Μία “εξαφανισμένη” διάλεκτος των Αρχαίων Ελληνικών, που ομιλείται στη βορειο-ανατολική Τουρκία, ανακαλύφθηκε από ερευνητές και χαρακτηρίστηκε ως “γλωσσικό χρυσωρυχείο” λόγω της απίστευτης ομοιότητας της με τα Αρχαία Ελληνικά. Το βίντεο που πρόκειται να δούμε παρακάτω και παρουσιάζει την έρευνα, “ανέβηκε” από το επίσημο κανάλι στο Youtube του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Η έρευνα έγινε από τη Δόκτωρα Ιωάννα Σιταρίδου και όπως παραδέχεται και η ίδια, γίνονται προσπάθειες για την εξήγηση πως διατηρήθηκε αυτή η διάλεκτος σε έναν τόπο τόσο μακριά από την Ελλάδα.
Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.
Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
alexiptoto.com