Για οριστικοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όσον αφορά την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής της Κεντρικής Οδού (Ε65) και της Ιόνιας Οδού, κάνει λόγο με προχθεσινό της δημοσίευμα ιστοσελίδα …. επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες.
Ωστόσο, όσον αφορά την Ε65 με το ¨κλείδωμα¨ της συμφωνίας φαίνεται ότι “κλείδωσε” ταυτόχρονα και το ¨κούρεμα¨ του φυσικού αντικειμένου του έργου. Αναλυτικότερα:
Όπως αναφέρεται λοιπόν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα: « Χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών από εχθές έχει φουντώσει για τα καλά η πληροφορία πως «έκλεισε» η συμφωνία για την Ιόνια Οδό και την Κεντρική Οδό Ε65.
Οι δύο αυτοκινητόδρομοι που δεν αποτελούν μέρος του ΠΑΘΕ και ουσιαστικά πρόκειται για εξ ολοκλήρου νέα έργα φαίνεται πως έφτασαν στην τελική συμφωνία, με το Υπουργείο να αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα από μέρα σε μέρα την επίσημη είδηση πως τα έργα «κλείδωσαν».
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως προς το παρόν πρόκειται για ανεπίσημες πληροφορίες καθώς το ΥΠΑΝΥΠ κρατά ως κόρη οφθαλμού τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να μην έχουμε «ατυχήματα» της τελευταίας στιγμής. Κύκλοι που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις μιλούν πάντως για κλεισμένη συμφωνία….
Η Ιόνια Οδός, η μεγάλη κερδισμένη, θα κατασκευαστεί από το Αντίρριο μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων που θα τερματίσει σε κόμβο με την Εγνατία Οδό. Το έργο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο όλων των εποχών για τόσο για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Ηπείρου.
Η Κεντρική Οδός, γνωστότερη ως Ε65 θα κατασκευαστεί αρχικά από την Ξυνιάδα (πριν τον Δομοκό) μέχρι τα Τρίκαλα, ενώ σε μελλοντικό χρόνο θα κατασκευαστούν τόσο το νότιο άκρο (Ξυνιάδα-Λαμία) όσο και το βόρειο (Τρίκαλα-Εγνατία).».
Αφαλώς, εφ΄όσον επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, η επενεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας θα αποτελέσει είδηση πρώτου μεγέθους, ιδιαίτερα σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, για τη περιοχή μας, το Νομό Γρεβενών και κατ΄επέκταση τη Δυτική Μακεδονία αλλά και την Ήπειρο και τη Δυτική Θεσσαλία, το διαφαινόμενο κούρεμα της Ε65 μόνο χαμόγελα δεν μπορεί να σκορπίσει. Και αυτό γιατί για τις περιοχές αυτές χάνεται πλέον μια τεράστια αναπτυξιακή προοπτική. Ειδικά το τμήμα από Τρίκαλα μέχρι Εγνατία Οδό, που παραπέμπεται απ΄ότι φαίνεται στις καλένδες, κρίνεται καθοριστικό, καθώς θα ένωνε μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής τη Λαμία και όλη τη Νότια Ελλάδα με τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο χωρίς την ανάγκη χρήσης του ΠΑΘΕ, γλιτώνοντας τους οδηγούς από επιπλέον χιλιόμετρα και ταυτόχρονα θα έδινε εναλλακτική διαδρομή για το πέρασμα σε χώρες όπως τα Σκόπια και την Αλβανία σε συντομότερο χρόνο.
Έτσι ο Ε65 θα μεταβαλλόταν σε κεντρική οδική αρτηρία πρώτης κατηγορίας για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Ειδικά δε για το Νομό Γρεβενών, η εξέλιξη αυτή μόνο ως καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα αποτελούσε καίριο παράγοντα ανάπτυξης στους περισσότερους τομείς της ανθρώπινηςδραστηριότητας , θα συντελούσε στην οριστική εξάλειψη της απομόνωσης από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από τη πρωτέυουσα και θα μπορούσε να καταστήσε τα Γρεβενά, σε πλήρη συνάρτηση και με την Εγνατία Οδό, σε βασικό διακομιστικό, μεταφορικό και εμπορικό κέντρο, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές που θα γεννούνταν για το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την εξωστρέφεια του παραγωγικού ιστού και των προϊόντων της περιοχής κλπ κλπ.
Ακόμη και με πιο ¨κοντόφθαλμη¨ λογική να ¨κοιτούσε¨ κάποιος τη σημασία του έργου για την περιοχή μας, το κούρεμά του σηματοδοτεί ταυτόχρονα την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, πόσο μάλλον για μια περιοχή που παραδοσιακά κρατάει τα σκήπτρα της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο και έχει κάθε δικαίωμα να ¨αισθάνεται¨ αδικημένη στο κρίσιμο αυτό τομέα.
Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από το τεράστιο οικονομικό όφελος που είχε η τοπική οικονομία κατά το διάστημα κατασκευής της Εγνατίας Οδού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι που σήμερα στη περιοχή μας βιώνουν με το πλέον βάναυσο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης (κατασκευαστικός κλάδος, εργατοτεχνίτες οικοδόμοι κλπ), είχαν εναποθεσει τις τελευταίες τους ελπίδες στην επανέναρξη των εργασιών στον Ε65.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών έχει δεσμευτεί πως τα δύο τμήματα (Ξυνιάδα-Λαμία και Τρίκαλα-Εγνατία) που από ότι φαίνεται δεν θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση δεν αφαιρούνται αλλά παραπέπονται για κατασκευή στο μέλλον.
Ωστόσο το μεγάλο και εύλογο ερώτημα που προκύπτει με δεδομένο ότι, ειδικά το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου (Τρίκαλα-Εγνατία), είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά και άρα κοστοβόρο τμήμα και σε συνάρτηση με τη κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι πότε και από που θα βρεθούν τα κονδύλια για την ολοκλήρωση του έργου.
Εν κατακλείδι και εφ΄όσον η ¨κλεισμένη¨ συμφωνία περιλαμβάνει, έστω και σε πρώτη φάση, το ¨κούρεμα¨ της Κεντρικής Οδού, μέχρι να κατασκευαστεί και αν ποτέ κατασκευαστεί ολόκληρο το έργο, ο πολυδιαφημισμένος εν τη γενέση του για την τεράστια αναπτυξιακή του σημασία αυτοκινητόδρομος, είναι ο μεγάλος χαμένος των διαπραγματεύσεων.
Το έργο που θα αποτελούσε τη βασική οδική αρτηρία, που θα συνέδεε τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με ασφάλεια και ταχύτητα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα, καθώς και με τον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης γίνεται πλέον ένας αυτοκινητόδρομος επαρχιακού χαρακτήρα, χωρίς αρχή και τέλος.
Θα είναι ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που δεν θα ενώνεται με κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο της χώρας.
”Πρωϊνή” Γρεβενών