Eιδικά Μισθολόγια: Πότε θα γίνει η επιστροφή στα αναδρομικά

By on 10/02/2014

Πότε θα γίνει η επιστροφή στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων στους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους;

Ο κύβος ερρίφθη. Οι πληροφορίες ότι η καταβολή των αναδρομικών για την επιστροφή των αντισυνταγματικών, σύμφωνα με τα δικαστήρια, μειώσεων στις αποδοχές των ενστόλων, των δικαστικών και των υπολοίπων εργαζομένων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα γίνει τμηματικά επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η επιστροφή των χρημάτων τόσο στους εν ενεργεία υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους αυτών των κλάδων θα γίνει σε μία πενταετία. Ο λόγος είναι προφανής: για να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο προϋπολογισμός ενός έτους, αλλά το κόστος αυτών των δικαστικών αποφάσεων να είναι διαχειρίσιμο.

Μέχρι στιγμής, δεδομένη πρέπει να θεωρούμε την καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους και σε δικαστικούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Μισθοδικείου. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόταση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, η οποία εκτιμάται ότι έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του συγκεκριμένου οργάνου μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε τις προσφυγές πανεπιστημιακών που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και μπορεί πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να λένε (και ορθώς) ότι περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις των δικαστικών οργάνων, στο Γενικό Λογιστήριο όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για το πόσο θα κοστίσουν οι αποφάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πληροφορίες λένε ότι αν δικαιωθούν όλοι οι εν ενεργεία υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του συνόλου των ειδικών μισθολογίων, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί στον προϋπολογισμό ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Πώς θα καλυφθεί αυτό; Δεδομένου ότι μιλάμε για επαναλαμβανόμενες δαπάνες, δηλαδή κόστη που θα επιβαρύνουν κατ” εξακολούθηση τους επόμενους προϋπολογισμούς, θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν και διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις αποδοχών και σε νέες αυξήσεις φόρων.

madata.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: