Economist για λίστα Lagarde: Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος ο Γ. Παπακωνσταντίνου;

By on 04/01/2013

 

«Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος;» είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού Economist που αναφέρεται στην ανάμειξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Lagarde.

Το άρθρο επισημαίνει χαρακτηριστικά πως ο πρώτος ένοχος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μπορεί να μην είναι κάποιος γνωστός μεγιστάνας, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Περιγράφοντας την υπόθεση, ο Economist αναφέρει πως το 2010 ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση ένα CD με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει διαβιβάσει άμεσα τη λεγόμενη «Λίστα Λagarde» στην οικονομική αστυνομία. Αντ’αυτού φέρεται να την κράτησε και να διέγραψε μάλιστα τα ονόματα τριών μελών της οικογενείας του προτού την αντιγράψει σε στικάκι USB. Η προγραμματισμένη έρευνα εγκαταλείφθηκε: δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσαν πως δεν έλαβαν ποτέ επίσημες οδηγίες από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος αρνείται ότι παρενέβη στο περιεχόμενο του CD και ισχυρίζεται πως είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την αμέλεια άλλων να διασφαλίσουν ότι θα ερευνηθούν τα ονόματα της λίστας για πιθανή φοροδιαφυγή.

Το άρθρο παραθέτει τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του ΥΠΟΙΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Καταλήγει λέγοντας πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, υποσχέθηκε άμεση τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν, επιμένοντας πως κανείς δεν θα γλιτώσει την τιμωρία. Οι συμπατριώτες του –επισημαίνει ο Economist- είναι σκεπτικοί: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα 2/3 των Ελλήνων θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πατάξει την φοροδιαφυγή.

 

 

Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας
και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών.

capital.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: