Λόγω της αυξητικής τάσης στα κρούσματα εποχικής γρίπης, τις επόμενες εβδομάδες, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 μήνες ακόμη, σας γνωρίζουμε ότι απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε την διασπορά του ιού της γρίπης τόσο στο περιβάλλον της οικίας (μεταφορά από έξω ) όσο και μεταφορά του ιού από νοσσούντες στην οικία μας προς τα έξω και είναι τα εξής:
1.Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής :
• καλό πλύσιμο των χεριών όταν ερχόμαστε από έξω στο σπίτι ή στην εργασία, αμέσως μετά από φτάρνισμα, αμέσως μετά από επαφή με άρρωστο ή αντικείμενα που χρησιμοποίησε άρρωστος .
• επίσης να μην τρίβουμε τα μάτια ή πιάνουμε το στόμα , τη μύτη (πύλες εισόδου του ιού) αν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας.
• κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος με τα χέρια μας ή με χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε στα σκουπίδια και μετά πλένουμε τα χέρια μας .
2. Να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων.
3. Οι κλειστοί χώροι στους οποίους αναγκαστικά είμαστε (αίθουσες σχολείων, χώροι εργασίας κλπ) θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα (πχ διαλλείματα σχολείων) να αερίζονται καλά.
Πρέπει οι υπεύθυνοι των χώρων αυτών να φροντίσουν να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χαρτοπετσέτες μιας χρήσεως στους νιπτήρες.
Επίσης να μεριμνούν για την απολύμανση (με οικιακό απολυμαντικό ) των επιφανειών εργασίας ( όπως θρανία, τραπέζια ) πόμολα από τις πόρτες , επιφάνειες νιπτήρων, βρύσες και βάνες αυτών
4. Όταν ο άρρωστος δεν είναι στο νοσοκομείο:
• τότε μένει στο σπίτι του μέχρι και 24 ώρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κτλ) και δεν πηγαίνει στο σχολείο ή την εργασία του.
• Στο σπίτι μένει στο δωμάτιο του ή σε χώρο ο οποίος πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά.
• Όταν βήχει ή φταρνίζεται αυτό γίνεται σε χαρτομάντιλο το οποίο πετάει στα σκουπίδια και μετά πλένει τα χέρια του .
• Δεν μοιράζεται με κανέναν σκεύη (πιάτα, ποτήρια κλπ), πετσέτες και σεντόνια. Τα αντικείμενα αυτά επαναχρησιμοποιούνται μόνον μετά από πλύσιμο με νερό σε υψηλή θερμοκρασία και σαπούνι.
• Τα απορρίμματα του τοποθετούνται σε ανθεκτικό σάκο απορριμμάτων που κλείνει καλά.
5. Τα μέλη της οικογένειας που συγκατοικούν με ασθενή πρέπει να ακολουθούν όλες τις προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας.
• Καλό πλύσιμο των χεριών (ή χρήση αντισηπτικού) πριν και μετά την φροντίδα με τον ασθενή.
• Χρήση γαντιών μιας χρήσεως κατά την φροντίδα του ασθενή και την επαφή με βιολογικά υγρά του σώματος του (αναπνευστικές εκκρίσεις) παρά την χρήση των γαντιών το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο.
6. Εάν άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενή με γρίπη εμφανίσουν πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού πρέπει επειγόντως να συμβουλευτούν ιατρό αναφέροντας του την επαφή με άρρωστο.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες ) και κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού.
Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ιδίως σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί(προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικά σχολεία ή σχολές, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α.), ηλικία άνω των 60 ετών , έγκυες και θηλάζουσες μητέρες .
Το εμβόλιο προσφέρει προστασία μετά από δύο περίπου εβδομάδες από τη στιγμή της διενέργειάς του και η ισχύς μόνο για την τρέχουσα ενδημική περίοδο, επαναληπτική δόση είναι δυνατή μόνον κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.