giapraki.com

Επιμένουν για Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη

Την Ολυμπιάδα φωτογραφίζουν τα ευρήματα στο Λόφο Καστά, επιμένουν τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού παρά τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται.

Σύμφωνα με πηγές, τα στοιχεία που μελετούν οι ιστορικοί, μετά τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής οστεολογικής μελέτης, συγκλίνουν πολύ, προς αυτό το ενδεχόμενο, ενώ η περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις των οστών που θα ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα τεκμηριώσουν τη υπόθεση εργασίας που επεξεργάζονται.

Οι δυο νεκροί άνδρες αποδίδονται στους γιους του Βασιλιά Κάσσανδρου που ετάφησαν αργότερα στο ίδιο μνημείο όταν αυτό ανεγέρθη μετά τη δολοφονία του Βασιλιά Κάσσανδρου. Οι συγκριτικές αναλύσεις DNA μεταξύ των οστών των δυο ανδρών του τάφου της Αμφίπολης μπορούν να πιστοποιήσουν τη συγγενική σχέση με το Φίλιππο ΙΙ αφού ουσιαστικά πρόκειται για δυο τα εγγόνια του που είναι θαμμένα μαζί με την σύζυγο του Ολυμπιάδα.

Την ύπαρξη της Ολυμπιάδας στον τάφο του Λόφου Καστά υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ο Καναδός αρχαιολόγος Τέρενς Κλάρκ.
”Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα μάντευα ότι η ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου” είχε δηλώσει πριν από δύο μήνες σε εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη .

Αντίθετη άποψη άποψη ωστόσο εκφράζει η Ντόροθι Κινγκ η οποία στην προσωπική της σελίδα έχει κάνει πολλές αναφορές για την ανασκαφή της Αμφίπολης.

Η υπόθεση εργασίας του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

Επιθυμία της Ολυμπιάδας ήταν η κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ταφικού μνημείου για τον Μέγα Αλέξανδρο που δεν μπόρεσε όμως η ίδια να κατασκευάσει. Το σχέδιο της ματαίωσε ο βασιλιάς Κάσσανδρος που το 316 πχ την δολοφόνησε δια λιθοβολισμού στην Πίδνα.
Η Θεσσαλονίκη ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Κλεοπάτρα κόρη της Ολυμπιάδας κατασκεύασαν αρχικά ένα απλό και απέριττο κιβωτιόσχημο τάφο και τοποθέτησαν μέσα τα οστά. Μετά το θάνατο του βασιλιά Κάσσανδρου έφτιαξαν το μεγαλοπρεπές μνημείο για της αποδώσουν τιμές βασίλισσας.
Οι δυο γιοι του Κάσσανδρου μονομάχησαν για τη διαδοχή .Ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος απεβίωσε λίγο αργότερα. Η ταφή τους έγινε στον τρίτο θάλαμο του μνημείου πάνω από τον τάφο της Ολυμπιάδας .Μαζί τους έθαψαν ένα βρέφος , και τοποθέτησαν και τα καμμένα οστά αγνώστου ατόμου . Ο τάφος ήταν επισκέψιμος και κάποια στιγμή σφραγίστηκε για να εξαφανιστούν τα ίχνη που είχαν σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το ψηφιδωτό δάπεδο εκτιμάται ότι απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο ως ψυχοπομπό Ερμή. Ο στεφανωμένος άντρας που οδηγεί το άρμα είναι ο Φίλιππος ΙΙ και στο χέρι του κρατάει την Ολυμπιάδα ως Περσεφόνη την οποία μεταφέρει στον ‘Αδη.
Συνολικά βρέθηκαν 550 οστά αλλά οι σκελετοί δεν είναι πλήρης πλην του σκελετού που ανήκει σε γυναίκα. Έχει ύψος 1,57 ηλικία περίπου 60 χρόνων και το βάρος της ήταν περίπου 60 κιλά.
Πάνω από το σφραγισμένο κιβωτιόσχημο τάφο εντοπίσθηκαν τα οστά άλλων τεσσάρων ατόμων δυο ανδρών 35 και 45 ετών , ενός βρέφους καθώς και καμμένα οστά άγνωστου ατόμου. Ο 35χρονος είχε ύψος 1,68 και ο 45χρονος 1,62 ο 35χρονος έχει χτυπήματα από μαχαίρι στην αριστερή κλείδα. Δεν μένει λοιπόν να δούμε εάν η υπόθεση εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού επαληθευτεί επιστημονικά.

του Γιώργου Ροδάκογλου

amfipolinews.gr

Exit mobile version