόκληρη. Χαρακτηρίζετε μάλιστα «εμμονή» την διατήρηση του 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η «εμμονή» μπορεί να αποβεί καταστροφική «την ώρα που η ΔΕΗ χάνεται».

Για το Συνδικαλιστικό κίνημα η διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, υπήρξε διαχρονικά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ενώ κάθε σκέψη ή και υπαινιγμός για το αντίθετο, αποτέλεσε και αποτελεί αιτία πολέμου.

Δώσαμε μάχες που χαρακτηριστήκαν «μητέρες μαχών» για να παραμείνει το 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και θα είμαστε έτοιμοι για ακόμα περισσότερες, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Λιγνίτης & ΔΕΗ

Η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες, ορατές και λίαν ανησυχητικές τόσο σε Εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο όπου είναι ήδη εμφανής ο περιορισμός των δραστηριοτήτων (το λιγνιτικό δυναμικό συμμετέχει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ένα ποσοστό που έχει περιοριστεί στο 30-35%, όπερ σημαίνει ότι  περαιτέρω μείωση θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο και των εισαγωγών, σε ανισορροπία ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, ενώ ορυχεία με εκατομμύρια τόνους λιγνίτη θα μείνουν ανεκμετάλλευτα με τεράστιο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο).

Συνεπώς, η με κάθε τρόπο συνέχιση της λειτουργίας των Λιγνιτικών μονάδων (ΑΗΣ Αμυνταίου), σε συνδυασμό πάντα με τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνισή τους με τους περιβαλλοντικούς όρους, είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη.

Η πρόσφατη αναφορά σας ότι «είναι φανερό ότι απαιτείται περισσότερη και ασφαλέστερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε ο λιγνίτης δεν είναι δυνατό να λείπει από την εικόνα» δημιουργεί ένα ασαφές σκηνικό καθώς συμπληρώνεται από τη φράση «Σε ποιο ποσοστό; Ας το προσδιορίσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός» και συγχέει ακόμα περισσότερο το τοπίο (ή και θολώνει τα νερά, θα έλεγε κανείς) την ώρα που εκείνο που χρειάζεται, είναι να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα σχετικά με τον ενεργειακό-επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη συμμετοχή του λιγνίτη και το προφίλ του ως «εθνικό καύσιμο».

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα αυτό, θα έλεγε κανείς ότι τα τεκταινόμενα σας τοποθετούν μάλλον στη θέση ενός σχετικά αδιάφορου θεατή, παρά στη θέση ενός πρωταγωνιστή με σαφή θέση και συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Στο μενού και οι πελάτες

Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, περαιτέρω, η τάση της Διοίκησης της ΔΕΗ να επικαιροποιεί την πρότασή της για σύσταση εταιρειών λιανικής που θα “προικοδοτηθούν” με πελατολόγιο και θα διατεθούν στους ανταγωνιστές. Ούτε λίγο, ούτε πολύ (και σα να μην έφθαναν όλα τα υπόλοιπα) η ΔΕΗ θα προσφέρει έτοιμο πελατολόγιο καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, σε ιδιώτες επενδυτές που θα κάνουν μαζί της κοινοπρακτικά σχήματα.

Η πρόταση μάλιστα, «πέφτει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην προμήθεια, ενώ κατά την εκτίμηση του συνδικάτου η επιμονή στην ταχύτερη πτώση του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΗ στην αγορά -κυρίως μέσω της διαδικασίας ΝΟΜΕ αλλά και της αύξησης των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα βγαίνουν σε δημοπρασία- αποτελούν βίαιες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με διαφαινόμενες δυσμενέστατες επιπτώσεις.

υποΝΟΜΕυση της ΔΕΗ

     Με την ολοκλήρωση της πρώτης κιόλας διαδικασίας, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι όλων μας για στρεβλώσεις της αγοράς από τις περίφημες δημοπρασίες ΝΟΜΕ που απέδειξαν περίτρανα ότι ο διαιτητής σφύριζε αδιάφορα σε ένα παιχνίδι του οποίου το αποτέλεσμα είχε κριθεί, πριν καν ξεκινήσει.

     Η κίνηση της ΔΕΗ να προσφύγει στο ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, αξιολογείται θετικά από το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με την εκτίμηση ότι είναι προς την κατεύθυνση διαφύλαξης των συμφερόντων της Επιχείρησης και ενάντια σε όλους αυτούς που υποΝΟΜΕυουν το μέλλον της επιχείρησης.

Κύριε Πρόεδρε

    60 χρόνια μετά από την έναρξη λειτουργίας των Ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία, η ΔΕΗ (όπως επισημαίνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου), επιθυμεί να στείλει μήνυμα ότι «ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΕΗ, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής και επενδύει τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της».

     Ωστόσο, η στάση (ή αν θέλετε, οι αποστάσεις που κρατά η Διοίκηση από ορισμένα θέματα) δε συνάδουν με την πρόθεση που περιγράφετε παραπάνω και την οποία προσυπογράφουμε.

     Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να λέτε ότι «έχει γίνει πλήρη συνείδηση στη ΔΕΗ ότι τα μερίδιά της θα μειωθούν σημαντικά και ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι διαφορετική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ¨κακό που είναι να γίνει, θα γίνει¨ και δεν μπορεί να παραβλέπετε ανάγκες που υπάρχουν και που επιβάλλεται να διεκπεραιωθούν αν πραγματικά θέλουμε να υπάρχει μέλλον στη ΔΕΗ.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς είναι η περίπτωση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου έχει σταματήσει η διαδικασία της αποθείωσης με συνέπεια να δημιουργούνται ανησυχίες ως προς την ύπαρξη προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας του Σταθμού καθώς δε θα πληρούνται οδηγίες και προϋποθέσεις.

  Στο ίδιο πλαίσιο κινείται δυστυχώς και η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας η οποία για παράδειγμα επέλεξε στη ΔΕΘ να ΜΗΝ μιλήσει, να μην κάνει ούτε μία αναφορά  στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό-επενδυτικό έργο που γίνεται αυτή την ώρα στη χώρα και δεν είναι άλλο από την μονάδα «Πτολεμαΐδα V» σαν να θέλει να αποσιωπήσει το όλο γεγονός, σαν να το θεωρεί ένα είδος μιάσματος.

    Υπό τη λογική λοιπόν αυτή και στο πλαίσιο της προσπάθειας που «οι πραγματικά καλές  προθέσεις» απαιτούν, το συνδικάτο σας θέλει όχι απλά συνοδοιπόρο αλλά μπροστάρη προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος.

    Ειδικά σήμερα που, όπως εσείς ο ίδιος υποστηρίζατε προ ολίγου καιρού, «η Επιχείρηση χρειάζεται τον καθένα από εμάς περισσότερο από ποτέ άλλοτε».  

 Εκείνο όμως που οπωσδήποτε χρειάζεται σήμερα η επιχείρηση είναι προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις και να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες που αυτές δημιουργούν. Αντί αυτών όμως, εσείς μιλάτε για απολύσεις δημιουργώντας περαιτέρω αναβρασμό.

    Σε ότι έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, το ξέρετε πολύ καλά ότι ήταν πάντοτε παρόντες και σε ετοιμότητα. Και όταν τους το ζητήσατε και όταν δεν τους το ζητήσατε. Και είναι  πραγματικά άδικο για αυτούς τους εργαζόμενους, που στήριξαν την επιχείρηση στα πολύ δύσκολα και εξακολουθούν να το κάνουν (με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, μέσω των περικοπών που έχουν γίνει, να έχουν αποφέρει στη ΔΕΗ 3,5 δις ευρώ τα οποία όμως ουδέποτε μάθαμε με ποιόν τρόπο επιλέξατε να τα αξιοποιήσετε και τι αποτελέσματα είχατε), να πληροφορούνται την τόσο σπουδαία –όπως θέλετε να την παρουσιάζετε- εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας των Ορυχείων στη Δ. Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να τους κάνετε πραγματικούς συμμέτοχους σε αυτήν.

    Δυστυχώς καμία ενημέρωση προς τους εργαζόμενους δεν υπήρξε από τη ΔΕΗ ή από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της οποίας τελεί η εκδήλωση (την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι Περιφέρεια και Συνδικάτο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Επιχείρηση), σχετικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.     

   Ίσως, τελικά, να μην επιθυμείτε και τόσο πολύ την εμπλοκή του πιο ζωτικού στοιχείου όλης αυτής της ιστορίας (που είναι οι εργαζόμενοί της), διαισθανόμενος ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις, έχουν δημιουργήσει ένα σκοτεινό πέπλο που σκεπάζει τη ΔΕΗ, με ορατό –μάλιστα- τον κίνδυνο να την κουκουλώσει τελείως και στο τέλος να την πνίξει.

    Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι η μουσική εκδήλωση που ετοιμάζετε να μην προετοιμάζει και το έδαφος για να ακούσουμε την τελευταία κορώνα της Επιχείρησης.      

Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΔΕΗ Α.Ε

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας

Μόσχος Μόσχου                                                              Αθανάσιος Μάστορας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: