- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Αιανή: Οι συγγενείς των θυμάτων του «Γιάκοβλεφ» ζητούν δικαίωση
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ
Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τη συντριβή του «Γιάκοβλεφ» στα Πιέρια όρη, οι οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος ζητούν ακόμη δικαίωση.
Εκείνο το παγωμένο βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1997, ώρα 20.00, το αεροσκάφος των ουκρανικών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίεβο – Θεσσαλονίκη, συνετρίβη στα Φωτεινά Πιερίας, σκορπώντας το θάνατο σε 74 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι 10 ήταν από το νομό Κοζάνης. Το κακό μαντάτο πάγωσε στην κυριολεξία τη μικρή κοινωνία της Αιανής στην Κοζάνη, καθώς μεταξύ των επιβαινόντων ήταν 7 εργαζόμενοι τεχνικής εταιρίας, οι οποίοι έρχονταν από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας για τα Χριστούγεννα. Ήταν τα πιο μαύρα Χριστούγεννα για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς έζησαν μέρες και νύχτες αγωνίας μέχρι να εντοπιστούν και να περισυλλεχθούν τα άψυχα κορμιά των αγαπημένων τους προσώπων στις χιονισμένες βουνοκορφές των Πιερίων.
Από τότε μέχρι σήμερα οι οικογένειες των θυμάτων ζουν το δικό τους δικαστικό Γολγοθά, καθώς η δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ακόμη τελεσίδικη απόφαση και δεν έχουν καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο οι αποζημιώσεις για τα θύματα. Αντιθέτως, έπειτα από δικαστικό αγώνα μερικών ετών και τελικώς κατόπιν συμβιβασμού, το 2001 η αεροπορική εταιρία αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων με ποσά που ανέρχονται από 20.000.000 δραχμές έως 60.000.000 δραχμές, αναλόγως με την οικογενειακή κατάσταση των θυμάτων.
Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο …καλά κρατεί. Να σημειωθεί ότι ήδη κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν από το ποινικό δικαστήριο δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου «Μακεδονία». Μετά την απόφαση αυτή οι οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου. Το διοικητικό πρωτοδικείο επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στο δημόσιο, το ύψος της οποίας είναι περίπου ισόποσο με αυτό που εκδικάστηκε στην αεροπορική ετιαρία. Το δημόσιο άσκησε έφεση και το εφετείο δικαίωσε τις οικογένειες των θυμάτων, ωστόσο στη συνέχεια το δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά μάταια οι συγγενείς περιμένουν εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια την οριστική απόφαση.
Ο δικηγόρος των οικογενειών Μάρκος Φλώρος, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία όπως είπε ουσιαστικά ισοδυναμεί με «αρνησιδικία», καθώς «το δημόσιο αρνείται να απονείμει δικαιοσύνη».
e-ptolemeos.gr
0 comments