- Για 4η συνεχόμενη χρονιά ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το νέο έτος από το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης
- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
Δημοτική Κίνηση «ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ» για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ
To τελευταίο διάστημα για την περιοχή μας παίρνονται αποφάσεις από την κυβέρνηση που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία ,την ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Πτολεμαΐδας , Φλώρινα καθώς και στο περιβάλλον .
1. Τα ανωτέρω έχουν σχέση με την απόφαση εκχώρησης σε ιδιωτική εταιρεία του κοιτάσματος της Βεύης αντί πινακίου φακής . Ενός κοιτάσματος που αποτελεί το μεγαλύτερο του Νομού Φλώρινας με μεγάλη θερμογόνο δύναμη και μεγάλες ποσότητες που θα είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας στον ΑΗΣ Μελίτης τον πιο σύγχρονο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία.
2. Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος χωροθετήθηκε χώρος ταφής επικίνδυνων τοξικών στερεών αποβλήτων . Δηλαδή απόβλητα σχεδόν από όλη τη χερσαία χώρα προβλέπεται να έρχονται στην περιοχή μας σε αποθέσεις του Ορυχείου Καρδιάς. Όπως ανακοινώθηκε στον τύπο, αυτό έγινε επειδή η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμα ως όφειλε ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων που έπρεπε να υλοποιήσει έως το 2013.
Ως εκ τούτου επίκειται η επιβολή συσσωρευτικού προστίμου 14,9 εκ € καθώς και ημερήσιου προστίμου 72.864€.
Η αντίστοιχη λύση που προωθήθηκε το 2010 ήταν να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη τα βιομηχανικά απόβλητα της Νότιας Ελλάδας. Λόγω όμως των αντιδράσεων και προσφυγών που έγιναν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε τη λύση αυτή.
Με την ίδια αποτυχημένη μέθοδο τώρα επιχειρείται να δοθεί λύση στο χώρο του ορυχείου Καρδιάς.
Σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δε θα το αποδεχτούν οι Δήμοι Εορδαίας , Κοζάνης καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας .
Πληροφοριακά στο χώρο αυτό σε έκταση 260 στρεμ. Πριν από 10 χρόνια είχαν
δημιουργηθεί 5 κυψέλες για την ταφή των πλακών αμιαντοτσιμέντου που
προερχόταν από τους πύργους ψύξης των ΑΗΣ της περιοχής μας.
Και τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για 3 νέες κυψέλες για στερεά
τοξικά απόβλητα από όλη την χερσαία χώρα πλην Πελοποννήσου.
Πάει δηλαδή η περιοχή να γίνει χωματερή όλης της χώρας.
Από τη μία θα ξεπουλάνε την ΔΕΗ, τα κάρβουνα και τους Σταθμούς και από την άλλη
θα επιβαρύνεται Περιβαλλοντικά με επικίνδυνους ρύπους. Ε όχι, φτάνει η κοροϊδία !!!
3. Το τρίτο θέμα που αφορά την περιοχή και περισσότερο την Πτολεμαΐδα είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Από ότι φαίνεται οι βλάβες που προκλήθηκαν κυρίως στην 4η μονάδα (300Μw) τη μεγαλύτερη του Σταθμού είναι μεγάλης έκτασης πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος επισκευής είναι μεγάλο καθώς και ο χρόνος που απαιτείται .
Σε ένα σταθμό ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να κλείσει λόγω παλαιότητας στο τέλος του 2015, ήρθε η πυρκαγιά να δώσει χαριστική βολή .
Πολύ άδοξο τέλος για τον ιστορικό ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή μας.
Ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα.
Τούτου δοθέντος υπάρχουν οι εξής παράπλευρες πτυχές :
α . Η μονάδα Νο3 (125MW) που είχε την τη δυνατότητα τροφοδοσίας με θερμική ισχύ στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας τώρα πλέον αδυνατεί . Οι βλάβες που προκλήθηκαν στον εξοπλισμό της μονάδας 3 μπορεί να είναι μικρότερης έκτασης από τις αντίστοιχες της Μονάδας Νο 4 , ωστόσο θέλουν 4-6 μήνες να αποκατασταθούν .
Οι αποφάσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ για το εάν θα δαπανηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για ένα σταθμό που πλησίαζε η χρονική στιγμή απόσυρσής του λόγω παλαιότητας, δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι .
Αναμένουμε. Για φέτος πάντως σε περιόδους ψύχους δεν θα υπάρχει η τροφοδοσία για αύξηση στο απαιτούμενο θερμικό φορτίο από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Γι αυτό λοιπόν πρέπει να υπάρχει προσοχή και εγρήγορση στον ΑΗΣ Καρδιάς ώστε να μην έχουμε και άλλα απρόοπτα – δυσάρεστα.
β. Το ορυχείο Μαυροπηγής που τροφοδοτούσε με λιγνίτη τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το πιθανότερο είναι ο λιγνίτης αυτός να μεταφερθεί στους ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου ώστε να μην πέσει έτι περισσότερο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.
γ. Πρέπει να επισπευστεί η έναρξη κατασκευής της 5ης Μονάδας 660 MW με 140 θερμικά
MW για τηλεθέρμανση. Όσο όμως και να επισπευστεί θαύματα δε γίνονται . Θέλει
σίγουρα 7 χρόνια (2022) για να ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση.
Δηλαδή θα περάσουμε χρόνια δύσκολα. Δυστυχώς η καθυστέρηση στην αντικατάσταση του στόλου των παλιών μονάδων από νέες, σύγχρονης τεχνολογίας στην περιοχή είναι μεγάλη. Μας πρόλαβαν τα γεγονότα . Ας αποτελέσει το δυσάρεστο συμβάν καμπανάκι για να μη γίνουν και άλλα λάθη και παραλείψεις.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Ενεργειακοί Δήμοι Εορδαίας , Κοζάνης , Φλώρινας και Αμυνταίου και το εργατικό κίνημα της περιοχής δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει το λεκανοπέδιο :
– Χωματερή αποβλήτων για όλη τη χώρα
– Νεκροταφείο από κουφάρια παλαιών σταθμών παραγωγής χωρίς κατασκευή Νέων μονάδων.
– Ελντοράντο όπου θα έρθουν ιδιώτες να καρπωθούν τους λιγνίτες μας αντί πινακίου φακής.
– Απώλεια θέσεων εργασίας.
Αντίθετα η περιοχή χρειάζεται προσλήψεις επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του όλο το οικοδόμημα που χτίστηκε εδώ και 60 χρόνια με κόπο και χρήμα του Ελληνικού λαού για να μην καταρρεύσει.
ΓΙΑ ΤΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
«ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΑΦΙΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Εορδαίας
Επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης
0 comments