Ζήτησε από τη ΔΕΗ ο Δήμαρχος Φλώρινας Ι. Βοσκόπουλος, στη διημερίδα των φορέων της Φλώρινας για την ανεργία
«Αντί να μαζεύουν και να μάς δίνουν τα ψίχουλα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης να χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, όπως και δωρεάν τηλεθέρμανση, ώστε μετά την ολοκλήρωση του έργου οι κάτοικοι να έχουν μειωμένο τιμολόγιο.»
Τάραξε τα νερά η πρόταση που επανέφερε ο Δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, στη διημερίδα με θέμα «Η ανεργία ως κοινωνικό πρόβλημα – Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Ν. Φλώρινας για την καταπολέμηση της ανεργίας», που διοργάνωσαν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου σε Αμύνταιο και Φλώρινα.
Ο κ. Βοσκόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Ο τοπικός πόρος ανάπτυξης από τη ΔΕΗ και το τέλος εξόρυξης μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική και σταθερή πηγή εσόδων, αρκεί να υπάρξει συσστράτευση στην προσπάθειά μας αυτή, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Μια πολύ καλή κίνηση από τη ΔΕΗ θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης που είχα κάνει και στο παρελθόν στη Διεύθυνσή της: αντί να μαζεύουν και να μας δίνουν τα ψίχουλα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης να χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, όπως και δωρεάν τηλεθέρμανση, ώστε μετά την ολοκλήρωση του έργου οι κάτοικοι να έχουν μειωμένο τιμολόγιο».
Ανέφερε επίσης ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν ορυχεία που δε λειτουργούν με αποτέλεσμα ο ορυκτός πλούτος να μην είναι εκμεταλλεύσιμος και φυσικό επακόλουθο αυτού η αύξηση της ανεργίας. Αν η πολιτεία και η ΔΕΗ σκόπευαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας θα προέβαινε στη λειτουργία των ορυχείων και συγχρόνως στην πρόσληψη ατόμων για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ως Δήμος έχουμε φυσικά αποδείξει και αποδεικνύουμε καθημερινά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, και σε αυτά που μας επιτρέπει η πολιτεία, ότι σε τακτά και για μικρά χρονικά διαστήματα προσλαμβάνουμε δημότες μας για την κάλυψη των αναγκών μας και την οικονομική ενίσχυση του εισοδήματός τους.»
Η πολιτεία δε φάνηκε δίκαιη απέναντί μας, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι: «Αν μας έδινε ό,τι δικαιούμασταν, και το διεκδικώ – εδώ και εφτά χρόνια-από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου ως Νομάρχης, πράγμα που δεν έκαναν οι προκάτοχοί μου (Δήμαρχοι, Νομάρχες), δηλαδή το Τέλος Εξόρυξης Λιγνίτη, θα είχαμε τη δυνατότητα ως Δήμος να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, σε σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο θα έδινε μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά των δημοτών μας.»
“Να δούμε την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο”
Την ανάγκη «να ξαναδούμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, αλλά και κάθε περιοχής», τόνισε ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Μάκης Ιωσηφίδης, καθώς όπως ανέφερε «έχουμε κουραστεί να ακούμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές, τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και άλλα…Δυστυχώς, δεν βλέπω να έρχονται οι μεγάλες αλλαγές που όλοι προσδοκούμε από το κέντρο. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι μηχανισμοί που ελέγχουν τη χώρα δεν επιθυμούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ξυπνήσουν τη χώρα από το λήθαργό της και θα κινητοποιήσουν τις υγιείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις για μία δυναμική πορεία της Ελληνικής κοινωνίας.»
Ο κ. Ιωσηφίδης ανέφερε ειδικότερα ότι πρέπει «να δούμε την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, πάντα γνωρίζοντας τον περίγυρο και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εθνικής και παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης», καθώς όπως είπε, «η τοπική οικονομία βρίσκεται σε μαρασμό και βιώνει μία μεγάλη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, με κύριο χαρακτηριστικό τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Δυστυχώς, στην περιοχή του λιγνιτικού άξονα η οικονομική κρίση είναι μόνιμη και οι υπόλοιποι τομείς της τοπικής οικονομίας -πλην της παραγωγής ενέργειας- ατροφικοί!» και υπογράμμισε ότι «αν δεν ληφθούν μέτρα η μεταλιγνιτική περίοδος δεν θα είναι βιώσιμη για την περιοχή!»
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου εξέφρασε την άποψη ότι «το μέλλον της περιοχής πρέπει να το οικοδομήσουμε χέρι με χέρι με τη ΔΕΗ, όμως μία ΔΕΗ που θα ακούσει πραγματικά την κραυγή αγωνίας που βγάζει ο τόπος. Μέχρι τώρα δεν την έχει ακούσει!
Αναφέρθηκε σε κάποιες σημαντικές δράσεις που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αμυνταίου, όπως οι τηλεθερμάνσεις με βιομάζα σε όλα τα χωριά, που θα έχουν πολλαπλά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για δημιουργία μίας μεγάλης έκτασης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε αποκατεστημένες εκτάσεις παλιών ορυχείων, που θα θερμαίνονται με τηλεθέρμανση.
Ο κ. Ιωσηφίδης ζήτησε «μεγαλύτερη ευελιξία στο θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε σε δράσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω μία προνομιακής σχέσης, που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να έχουν οι φορείς και οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών με τη ΔΕΗ.
Όλα αυτά είναι ιδέες πρωτοποριακές για τη χώρα, που όμως θα συμβάλουν στην ανάσχεση του φαινομένου της ανεργίας και θα κινητοποιήσουν τις ενδογενείς οικονομικές δυνάμεις σε κλάδους παραγωγής που μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο με ασφάλεια στη μεταλιγνιτική περίοδο.»
Σημείωσε όμως ότι «δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το σύνολο αυτού του σχεδιασμού μόνοι μας! Απαιτούνται ευρύτερες δυνάμεις και οπωσδήποτε απαιτείται η συμμετοχή του ισχυρού τοπικού κοινωνικού εταίρου, που είναι η ΔΕΗ. Πιστεύω ότι η Πολιτεία και η ΔΕΗ οφείλουν πολλά στον λιγνιτικό άξονα και αυτές τις μισοκατεστραμένες περιοχές. Είναι καιρός να ανταποδώσουν τα οφειλόμενα και να σταματήσει η πορεία προς την πλήρη απαξίωση αυτού του τόπου που επί δεκαετίες στήριξε την ανάπτυξη της χώρας.»
“Χρειάζονται 20 χρόνια για ν’ ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας”
Την περίοδο 2010-2013 χάθηκαν από την ελληνική οικονομία 1.000.000 περίπου θέσεις εργασίας τις οποίες για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία θα χρειασθεί τουλάχιστον 20 χρόνια, δεδομένου ότι με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 3,5% δημιουργούνται 50.000 θέσεις εργασίας.
Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας την Παρασκευή στην πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας στο Αμύνταιο.
Οι εξελίξεις αυτές, σημείωσε ο κ. Ρομπόλης, σημαίνουν ότι απαιτούνται ειδικά μέτρα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και αύξησης των επενδύσεων στον αγροτικό και αστικό τομέα, προκειμένου, εκτός των άλλων, να παραμείνει, ιδιαίτερα, ο νέος σε ηλικία αγροτικός και αστικός πληθυσμός στον πρωτογενή και δευτερογενή- Υπηρεσίες τομέα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος με την νέα γνώση, την χρήση της τεχνολογίας και την εξειδίκευση, να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά στοιχεία των ελληνικών αγροτικών, κτηνοτροφικών, θαλάσσιων, μεταποιητικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών.
Ο κ. Ρομπόλης χαρακτήρισε μάλιστα πυρήνα του προβλήματος τη «διαρθρωτική ανεργία», λέγοντας πως ο στόχος της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής καθώς και των πολιτικών απασχόλησης, θα πρέπει να είναι η έξοδος από την ύφεση, η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση (κλαδική, τομεακή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο) της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ρ.Β.