Το Δημόσιο παίρνει τον έλεγχο σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική

By on 09/02/2015

Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι θα αλλάξει ο νόμος λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το Δημόσιο να «ξυπνήσει» και να γίνει ενεργητικός αντί κοιμώμενος μέτοχος, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις μετοχές που κατέχει, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων.

Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι η πολιτική παρέμβαση θα ασκηθεί μέσω της θέσπισης ποιοτικών και ποσοτικών στόχων στα πλαίσια της υποστήριξης της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Του Χρήστου Φράγκου

Με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας θα ιδρυθεί Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, καθώς θα διασυνδεθεί την ΕΤΕπ και θα αποτελέσει ταμιευτήρας αναπτυξιακών κονδυλίων και διαχειριστής μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός έστειλε πολλά μηνύματα στην ελίτ των τραπεζιτών καλώντας τους να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing και του φαινομένου των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Έντονες ήταν οι αναφορές στα θαλασσοδάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα, καναλάρχες και εκδότες εξυπηρετώντας ένα σύστημα διαπλοκής πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και μιντιαεχών.

Κομβικό είναι το σημείο της αλλαγής του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, καθώς μετά από αυτό το Δημόσιο θα καταστεί ενεργός βασικός μέτοχος στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διαθέτοντας πλέον το προνόμιο ορισμού διοικήσεων και ουσιαστικής αναπροσαρμογής του business plans.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια θα δημιουργηθεί ενδιάμεσος φορέας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του sofokleousin.gr, ο οποίος θα αναλάβει την εξέταση των περιπτώσεων με προτεραιότητα στην αδυναμία πληρωμής και παράλληλα την εκκαθάριση και εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών.

Όσο αυτή η διαδικασία διαρκεί απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής ή αξίας ακινήτου, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η μεταβίβαση δανείων χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών σε μη τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

sofokleousin.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: