giapraki.com

ΔΕΗ: δωρεάν ρεύμα και “στοπ” σε ιδιωτικοποίηση – Οι ΑΠΕ, η ΕΕ και η μετοχή

Την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος,αλλά και η παροχήδωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά.

—Τέλος στην ιδιωτικοποίηση, καταρρέει η μετοχή

«Θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση, η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ, η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» δήλωσε στοn τηλεοπτικό σταθμό Mega ο νέος υπερυπουργός.

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει μείωση της τιμής του ρεύματος.

«Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά, διότι χάνουμε άλλα έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ. Χάνουμε, επίσης, πολλά έσοδα από τον προσανατολισμό της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και πανάκριβο φυσικό αέριο, που δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε.

Μάλιστα στο πλαίσιο κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο όλες οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που αυτό έχει στην κατοχή του. Στις πρώτες προτεραιότητές του νέου υπουργού εκτιμάται επίσης ότι θα είναι η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο.

‘Αλλωστε, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, η επένδυση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, η κατασκευή σύγχρονων νέων μονάδων, η επένδυση σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ο σχεδιασμός για την ορθολογική και αειφορική αξιοποίηση του ορυκτού πόρου, η επένδυση στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος  και η επαναπόδοση των εδαφών μετά την αποκατάσταση στην τοπική κοινωνία για χρήση και εκμετάλλευση, η επένδυση σε ανταποδοτικά έργα (όπως π.χ. τηλεθέρμανση, αρδευτικά έργα) και η διαχείριση από κοινού με τις τοπικές αρχές του υδάτινου δυναμικού.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, η μετοχή της ΔΕΗ βυθίστηκε στο σκοτάδι καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες πίσω από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Άνοιξε στα 5,82 ευρώ για να φτάσει λίγο πριν τις 4 το απόγευμα σε χαμηλό 4,76 ευρώ (18,12%) και μέχρι το κλείσιμο να περιορίσει σχετικά τις απώλειές της στα 5,17 ευρώ (-11,17%). Ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ο υψηλός όγκος (1.769.571) αφού η τελευταία φορά που ξεπεράστηκε το όριο του 1.500.000 εκατομμυρίου ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

—Τι περιλάμβανε το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η «μικρή ΔΕΗ» προς πώληση περιελάμβανε το 30% της Επιχείρησης (πελάτες και παραγωγή).

Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, η απόσχιση του 30% της ΔΕΗ γίνεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Συνολικά, η “¨μικρή ΔΕΗ” θα συμπεριλάμβανε έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι επενδυτές που θα αγόραζαν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτούσαν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη), έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και την μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Το πρόβλημα για τον κ. Λαφαζάνη είναι ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες αποτελεί όχι μνημονιακή αλλά κοινοτική υποχρέωση της Ελλάδας που απορρέει από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινώς, στα υπόλοιπα -μη χρεωκοπημένα- ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν ιδιώτες πάροχοι ενέργειας.

Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

—Οι επιπτώσεις στις ΑΠΕ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι συν αυτώ μπορεί να υποσχέθηκαν δωρεάν ρεύμα σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, πέραν του Κοινωνικού Τιμολογίου που ήδη ισχύει, αλλά η Επιχείρηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην είσπραξη των οφειλών πελατών, ακόμη και χωρίς το δωρεάν ρεύμα.

Συγκεκριμένα, οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. Ευρώ, προκαλώντας έμφραγμα στο σύνολο της αγοράς ενέργειας με τελευταίο “θύμα” τις ΑΠΕ. Παρά τα κουρέματα και τα new deal,ακριβώς εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζουνυπερημερίες που κυμαίνονται από 90 έως 120 μέρες.

Εκτός την επιπρόσθετη μείωση των εσόδων της ΔΕΗ που αυτό συνεπάγεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται φθηνότερο ρεύμα μέσω εκμετάλλευσης του εγχώριου ορυκτού πόρου, δηλαδή του λιγνίτη (και την κατασκευή νέων κατάλληλων μονάδων).

Πώς αυτό συμβιβάζεται με τις υποσχέσεις, πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας καθαρής ενεργειακής αγοράς βασισμένης στις ΑΠΕ μένει να απαντηθεί.

econews

Exit mobile version