giapraki.com

Eνημερωτική επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τους Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας

 Προς: Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΥΠΑΑΥΜΔ και της ΓΓΔΕ

 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η σημερινή οργανωτική διάρθρωση του συγκεκριμένου Υπουργείου, όπως και των περισσότερων υπουργείων, παρουσιάζει πολλές γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και σίγουρα χρειάζεται αναδιοργάνωση και αποκέντρωση λειτουργιών, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, να υπάρξει ευελιξία, να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικά να γίνει πιο αποτελεσματικός ο προγραμματισμός, η εκτέλεση και η εποπτεία των δημόσιων έργων.

Το προτεινόμενο σενάριο αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠ.Α.Α.Υ.Μ.Δ.) καταργεί ή συγχωνεύει υπηρεσίες, απλοποιώντας τη διοικητική δομή και ανακατανέμοντας αρμοδιότητες. Προτείνει, επίσης, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων (υδραυλικά έργα, λύματα), με ταυτόχρονη μεταφορά του προσωπικού, στις Περιφέρειες.

Όσον αφορά την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που σήμερα έχει 7 ΤΑΣ (3 στην Πελοπόννησο, 2 στη Στερεά Ελλάδα, 1 στη Λευκάδα και 1 στην Κοζάνη), προτείνεται η αντικατάσταση της με μια νέα Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, που θα έχει δύο Τομείς, τον Τομέα Νοτίου Ελλάδας και τον Τομέα Βορείου Ελλάδας, με συστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Προβλέπεται, τέλος, η ανακατανομή του προσωπικού των υφιστάμενων δομών για τη στελέχωση της νέας επιτελικής δομής, που θα ασχολείται πλέον με τις θεομηνίες. Στο στάδιο του πρωτογενούς ελέγχου η δομή αυτή θα υποστηρίζεται από τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες και έχει προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Στα επόμενα στάδια και μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης η επιτελική δομή θα υποστηρίζεται από ένα μητρώο πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, που θα επιλέγονται τυχαία σε κάθε επιμέρους στάδιο, για την πραγματοποίηση αυτοψιών και τον έλεγχο της προόδου των εργασιών αποκατάστασης.

Ο Τ.Α.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Οι περιφερειακές δομές της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά ανάλογα με την πρόοδο του έργου και τη μείωση του αντικειμένου τους, υφίστανται συγχωνεύσεις και κλείσιμο υπηρεσιών. Με την 4768/Α312/21-9-2005 απόφαση του Υπουργείου, έγινε αναδιάρθρωση της Υ.Α.Σ. με κατάργηση επτά περιφερειακών Τ.Α.Σ.- Γ.Α.Σ (Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Δεσκάτης, Κόνιτσας, ΓΑΠ Καρδίτσας, Ιωαννίνων) τη συγχώνευση τους στον Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Ταυτόχρονα, ανατέθηκαν στον Τ.Α.Σ. Κοζάνης οι αρμοδιότητες της αποκατάστασης πληγέντων από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις κ.ά.) των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και του μεγαλύτερου τμήματος της Στερεάς Ελλάδας.

Ενδεικτικός του μεγέθους και της εμβέλειας των συμβάντων που διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες του σημερινού Τ.Α.Σ. Κοζάνης, είναι ο ακόλουθος πίνακας:

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Λαμβάνοντας υπόψη πως η Ελλάδα είναι η 5η πιο ενεργή σεισμικά χώρα στον κόσμο και το 80% των 4.000.000 κτιρίων της έχει κτιστεί πριν το 1985 (έτος εφαρμογήςτου σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού), θεωρούμε εγκληματική την υποτίμηση της αναγκαιότητας αντισεισμικής θωράκισης της πατρίδας μας.

Εξίσου επικίνδυνη θεωρούμε την αποδυνάμωση της κρατικής μηχανής από νευραλγικές υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών, σε μια περίοδο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, όχι μόνο εκδηλώνονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά η ένταση και οι συνέπειες τους κλιμακώνονται ανησυχητικά.

Διαθέτοντας εξειδικευμένη γνώση και μακρόχρονη εμπειρία διαχείρισης των προβλημάτων του εργασιακού μας χώρου, διεκδικούμε:

α) Την αναγνώριση της σημαντικότητας του Τ.Α.Σ. Κοζάνης που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες, σε εμβέλεια και συντελούμενο έργο, δομές της ΓΓΔΕ σε εθνικό επίπεδο.

β) Την αναγκαιότητα αναβάθμισης και αξιοποίησης του Τ.Α.Σ. Κοζάνης, ως μόνιμης δομής πρόληψης αλλά και άμεσης αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, του γεωγραφικά μεγαλύτερου τμήματος της πατρίδας μας. Είτε ως έδρα του Τομέα Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, είτε με τη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και ταυτόχρονη μεταφορά του προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Τη θεσμοθέτηση ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο, με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να τερματιστεί η εργασιακή ανασφάλεια δεκάδων ικανών και χρήσιμων υπαλλήλων.

δ) Την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτήσεων απόσπασης των υπαλλήλων του Τ.Α.Σ. Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να ενισχυθούν με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις αναβαθμισμένες απαιτήσεις διαχείρισης των έργων υποδομών, στην ανάπτυξη συγκροτημένης περιβαλλοντικής πολιτικής (με ευέλικτες και ουσιαστικές διαδικασίες στον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων) και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

ε) Τη ματαίωση της εκχώρησης καίριων αρμοδιοτήτων του Δημόσιου Τομέα σε ιδιώτες, ειδικά σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, που καθιστά αδιαφανή τη συνολική διαχείριση των έργων, χαμηλότερη την ποιότητα του παραγόμενου έργου, εγκυμονεί μεγάλες καθυστερήσεις και πολλαπλασιάζει το κόστος.

στ) Την αποτροπή της διακοπής του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και άλλων φυσικών καταστροφών, που θα επέλθει στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, αν καταργηθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν σήμερα την άμεση εποπτεία και υλοποίησή του.

 

Υποστηρικτικά για την τεκμηρίωση των προτάσεων, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας και τα παρακάτω στοιχεία:

Ο τόπος μας και οι εποχές απαιτούν όχι μόνο την αποφυγή του ολισθήματος της αποδόμησης των υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, που μπορούν να θωρακίσουν τη δημόσια ασφάλεια και να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση σε δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά την αναβάθμιση του ρόλου τους με αρμοδιότητες:

Exit mobile version