Σχέδιο αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Με χιονοφράχτες, κουβέρτες, αλλά και… σταφίδες, οργανώνει την άμυνά τoυ απέναντι σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα διαρκούντος του χειμώνα, η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας.
Ο κίνδυνος ισχυρών χιονοπτώσεων και εγκλωβισμού αυτοκινήτων και οδηγών επί πολλές ώρες ή και μερόνυχτα στο οδόστρωμα, οδήγησε τους αρμοδίους της ιδιοκτήτριας εταιρείας στη λήψη μέτρων.
Επίσης, με στόχο να αποτραπεί ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου, τον οποίο διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες οχήματα το εικοσιτετράωρο, εγκατέστησε στα σημεία «υψηλού κινδύνου» χιονοφράχτες. Ως τέτοια ορίζονται κομμάτια του δρόμου όπου ο δυνατός άνεμος παρασέρνει μεγάλες ποσότητες χιονιού στο οδόστρωμα, προκαλώντας τα λεγόμενα «ανεμοσούρια» τα οποία περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών και καθηλώνουν τα οχήματα δημιουργώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα.
Οπως ανέφερε ο προϊστάμενος του τομέα Λειτουργίας και Συντήρησης της Εγνατίας Α.Ε., κ. Θανάσης Ματθαίου, χιονοφράχτες συνολικού μήκους 6,8 χλμ. έχουν τοποθετηθεί στο ύψος της Κοζάνης και στον Εβρο. «Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα πλαστικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον δρόμο και επιτρέπουν να περνάει ο αέρας αλλά εμποδίζουν τη διέλευση του χιονιού που συσσωρεύεται πλέον έξω από τον δρόμο». Φαινόμενα αποκλεισμού έχουν καταγραφεί κυρίως στον κάμπο της Κοζάνης, όπου τα ανεμοσούρια αποτελούν τον εφιάλτη των οδηγών τον χειμώνα. Ετσι, εκτός από τους χιονοφράχτες οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου φρόντισαν και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εγκλωβισμένοι.
Σε εγκαταστάσεις της Εγνατίας πλησίον των σημείων «υψηλού κινδύνου» έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 500 πακέτα με ισοθερμικές κουβέρτες, τρόφιμα όπως κονσέρβες, σταφίδες και νερό, έτσι ώστε να διανεμηθούν εάν χρειαστεί στους εγκλωβισμένους οδηγούς και επιβάτες. Ανάλογες εντολές, για λήψη μέτρων άμυνας απέναντι σε θεομηνίες, έχουν δοθεί από την Πολιτική Προστασία, σε όλες τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται αυτοκινητόδρομους, ωστόσο η Εγνατία φέρεται να έχει οργανώσει την άμυνά της.
Ο κ. Ματθαίου πρόσθεσε ότι η Εγνατία Α.Ε., μελετάει την εγκατάσταση μόνιμων χιονοφραχτών, όπως και να φυτευθούν δένδρα στην άκρη του δρόμου, που θα λειτουργούν ως φυσικά χιονοπετάσματα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας αναχωμάτων. Σημειωτέον ότι κατά μήκος του ευρωπαϊκού αυτού αυτοκινητόδρομου, μήκους 630 χλμ., τον οποίο διασχίζουν καθημερινά και χιλιάδες φορτηγά διεθνών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία οχτώ Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) από τους οποίους λειτουργεί μόνο ένας στον Πλάτανο Ημαθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ανεφοδιασμού των οχημάτων τους.
kathimerini.gr