Ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για όσους αγαπούν τη φύση είναι οι πηγές του Αχέροντα. Ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.
Οι πηγές του μυθικού ποταμού, που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης βρίσκονται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία. Ακολουθώντας τις πινακίδες ο επισκέπτης φτάνει στο ποτάμι όπου γαλαζοπράσινα νερά, αιωνόβια πλατάνια και αναρριχώμενα φυτά αγκαλιάζουν τους βράχους. Εκεί μπορεί να βουτήξει στα νερά του μυθικού ποταμού ή να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία, καγιάκ και πεζοπορία.
Αξίζει η διαδρομή από τη Γλυκή μέχρι τη Σκάλα Τζαβέλαινας μέσω του μονοπατιού που ακολουθούσαν οι Σουλιώτες κατά την Τουρκοκρατία. Ο επισκέπτης θα συναντήσει φαράγγια, νερόλακκους και μικρές λίμνες αλλά και τη Σπηλιά του Δράκου απ’ όπου αναβλύζουν πηγές .
Η διαδρομή από τη Σκάλα Τζαβέλαινας προς το οροπέδιο Σουλίου, στο χωριό Σαμονίβα, «κρύβει» το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα, τοξωτά γεφύρια, πανύψηλους βράχους και πυκνή βλάστηση. Ο επισκέπτης μπορεί να βουτήξει στα νερά του ποταμού ή να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, ποδηλασία και πεζοπορία.
Ο Αχέροντας εκβάλλει στο Ιόνιο, στο Νομό Πρεβέζης , όπου σχηματίζει δέλτα στην περιοχή της Αμμουδιάς. Τοξωτά γεφύρια, πανύψηλοι βράχοι και πυκνή βλάστηση. Εκεί διοργανώνονται βόλτες με μικρές βάρκες. Εκτός από την περιήγηση στο ποτάμι, μια επίσκεψη αξίζουν και τα Σουλιωτοχώρια αλλά και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Εκεί που ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές Η μία εκδοχή λέει ότι η ονομασία Αχέροντας βγαίνει από το «άχος» που τα αρχαία σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή προέρχεται από το «αχός» που σημαίνει «υπόκωφος θόρυβος» και το «ρεω».
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας είναι το ποτάμι που ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, για να καταλήξουν στον Άδη. Όλοι έπρεπε να καταβάλουν ένα αντίτιμο για τη μεταφορά. Ο μόνος που δεν πλήρωσε, κατά τον Λουκιανό, ήταν ο Μένιππος. Στο μέρος όπου ο Αχέροντας έσμιγε με τους ποταμούς Κωκυτό και Πυριφλεγέθοντα, βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο. Χτισμένο στην κορφή ενός λόφου, στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Αχερουσίας, που δεν υπάρχει πια, οι επισκέπτες μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών.
Αιωνόβια πλατάνια κι αναρριχώμενα φυτά αγκαλιάζουν τους πανύψηλους βράχους Η παράδοση λέει ότι τα νερά του Αχέροντα ήταν πικρά γιατί ένα τέρας που ζούσε στις πηγές τους, τα δηλητηρίαζε. Τα νερά έγιναν γλυκά όταν ο Άγιος Δονάτος, ο πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς, σκότωσε το τέρας. Από εκεί προήλθε και το όνομα του χωριού Γλυκή.
Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από κάμερα drone από το Fanaripress: