giapraki.com

Διάλεξη με θέμα:«Οι αρχαίες και νεότερες πόλεις της Πισιδίας και η καραμανλίδικη γραφή τους»

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΕΚΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1922

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ.Π.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

 

•  Θέμα της διάλεξης στο Συλλόγου Μικρασιατών είναι αυτή τη φορά:

 ”ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΙΚΗ  ΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ”

 

Οι λόγοι που επιλέξαμε αυτό το θέμα είναι οι εξής:

  1. Υπάρχουν μέλη του συλλόγου , που ενδιαφέρονται για τις παλιές πατρίδες και είναι καταγόμενοι από την Αττάλεια, τη Σπάρτη(Βάρις) και την αρχαία Απολλωνία( Ολούμπουρλου) και άλλες πόλεις της Πισιδίας.
  2. Στην περιοχή του Τσοτυλίου, εγκαταστάθηκαν ,το 1922, πρόσφυγες από την Πισιδία, δημιουργώντας τη Νέα Σπάρτη( χωριό που εξαφανίστηκε, μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές από τους Γερμανούς).
  3. Στη Ν. Νικόπολη(Σκαφίδι) και στη διπλανή Περδικία, που δεν υπάρχει πια εγκαταστάθηκαν, επίσης κάτοικοι της Πισιδίας.
  4. Στο Βαθύλακκο Κοζάνης και τον Προσφυγικό συνοικισμό της Κοζάνης, υπήρχαν οικογένειες από την Πισιδία, ανάμεσα σε αυτές και η οικογένεια του πατέρα μου Παντελή Καπλάνογλου, που έγινε η αιτία να ασχοληθώ με την ιστορία, καθώς και τα προσωπικά μου βιώματα από τις διηγήσεις του, που ήθελα να φθάσουν στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου.
  5. Εντάξαμε στη διάλεξη και την Καραμανλίδικη γραφή, γιατί στην προαναφερόμενη περιοχή, όλοι οι Έλληνες κάτοικοι την χρησιμοποιούσαν, κυρίως για να διαβάσυν το Ευαγγέλιο και άλλα χριστιανικά κείμενα, ανεξάρτητα, αν πολλοί από αυτούς μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, καθώς υπήρχαν εκεί αντίστοιχα σχολεία όλων των βαθμίδων, που υπήρχαν πάνω από 60 χρόνια έως το 1914. Στην περιοχή, μάλιστα, .η διδασκαλία ήταν υποχρεωτική μόνο στην Ελληνική γλώσσα

Αυτό γίνεται, επιπλέον, γιατί, στην προηγούμενη διάλεξη, μου ετέθη ,κατ’ιδιαν, μια ερώτηση από Πρόεδρο Πολιτιστικού σωματείου για την προέλευση των Καραμανλήδων και την αμφισβήτηση κάποιων για την Ελληνικότητα τους.

 

Προκειμένου να πληροφορήσουμε τους απογόνους εκείνων των προσφύγων, για τα ονόματα της πρώτης γενιάς που ήρθαν στην περιοχή μας το 1922-1923, εξασφαλίσαμε μετά από έρευνα καταστάσεις με τα ονόματα των αρχηγών των οικογενειών της Νέας Σπάρτης, του Τσοτυλίου, της Ν. Νικόπολης και της Περδικίας που ήρθαν από την περιοχή της Πισιδίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχήμε βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας, έως το 1928 και τα παραθέτουμε. Συμπεριλαμβάνουν, ακόμη, το γένος, την πόλη και την περιοχή, ακριβώς από όπου καταγόταν και αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Exit mobile version