- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Δεν τίθεται θέμα λουκέτου σε Νοσοκομεία
Κατηγορηματικοί είναι η Αναστασία Μπούρτσου και ο Παναγιώτης Νάνος, υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να κλείσει το ένα από τα δύο νοσοκομεία του νομού Κοζάνης, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για συγχωνεύσεις περιφερειακών υγειονομικών μονάδων, το οποίο βασίζεται στη μελέτη του καθηγητή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου.
Σε τοπικό επίπεδο η διοίκηση του ενιαίου πλέον Γενικού Νοσοκομείου Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου και η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα λουκέτου στο Μποδοσάκειο ή στο Μαμάτσειο, αντιθέτως μιλούν για συγχωνεύσεις κλινικών, οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων. Αντίθετη άποψη έχουν αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτές οι κινήσεις σε συνδυασμό με τις απολύσεις 2.500 υγειονομικών που ζητάει η τρόικα αποσκοπεί στο κλείσιμο ενός δημόσιου νοσοκομείου του νομού Κοζάνης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Κατσίνας, προχώρησε λίγο παρακάτω, καθώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι υποψήφιο για κλείσιμο είναι το Μποδοσάκειο, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους, τους οποίους θα εκθέσουμε παρακάτω.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της Real news της Κυριακής 28 Ιουλίου 2013, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασµός του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκοµείων και τη µετακίνηση του υγειονοµικού προσωπικού. Στο µικροσκόπιο µπαίνουν σαράντα νοσοκοµεία και διακόσια πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ µε χαµηλές επιδόσεις.
To σχέδιο των συγχωνεύσεων πρόκειται να βασιστεί στη µελέτη του καθηγητή της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου. Σύµφωνα µε τη µελέτη που είναι στη διάθεση της Real news, στην καρδιά των συγχωνεύσεων θα βρεθούν 15 νοµοί που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα νοσοκοµεία σε κοντινή απόσταση. Για 40 νοσοκοµεία έχει προταθεί να µετατραπούν είτε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε σε Μονάδες Νοσηλείας ενώ προτείνεται να συγχωνευθούν και 200 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους διοικητές των Υγειονοµικών Περιφερειών να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους. Όπως δήλωσε στην «R», «µετά την ολοκλήρωση της αλλαγής του χαρακτήρα των έξι νοσοκοµείων της Αττικής καθώς και της κινητικότητας του προσωπικού στην A’ και στη Β΄ ΥΠΕ, θα έχουμε βγάλει ασφαλή συµπεράσµατα και θα είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουµε στην αλλαγή του προσανατολισµού των νοσοκοµείων. Ωστόσο, κανένα νοσοκοµείο δεν πρόκειται να κλείσει, θα αλλάξει προσανατολισµό». Μεταξύ των νοσοκοµείων που θα πρέπει να συγχωνευθούν, σύµφωνα µε τη µελέτη, είναι τα εξής:
– Αµαλιάδας και Κρεστένων µε το νοσοκοµείο του Πύργου.
– Νεάπολης Σητείας και Ιεράπετρας µε το νοσοκοµείο του Αγίου Νικολάου.
– Νάουσας µε το νοσοκοµείο της Βέροιας.
– Γιαννιτσών µε το νοσοκοµείο της Εδεσσας
– Πτολεµαΐδας µε το νοσοκοµείο της Κοζάνης.
– Θήβας µε το νοσοκοµείο της Λιβαδειάς.
– Αργοστολίου µε το νοσοκοµείο Ληξουρίου.
– Κυπαρισσίας µε το νοσοκοµείο της Καλαµάτας
– Νοσηµάτων Θώρακος µε τον «Αγιο Ανδρέα».
– Μολάων µε το νοσοκοµείο της Σπάρτης.
Ο «Π» επικοινώνησε χτες με τη διοικήτρια του Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου Τάσα Μπούρτσιου, με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νάνο και με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστο Κατσίνα. Η διοικήτρια διαβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο» κει τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων», καθώς πολύ απλά «από 1/1/2013 έχουμε έναν ενιαίο οργανισμό το Γενικό Νοσοκομείο Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο». Από κει και πέρα, εξήγησε ότι μας ζητήθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι προτάσεις μας για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας». Παραδέχτηκε ότι στη βάση αυτή «το δ.σ. του ενιαίου πλέον Γενικού Νοσοκομείου Μαμάτσειου Μποδοσάκειου, συνεδρίασε και αποφάσισε την πρόταση προς το υπουργείο Υγείας για συγχωνεύσεις τεσσάρων κλινικών». Πρόκειται για τρεις κλινικές του Μαμάτσειου (ΜΕΘ, Ουρολογική, Μαιευτική) που συγχωνεύονται με αντίστοιχες κλινικές του Μποδοσάκειου και μία κλινική του Μποδοσάκειου (ΩΡΛ) που συγχωνεύεται με αντίστοιχη κλινική του Μαμάτσειου.
Η διοικήτρια υποστήριξε ότι επειδή αυτές οι κλινικές στην ουσία δεν λειτουργούσαν, είναι πολύ καλύτερο να δημιουργήσουμε μία άρτια κλινική σε ένα από τα δύο νοσοκομεία και να παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας, παρά να έχουμε κλινικές που όταν τις χρειάζεται ο πολίτης να μην μπορούν να του προσφέρουν τίποτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μαιευτική Κοζάνης, η οποία παρέπεμπε τα περιστατικά στο νοσοκομείο Βέροιας. Χαρακτήρισε μάλιστα τις συγχωνεύσεις κλινικών «ενδεδειγμένες» στην παρούσα συγκυρία που απαγορεύονται οι προσλήψεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ. «Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω μελέτες και δημοσιεύματα, αλλά μπορώ να σας παραπέμψω στη δήλωση του υπουργού υγείας ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στον τομέα της υγείας, παραπέμποντας πάλι σε διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, ενώ τόνισε ότι «με βάση τις μετρήσεις για την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα ζητήσαμε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων προτάσεις για συγχωνεύσεις κλινικών, ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες των υφιστάμενων νοσοκομείων».
Στον αντίποδα των θέσεων των διοικούντων κινούνται οι θέσεις του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. Ο Χρήστος Κατσίνας υπογράμμισε: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δέσμια του μνημονίου και των προαπαιτούμενων που θέτει η τρόικα, έδωσε δείγματα γραφής ότι και νοσοκομεία θα κλείσει και θα προχωρήσει σε 2.500 απολύσεις. Άλλωστε, με την κατάργηση οργανικών δομών μπορεί πιο εύκολα να προχωρήσουν οι απολύσεις, όπως εξ’ άλλου έγινε με τους καθηγητές την ΕΡΤ κ.λ.π.
Προσωπικά εκτιμώ ότι στο νομό Κοζάνης η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το ένα από τα δύο νοσοκομεία και αυτό θα είναι το Μποδοσάκειο. Το Μποδοσάκειο είναι «φιλέτο περιζήτητο» για πώληση και οι επίδοξοι αγοραστές είναι πολλοί.
Από την άλλη, το Μαμάτσειο δεν είναι φιλέτο, έχει όμως ισχυρά πολιτικά ερείσματα, γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα σωθεί».
Τέλος, ο Χ. Κατσίνας κάλεσε τον υγειονομικό κλάδο, γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς να εντείνουν τον αγώνα τους για την αναβάθμιση των μονάδων δημόσιας υγείας, ενάντια στα σχέδια απαξίωσης, που στρώνουν το δρόμο στην πώληση ή στο κλείσιμο νοσοκομείων.
0 comments