ΕΙΣΑΓΩΓH
Μέρος του μεγαλείου της φύσης είναι, εκτός από τα φυτά και τα έντομα.
Πέραν από τα ωφέλιμα έντομα, υπάρχουν και επιβλαβή, τα οποία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά, δυσκολεύοντας τη ζωή μας και μεταδίδοντας, συγχρόνως διάφορες ασθένειες( π.χ. μέσω των κουνουπιών). Μύγες, κουνούπια, σκνίπες, σκόροι, κατσαρίδες , σφήκες ,ακάρεα , σαρανταποδαρούσες και ένα πλήθος άλλων εντόμων είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά για όλους μας, γι’αυτό και αναζητούμε τρόπους για την απώθησή τους και γενικότερα, για την καταπολέμησή τους.
Η ανάγκη καταπολέμησις τους εγείρεται, λόγω και του γεγονότος ότι, με τα τσιμπήματα τους, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, είτε να είναι φορείς μικροβίων και μολύνσεων.
Ο χημικός τρόπος αντιμετώπισής τους, μπορεί να προάγεται ως ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος, αλλά αυτός, μπορεί να έχει βλαπτικές επιπτώσεις, τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για το περιβάλλον, όταν τα σκευάσματα δεν είναι ελεγμένα ή είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Ευτυχώς, βέβαια, η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά θέματα και η στροφή της επιστήμης προς αειφόρο ανάπτυξη, έχει κατευθύνει τη βιομηχανία των φυτοφαρμάκων, στην παραγωγή οικολογικών εντομοαπωθητικών
Αη ΟΜΑΔΑ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΝ ΦΥΤΩΝ
Ήδη σε προηγούμενη δημοσίευση μας αναφέραμε μια πρώτη ομάδα εντομοαπωθητικό φυτών και το σχετικό video με παρουσίαση των φυτών.
Να τα υπενθυμίσουμε :
Απήγανος ( Ruta graveolens) Αρμπαρόριζα (Pelargonium crispum) Αψιθιά (Artemisia absinthium) Βασιλικός (Ocimum basilicum) Γλυκάνισος (Pimpinella anisum) Δυόσμος (Mentha piperita) Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), Θυμαρι Thymus vulgaris Λουίζα (Aloysia triphylla) Μελισσόχορτο (Melissa officinalis) Μεντα ( Mentha pulegium ) Λεβάντα (Lavandula angustifolia) άνθη Αγήρατο (Ageratum houstonianum) Γαρυφαλλο (Dianthus caryophyllus) Γεράνι:Pelargonium crispum Κατηφές (Tagetes spp.) Δένδρα-Θάμνοι Eucalyptus torelliana Ευκάλυπτος (Eucalyptus
spp.) Τουγια ( Thuja species ) Λαχανικά Σκόρδο (Allium sativum) Κρεμμυδι-( Allium cernuum )
Βη ΟΜΑΔΑ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΝ ΦΥΤΩΝ
Μια δεύτερη ομάδα φυτών που η παρουσία τους δρα αποτρεπτικά για τα έντομα είναι :
Βανίλια………………… Achlys triphylla
Γεόνανθος ……………… Ceonithus velutinus
Θηρανθεμίς ……..…….. Tanacetum vulgare
Καλενδούλα……………. Calentula officinalis
Κανέλλα ………………… Cinnamomum verum
Κέδρος ……………………Cedrus
Κυπαρίσσι ………….….. Cupressus Sempervirew
Κύμινον………….………. Cuminum cyminum
Λεμονοχόρτο ή Σιτρονέλλα ,,Cymborogon Citratus
Μπαχάρι ……………..’’….. Syzygium aromaticum
Νεπέττα(Μαγιοβοτανο )… Nepetta cataria
Νεπέττα …………… ……. Nepetta faseni
Πετρόριζα ……….……./..Collisonia
Ρίγανη ………..……………Origanum vulgare
Tειόδενδρο …………….. Melaleyra Altenifolia
Φτέρη Γλυκεία …….… Comtonia peregina
Χαμομήλι ………………. Matricaria Matriocarioidw
Χρυσάνθεμο .Άγριο……… Tanacrtum Parthenium
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕς ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
Πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αυτήν την ομάδα υπάρχουν και φυτά, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κλίμα της Βορείου Ελλάδος, αλλά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί στην αγορά, κυκλοφορούν βιολογικά φάρμακα, με ουσίες, που έχουν εξαχθεί, από αυτά τα φυτά.
– Άγριο χρυσάνθεμο -Tanacetum Parthenium
Το πύρεθρο (Chrysanthemum [ή Tanacetum] cinerariaefolium) είναι ένα είδος χρυσάνθεμου,, οικονομικά σημαντικό, ως φυσική πηγή βιοδιασπώμενων εντομοκτόνων. Οι δραστικές ουσίες, γνωστές ως πυρεθρίνες, εκχυλίζονται από τα αχαίνια των φυτών. Οι πυρεθρίνες επιδρούν στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Σε μικρές δόσεις είναι εντομοαπωθητικές. Αν και είναι επιβλαβείς για τα ψάρια, είναι λιγότερο τοξικές για τα θηλαστικά, απ’ ότι τα συνθετικά εντομοκτόνα.
– Βανίλια – Achlis triphylla
Τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, απελευθερώνουν μια μυρωδιά βανίλιας και τα χρησιμοποιούν για να απωθούν τις μύγες και τα κουνούπια. Η χρήση αυτού του φυτού ως εντομοαπωθητικού γινόταν από ιθαγενείς τής Αμερικής. Το φυτό καλλιεργείται κυρίως σε δύο μορφές: κίτρινο και λευκό. Στη χώρα μας, το λευκό τριφύλλι ήταν ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο, το φυτό είναι δηλητηριώδες και γι’αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση και την εφαρμογή του.
– Καλεντούλα – Calendula Officinalis
Η καλέντουλα είναι άλλο ένα φυτό με εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Μπορείτε να την φυτέψετε σε γλάστρες και να την τοποθετήσετε στην είσοδο του σπιτιού ή στην βεράντα σας. Έτσι αποτρέπεται η εισβολή εντόμων από πόρτες και παράθυρα.
– Κανέλλα -Cinamomum cyminum
Η κανέλα, κανέλλα ή καννέλα, είναι ένα μπαχαρικό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum) Γενικότερα, η φυσική πυρεθρίνη λόγω της μικρής διάρκειας δράσης χρησιμοποιείται περισσότερο θεραπευτικά στις καλλιέργειες των φυτών.
Το φυσικό πύρεθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις, για προληπτική εντομοαπωθητική δράση, σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια, όπως κανέλα, γαρύφαλου και λεβάντας. –
– Μπαχάρι – Syzigium aromaticum
Το γαρύφαλλο (ή γαρίφαλο) είναι ο αρωματικός ανθοφόρος οφθαλμός (μπουμπούκι) του δέντρου Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum),
Το γαρύφαλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απωθητικό μυρμηγκιών
– Κέδρος – Cedrus
Ο κέδρος (Cedrus) είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο, που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών (Pinaceae). Περιλαμβάνει τρία είδη και ένα υποείδος. Δάση από κέδρους συναντώνται:
Στην Τουρκία και στο Λίβανο (Cedrus libani subsp. libani – Κέδρος του Λιβάνου),
Στα όρη του Άτλαντα στην Αλγερία (Cedrus atlantica – Κέδρος του Άτλαντα),
Στα Ιμαλάια (Cedrus deodara – Κέδρος των Ιμαλαΐων), και
Στην Κύπρο (Cedrus libani subsp. brevifolia – Κέδρος της Κύπρου ή ο βραχύφυλλος)
*Λόγω των αντιμυκητισιακών και εντομοαπωθητικών ιδιοτήτων του, δωμάτια από ξύλο κέδρου deodara χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση σιτηρών κρέατος και τροφίμων όπως η βρώμη και το σιτάρι
Το λάδι κέδρου χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό , το οποίο εφαρμόζεται, άμεσα στο δέρμα και ως πρόσθετο στα σπρέι, τα κεριά και άλλα προϊόντα.
Το λάδι χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριακό και μυκητοκτόνο.
Στην Ινδία, το λάδι από τον κέδρο deodar ( Cedrus deodara , ένας πραγματικός κέδρος) έχει αποδειχθεί ότι έχει εντομοκτόνες και αντιμυκητιακές ιδιότητες και ότι έχει κάποιες πιθανότητες για τον έλεγχο της φθοράς των μυκήτων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.
– Χαμομήλι – Matricaria matricarioides
Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές, αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες
-Coptonia peregrina ( γλυκιά φτέρη)
Αυτό το φυτό είναι ένας θάμνος χαμηλής συντήρηση της οικογένειας Myricaceae.
Αυτό το ιθαγενές, στην ανατολική Βόρεια Αμερική, έχει αρωματικό φύλλωμα, που μοιάζει με φτέρες, εξ ου και το κοινό όνομα της γλυκιάς φτέρης. Λόγω των αρωματικών ιδιοτήτων απωθεί ορισμένα έντομα .
– Κύμινο – Cyminum cyminum
Τα αιθέρια έλαια του κύμινου απωθούν τέλεια έντομα, τα ενήλικα S. Zeamais, που προσβάλουν τα καλαμπόκια και όχι μόνον
– Σιτρονέλλα – Cymbopogon citratus
Γνωστή για την ξεχωριστή της μυρωδιά, η σιτρονέλλα είναι πολύ χρησιμοποιημένη σε εντομοαπωθητικά φυσικών συστατικών, όπως διάφορα σπρέι και κεριά.
Η χροιά λεμονιού στη μυρωδιά του είναι ιδανική για να απομακρύνει τα έντομα. Εκτός από σκευάσματα όμως, το κανονικό φυτό είναι το καλύτερο εντομοαπωθητικό της φύσης!
–Μαγιοβότανο ή νεπέτα –(Nepeta cararia & Nepeta fasen
Η δραστική της ουσία είναι η νεπεταλακτόνη, ένα τερπενοειδές, που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα της γάτας, των εντόμων και του ανθρώπου Χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό .
Επιπλέον, έχει και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Σακουλάκια με νεπέτα ή αφέψημα και ψεκασμός στα σημεία, όπου υπάρχουν κατσαρίδες και μυρμήγκια μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνισή τους, από το χώρο. Είναι επικίνδυνα για τις γάτες γι’ αυτό να γίνεται χρήση μόνο όμως σε σπίτια, όπου δε ζουν γάτες
Εκτός από τα προαναφερόμενα φυτά, υπάρχουν και φωτογραφίες και από την Θηρανθεμίδα (Tenacetun vulgare ) ,
το Κυπαρίσσι ( Cupressuς sempervirum )
τον Γεόνανθο ( Ceononthus veletinus ), κ.α.
το Τειόδενδρο ( Melaleuca alternifolia )
την Πετρόριζα ( Collinsonia canadensis ) και το
Άγριο Περγαμόντο (Mondarda fistulosa ) που έχουν παραπλήσιες ιδιότητες και χρήσεις.
Για μια πληρέστερη ενημέρωσή σας, παρακολουθείστε το βίντεο , που ακολουθεί:
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΦΥΤΑ