«Η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η δημοκρατική επιλογή της χώρας, είναι η επιλογή της διαφάνειας και της δημοκρατίας και θα την στηρίξουμε» δήλωσε από την Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο κ. Βερναδάκης μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ολοκληρώνει σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ και ειδικούς επιστήμονες που έφτιαξαν την Διαύγεια. Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε από την Κοζάνη ότι «θα υπάρξει άμεσα σχέδιο νόμου που θα υποστηρίξει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις προσπάθειες που γίνονται από φορείς, νομικά πρόσωπα για την αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους». Χαρακτήρισε πρωτοποριακό το εγχείρημα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, «αυτά που κάνετε στην Κοζάνη είναι πολύ προχωρημένα πράγματα» και δήλωσε ενώπιον όλων υπαλλήλων της περιφέρειας ότι «θα προχωρήσουμε σε άμεση υλοποίηση των σχεδίων του προγράμματος που θα μας δοθεί σε τελική μορφή». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει έργο που θα μπορούσε με απαραίτητες προσαρμογές να καλύψει τις ανάγκες των περιφερειών της χώρας.
Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η Δυτική Μακεδονία φιλοδοξεί ως το τέλος του 2016 να γίνει μια περιφέρεια διαφανής και αποτελεσματική με θεσμούς και υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε αυτήν, και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρθηκε, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να συμμετέχουν στην ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση για κάθε θέμα της δημόσια ζωής που αποφασίζεται στην περιφέρεια , να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού αλλά και να παρακολουθούν την εκτέλεση του, να παρακολουθούν από το σπίτι τους την πορεία του αιτήματος που έχουν διατυπώσει ηλεκτρονικά δηλαδή σε ποιό στάδιο βρίσκεται η απάντηση του, να διακινούν ηλεκτρονικά έγγραφα, να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Τα περισσότερα δικαιολογητικά θα εξασφαλίζονται ηλεκτρονικά από την διακυβέρνηση του συστήματος με άλλους εταίρους όπως τους δήμους, τις υπηρεσίες οικονομικών του κράτους κλπ.
Το σύστημα εδράζεται σε πλατφόρμες ανοικτού λογισμικού και για την πειραματική του λειτουργία έχουν επιμορφωθεί 104 υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι από την υλοποίηση του σχεδίου «θα εξοικονομηθούν πόροι για την περιφέρεια, θα ελαττωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία ενώ θα αναβαθμιστεί το λογισμικό της δημοκρατίας, με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα».
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος έχει συσταθεί ομάδα έργου, την οποία αποτελούν δέκα ειδικοί επιστήμονες από το ΕΜΠ και υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας, όλοι τους νέοι επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στην πληροφορική και την επικοινωνία, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί ελάχιστα χρήματα που δεν ξεπερνούν τις 75.000 €.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα παρουσιαστεί στις 17 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών
πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ| ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ