Don't Miss
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Eπίσκεψη φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
By Voula Z on 28/09/2012
Την ευκαιρία να δουν από κοντά ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη και να ενημερωθούν για τη διαδικασία της λιγνιτικής παραγωγής είχαν 40 και πλέον φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποίησαν χθες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Την ενημέρωση και ξενάγηση των φοιτητών και των δύο καθηγητών που τους συνόδευαν στο ορυχείο Μαυροπηγής, ανέλαβε ο Τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος Φραγκίσκος Παυλουδάκης, ο οποίος τους υποδέχθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΗ στα Ορυχεία. Εκεί, με τη βοήθεια μιας τεράστιας μακέτας που είναι εγκατεστημένη στο συγκεκριμένο χώρο- εξήγησε όλα όσα μαθαίνουν οι φοιτητές στον πίνακα και στο εργαστήριο για την εξόρυξη και διαχείριση του λιγνίτη.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο αμοιβαίο όφελος από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη, καθώς πρόκειται για πρακτική άσκηση των φοιτητών μέσω της μεταφοράς εμπειρίας από τη διαδικασία της εξόρυξης λιγνίτη, ενώ και η ΔΕΗ βγαίνει ωφελημένη από τις εργασίες των καθηγητών για την αναβάθμιση του τρόπου εξόρυξης του λιγνίτη.
Στη στρατηγική σημασία που έχει ο λιγνίτης στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, καθώς πρόκειται για μία εθνική και φθηνή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ηλίας Σταμπολιάδης: «Ο λιγνίτης είναι ένα ευτύχημα για την Ελλάδα. Είναι πηγή ενέργειας με το μικρότερο κόστος και έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας διότι παράγεται εντοπίως, σε σχέση με το φυσικό αέριο που αρχίζει σιγά σιγά να εκτοπίζει κατά μεγάλο μέρος τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για το μερίδιο που αρχίζουν να κερδίζουν οι ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας απαιτείται εξοπλισμός που δεν παράγεται στην Ελλάδα, οπότε επιδοτούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ για να αγοράζουν από το εξωτερικό τον εξοπλισμό που χρειάζονται, ενώ αντίθετα, «ο λιγνίτης είναι μια ντόπια πηγή ενέργειας και έχει πολύ μεγάλη, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως στρατηγική σημασία, διότι η ενέργεια θα αποτελέσει ένα κριτήριο επιβολής δυνάμεων στον κόσμο, άρα αποκτά ειδική σημασία το να έχει μια χώρα την ενεργειακή της αυτάρκεια.
Ο κ. Σταμπολιάδης επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν σήμερα λύσεις, υπάρχει η τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των δυσμενών επιπτώσεων από την εξόρυξη και διαχείριση του λιγνίτη και κυρίως ότι πρέπει να κατανοεί κανείς ποιο είναι το όφελος από κάθε ενέργεια, γι’ αυτό «δεν πρέπει να απαξιώνουμε αυτό που η φύση μας έχει δώσει (λιγνίτη). Να αξιοποιήσουμε αυτό που έχουμε αλλά με στρατηγικό τρόπο».
Ο καθορισμός της ενεργειακής πολιτικής μιας χώρας είναι στρατηγικής σημασίας, είναι η κύρια πολιτική προτεραιότητα, γιατί χωρίς ενέργεια δεν μπορεί να αναπτύξει καμία δραστηριότητα, υπογράμμισε ο έτερος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης που συνόδευε τους φοιτητές του τμήματος κ. Γιώργος Χρηστίδης. «Η κάθε χώρα θα πρέπει να χαράξει μία στρατηγική η οποία θα τη βοηθήσει να είναι αυτάρκης ενεργειακά για ένα μεγάλο διάστημα. Η Ελλάδα είναι τυχερή γιατί έχει μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη, αν και ο λιγνίτης που έχουμε είναι χαμηλής ποιότητας και η όχληση είναι λίγο μεγαλύτερη από ό,τι είναι δυνατό. Αυτό όμως λύνεται τεχνολογικά με τα ηλεκτρόφιλτρα που υπάρχουν, καθώς ευτυχώς δεν υπάρχει πολύ θειάφι και επομένως δεν υπάρχει ραδιενέργεια σε αντίθεση με γαιάνθρακες σε άλλες χώρες που είναι ραδιενεργοί, επομένως πρέπει να εκμεταλλευτούμε σήμερα αυτό το καύσιμο».
Σημείωσε εξάλλου ότι η ΔΕΗ μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, γιατί υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν είναι ενεργειακά αυτάρκεις αλλά επειδή είναι πιο προηγμένες από εμάς προωθούν τεχνολογίες που παράγουν ενέργεια, όπως το υδρογόνο. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι «ναι μεν πρέπει να μείνουμε στο λιγνίτη επειδή παράγεται στην Ελλάδα και δεν πρέπει να εξαρτόμαστε ενεργειακά από τρίτους, να στηριζόμαστε σε εγχώριες πηγές ενέργειας, αλλά δεν πρέπει να μένουμε σε παλιές τεχνολογίες, να αναβαθμίζουμε την καύση του λιγνίτη».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεναγήθηκαν και σε αποκατεστημένες εκτάσεις του ΛΚΔΜ, ενώ κατά την 5νθήμερη εκπαιδευτική άσκησή τους επισκέφθηκαν και άλλες μονάδες εξόρυξης μετάλλων, όπως για παράδειγμα τα μεταλλεία Χαλκιδικής, ενώ σήμερα θα βρεθούν στα μεταλλεία σιδηρονικελίου της Εύβοιας (ΛΑΡΚΟ).
0 comments