Δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

By on 14/04/2013

Ένα νέο πρόγραμμα για 7.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες ηλικίας έως 35 ετών και ένα παλαιό, που λόγω μεγάλης ζήτησης επεκτείνεται, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.

Με την ανεργία να σπάει το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 31% μέσα στο 2014 και την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους ανακατανομής κονδυλίων προκειμένου να τεθούν στη μάχη κατά της ανεργίας όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια, οι ελπίδες όλων πέφτουν πάνω στα όποια προγράμματα του ΟΑΕΔ. Κυρίως βέβαια, η ηγεσία του Οργανισμού επιδιώκει τον σχεδιασμό ή – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – την επέκταση προγραμμάτων που θα έχουν «ζήτηση» στην αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε άλλα δύο προγράμματα που παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr και αφορούν σε περίπου 10.000 ανέργους.

Το πρώτο, στην ουσία είναι επέκταση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την επιδότηση 5.000 θέσεων εργασίας. Όμως οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 8.000, εκ των οποίων 6.500 εγκρίθηκαν, καθώς οι άνεργοι που δήλωσαν συμμετοχή πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Καθώς το πρόγραμμα έχει υπερκαληφθεί, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε την επέκτασή του για επιπλέον 2.200 θέσεις.

Έτσι, σκοπός του προγράμματος είναι πλέον, η δημιουργία 7.200 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

-Για τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση, είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

-Για τα άτομα που απασχολούνταν στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιχορηγηθούν μόνο για όσο επιπλέον προσωπικό προσλάβουν πέραν αυτού που κατά μέσο όρο απασχολήθηκε στην προηγούμενη επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

Στροφή στην επιχειρηματικότητα

Το δεύτερο νέο πρόγραμμα που ενέκρινε ο ΟΑΕΔ και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τρέξει, αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 7.000 ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών. Το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» αφορά στην επιδότηση 7.000 νέων έως 35 ετών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία. Καινοτομία ορίζεται ως «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή και παροχή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής».

Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων, ανακύκλωση, προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ενσωμάτωση «πράσινων» τεχνολογιών στην παραγωγή/ παροχή υπηρεσιών, τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, προϊόντα βιοτεχνολογίας, προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος, εισαγωγή μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της παραγωγής, ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές, ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, εξ’ αποστάσεως συντήρηση λογισμικού και παροχή συμβουλών, εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης, κλπ.

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οι ενισχύσεις που θα δοθούν στους νέους επιχειρηματίες, θα χορηγηθούν βάσει του Κανονισμού της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Βάσει της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

2. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

3. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

4. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

5. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά.

6. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

– Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)

– Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της

– Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και

– Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Και επιταγή εισόδου

Την επόμενη εβδομάδα, στις 15 Απριλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης 35.000 νέων ανέργων. Η διαδικασία θα λήξει στις 22 Μαΐου. Πρόκειται για την πρώτη φάση του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους».

Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:

α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,

β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και

γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο¬τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Επι¬ταγή εισόδου στην αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού» για 10.000 θέσεις για νέους.

capital.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: