Αποτελεί τμήμα του υπό κατασκευή εθνικού οδικού δικτύου Νίκης – Φλώρινας – Κοζάνης – Λάρισας. Κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πριν από 30 και πλέον χρόνια. Εδώ και περίπου 15 χρόνια «κυκλοφορείται με ιδία ευθύνη»!!!
Αναφερόμαστε στο τμήμα του δρόμου από τη διασταύρωση Τριγωνικού μέχρι το Ρύμνιο, μήκους 9,2 χλμ. και τριών λωρίδων κυκλοφορίας, που αποτελεί το βασικό δρόμο διέλευσης των οχημάτων των κατοίκων των Καμβουνίων από και για την Κοζάνη, τουλάχιστον τα τελευταία επτά (7) χρόνια, μετά και τη δυνατότητα παράκαμψης μέσω του βελτιωμένου και συντομότερου δρόμου Καισαρειάς – Καρυδίτσας, καθώς και πολλών οχημάτων που κατευθύνονται προς Λάρισα-Αθήνα.
Θα περιγράψουμε το ιστορικό και τα κύρια προβλήματα του δρόμου, με βάση το χάρτη Α (κάτοψη Google), όπου έχουμε αριθμήσει τα σημεία που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Θα ξεκινήσουμε από το σημείο 1 (φωτο 1α και 1β ), όπου και παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και βρίσκεται ένα χλμ από τη διασταύρωση Τριγωνικού. Παρουσίασε σοβαρότατα προβλήματα από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, αφού διαπιστώθηκε το φαινόμενο της «ολίσθησης» και κατά συνέπεια καθίζησης του οδοστρώματος σε μήκος περί τα 150 μ., οφειλόμενη στην ιδιομορφία του εδάφους στο σημείο εκείνο, όπου προφανώς δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες μελέτες για να αντιμετωπιστεί ανάλογα στην κατασκευή του. Σήμερα στο σημείο εκείνο υπάρχει μεγάλη στένωση του οδοστρώματος και σημαντική υποχώρηση («σκαλοπάτι») στην μία λωρίδα του δρόμου, που τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς επίσης και ελλιπής σήμανση. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σταθερότητα του εδάφους, αλλά δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση βελτίωσης.
Στο σημείο 2 (φ2) είναι ένα από τα αρκετά σημεία όπου το οδόστρωμα έχει πολλές λακκούβες με προφανή επακόλουθα.
Στα σημεία 3 και 4 (φ3 και 4 – είναι διαφορετικά) παρατηρείται πλαϊνή διάβρωση του οδοστρώματος που εισχωρεί και μέσα από τη διαχωριστική γραμμή ασφαλείας, με αυτονόητη τη μεγάλη επικινδυνότητα. Και εδώ η σήμανση είναι ελλιπής.
Το σημείο 5 (φ5 από 1.2.2015) αφορά κατάπτωση βράχου, φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά σε περιόδους βροχοπτώσεων, περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής διαδρομής. Επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της βραχώδους επικλινούς διαδρομής αυτής δεν υπάρχει (έχει αφαιρεθεί;) το προστατευτικό συρμάτινο πλέγμα.
Στο σημείο 6 (1 χλμ περίπου πριν το Ρύμνιο), τα πλαϊνά και εσωτερικά του οδοστρώματος έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση, που επιδεινώθηκε από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Για το κομμάτι αυτό (φ6) θα υπογραμμίσουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης κατόπιν διαγωνισμού, έχει προβεί από 10.3.2015 στην ανάδειξη εργολάβου (ΠΟΤΟΣ ΡΙΖΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕ) για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, με δαπάνη έργου 28.405,56 € (πλέον ΦΠΑ), που αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση.
Υπάρχουν και αλλά σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα, όπως αυτό της καθίζησης του οδοστρώματος πλησίον του Ρυμνίου (από το σεισμό του 1995), καθώς και της διαγράμμισης.
Ο δρόμος ανήκει στη ζώνη ευθύνης της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει κάνει κάποιες βασικές παρεμβάσεις συνολικά στο δρόμο από διασταύρωση Τριγωνικού μέχρι την Κοζάνη μέσω Καισαρειάς (ασφαλτόστρωση-σήμανση στη διασταύρωση προς Καισαρειά και η παρέμβαση επίλυσης του προβλήματος της διάβρωσης που έχει ανατεθεί σε εργολάβο όπως προαναφέραμε). Κατά τα λοιπά, στο δρόμο αυτό Ρυμνίου-Κοζάνης, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα η κατασκευή κόμβου στη διασταύρωση προς Καισαρειά, η κατασκευή κόμβου στη διασταύρωση της Καρυδίτσας και η παράκαμψη του Κήπου.
Αποτελεί όμως και υποχρέωση της δημοτικής αρχής Σερβίων-Βελβεντού να σκύψει στο πρόβλημα, σε επίπεδο πίεσης προς την Περιφέρεια, μιας και το πρόβλημα αφορά κατά μείζονα λόγο τους δημότες της.
Θα μπορούσε ασφαλώς να υπάρξει και αντίλογος από κάποιον, που θα υποστήριζε ότι έγινε-έγινε, ο κανονικός κλειστός αυτοκινητόδρομος δρόμος θα γίνει σύντομα και θα σύστηνε λίγη …υπομονή! Απάντηση; στην ελληνική πραγματικότητα ζούμε…
Τόσα χρόνια «Δρόμος υπό κατασκευή – Κυκλοφορείται με ιδία ευθύνη»! Αν μη τι άλλο αυτό θα έπρεπε να σημαίνει κάτι το προσωρινό. Για τα Καμβούνια των πολλών προβλημάτων και της εγκατάλειψης όχι.
Είναι σύννομο να μπαίνει μια πινακίδα σήμανσης και να αποτελεί κάλυψη και άλλοθι για την απραξία χρόνων για κάθε υπεύθυνο;
Και μέχρι πότε ακόμη;