giapraki.com

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.: Πέφτει Μπαλτάς, δια χειρός Δ. Χασάπη, στα Τ.Ε.Ι;

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή αναπαράχθηκε στον τύπο, για την κατάργηση των Τ.Ε.Ι και την μετατροπή τους είτε σε Πανεπιστημιακές Σχολές, είτε σε σχολές Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (I.E.K), όπως είχαν προτείνει οι Κοσμήτορες των Πολυτεχνείων 6 χρόνια πριν!

Τουλάχιστον επιπόλαια, αν όχι κακόβουλη, μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του νέου Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Δ. Χασάπη, που προέρχεται από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛ. Όμως και το προεκλογικό πρόγραμμα του κυρίαρχου εταίρου της κυβέρνησης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), δεν φαίνεται να επιφυλάσσει καλύτερη τύχη για τα Ιδρύματα!

Αν, όμως, αυτό συνδυαστεί και με την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, τότε και ο ειδικότερος χώρος των Τ.Ε.Ι (Σχολές Μηχανικών) δεν θα πρέπει να περιμένει επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της νομοθετικής ρύθμισης άσκησης του επαγγέλματος και τον αναγκαίο, όσο ποτέ, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα τεχνικά έργα και το επάγγελμα των Μηχανικών στην Ελλάδα!

Οι παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ι / Πανεπιστήμια), πρέπει να ξεκινούν από το νόμο 4009/2011, ο οποίος είχε ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή και υπονομεύτηκε στη συνέχεια, εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων. Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από μια στρατηγική ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα επιλύει χρόνιες αγκυλώσεις, θα ξεπερνά συντεχνιακές αντιλήψεις, θα αναδιατάσσει τον τεχνολογικό τομέα και θα δημιουργεί τομέα ανθρωπιστικών σπουδών.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζεται ότι ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου «δεν έχει προβεί ποτέ σε ανάλογη δήλωση».

Την Παρασκευή 27.02.2015 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Σύνοδος Προέδρων – Αναπλ. Προέδρων Τ.Ε.Ι.

Τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο μπορείτε να τις δείτε εδώ

Ανάμεσα στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης ήταν τα ακόλουθα:

Ακαδημαϊκή Ολοκλήρωση (Διδακτορικά – Μετονομασία).
Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων (ειδικά μετά το Σχέδιο «Αθηνά»).
Προϋπολογισμοί – Οικονομική ασφυξία των Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα.
Νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (και Διοικητικού).
Μετεγγραφές- Διαγραφές φοιτητών.
Θεσμικό πλαίσιο (Συμβούλια – Οργανισμοί – Τετραετείς Προϋπολογισμοί).
Στη σύνοδο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, κ. Δ. Δημόπουλος, ως κοινός εκπρόσωπος όλων των ενώσεων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην παράλειψη της πολιτείας να ρυθμίσει πλήρως, ως όφειλε, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων σχολών Τ.Ε.Ι σε συνδυασμό με την διατήρηση σε ισχύ νόμων, β.δ/των του 1930 και 1950 και πλήθους εγκυκλίων και αποφάσεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να περιλαμβάνουν τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι, με αποτέλεσμα το «κλείσιμο» του επαγγέλματος για τους Μηχανικούς – Γεωπόνους, Δασοπόνους, Οικονομολόγους, τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών στις αντίστοιχες επιστημονικές κατηγορίες, αλλά και τις αναρίθμητες νομικές διενέξεις ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο της Χώρας, με σοβαρές επιπτώσεις στις συναλλαγές, στην οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.

Επεσήμανε ότι «μετά και την πρόσφατη επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των ιδιωτικών Κολλεγίων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα των Τ.Ε.Ι δεν είναι τεχνικό, ούτε ακαδημαϊκό, αλλά κατεξοχήν πολιτικό θέμα και είναι απολύτως αναγκαία η άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, ενδεχομένως και άλλων Σχολών, με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα αίρουν αμφιβολίες, χρόνιες διαμάχες».

Πρόσθεσε δε, ότι «η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μέσω της νομικής της υπηρεσίας, σε συνεργασία και με άλλους έγκριτους νομικούς, μεταξύ των οποίων και Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία κατ” άρθρο σχεδίου νόμου και αιτιολογικής του έκθεσης, για την οριστική επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμότητας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων και των συναρμόδιων Υπουργείων.»

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις βασικές προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που είναι:

Η άμεση τροποποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» αναφορικά με τις κατευθύνσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης πάνω σε νέα ενιαία βάση και για τους δυο τομείς.

Exit mobile version