Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έντιμο συμβιβασμό για το Ασφαλιστικό με το κατάλληλο μείγμα μέτρων και μεταβατική περίοδο προσαρμογής για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που όμως δεν θα ανατρέπει…
την ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή τους ενιαίους κανόνες για όλους, είναι το μήνυμα που στέλνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
«Κόκκινη κλωστή για εμάς είναι να υλοποιούμε τη συμφωνία του καλοκαιριού και να ακολουθούμε το θετικό σενάριο. Λέμε όχι σε προτάσεις που συνιστούν ένα νέο πρόγραμμα με μέσα καταστροφικά όπως λέμε σε κάθε περίπτωση όχι και στις εκλογές», τονίζει ο κ. Δραγασάκης.
«Ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις για 12η φορά τα τελευταία χρόνια πέραν του ότι θα ήταν κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη υφεσιακό κύκλο…Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει «ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα». Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει «θετικό σινιάλο» από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, και προσθέτει αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: «Μόνο η αθέτηση ή η αμφισβήτηση της εν λόγω συμφωνίας ή η διατύπωση αιτημάτων που την υπερβαίνουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπλοκές».
Ο Γ. Δραγασάκης τονίζει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του ασφαλιστικού ακόμα κι αν δεν υπάρξει έστω και η ελάχιστη συναίνεση από την αντιπολίτευση και προσθέτει: «Είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και κάθε καθυστέρηση της τελευταίας θα μπορούσε να επιφέρει περιπλοκές. Επαναλαμβάνω πάντως ότι αν δεν εξασφαλιστεί μια συμφωνία στη βάση της υφιστάμενης πρότασης, τότε κάθε επόμενη πρόταση θα είναι κατά πολύ χειρότερη».
Στέλνοντας μήνυμα σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες λέει πως ορισμένες αντιδράσεις έχουν να κάνουν με ελλιπή ενημέρωση ή απουσία επαρκών μεταβατικών περιόδων και αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» συνεννόησης αναφέρει: «Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, που μπορούν να συζητηθούν υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα αλλοιώνουν τις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης, δηλαδή την ενιαιοποίηση των κανόνων και την εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος».
trelokouneli.gr