giapraki.com

Δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη διευθέτηση ασφαλιστικού ζητήματος εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα) στη ΔΕΗ ΑΕ

κκε

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Διευθέτηση ασφαλιστικού ζητήματος εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα) στη ΔΕΗ ΑΕ

 

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 2174/04.01.2016, σχετικά με τη διευθέτηση του ασφαλιστικού ζητήματος των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα) στη ΔΕΗ ΑΕ, η οποία παραμένει αναπάντητη από τον αρμόδιο υπουργό, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της, ενώ το πρόβλημα για τους εργαζόμενους συνεχίζει και υφίσταται.

Η ερώτηση μας είναι η εξής:

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση οκτάμηνου στη ΔEH AE, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με την ασφαλιστική τους κάλυψη κατά τους δύο τελευταίους μήνες της εργασίας τους.

Συγκεκριμένα: Με την υπογραφή της σύμβασης, η ΔΕΗ ΑΕ κάνει αναγγελία πρόσληψης στο ΙΚΑ και καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους έξι πρώτους μήνες στο ΙΚΑ ενώ για τους δύο τελευταίους μήνες καταβάλλονται στον Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ-ΔΕΗ). Το πρόβλημα όμως είναι ότι ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στο (ΚΑΠ-ΔΕΗ) δεν γίνεται η εγγραφή σε αυτό με την αντίστοιχη διαγραφή από το ΙΚΑ.

Ειδικότερα ο εργαζόμενος με το πέρας του εξαμήνου βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές.

1)   Με δική του πρωτοβουλία θα ενημερώσει το ΠΕΚΑ (Περιφερειακός Κλάδος Ασφάλισης) στο οποίο υπάγεται, για διαγραφή από το ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση επειδή τα ΠΕΚΑ δεν έχουν πλέον την αρμοδιότητα να κάνουν καταχώρηση (από ΙΚΑ σε ΔΕΗ) στέλνουν τα ανάλογα έγγραφα α) στο ΙΚΑ β) στο ΚΑΠ ΔΕΗ και γ) στο επικουρικό της ΔΕΗ.

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος τους δύο τελευταίους μήνες φαίνεται ανασφάλιστος χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος.

2)   Ο εργαζόμενος δεν προχωράει στην παραπάνω διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, όμως σε περίπτωση αίτησης αναρρωτικής άδειας τότε φαίνεται ανασφάλιστος.

Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις ο εργαζόμενος φαίνεται τους δύο τελευταίους μήνες της οκτάμηνης εργασίας του ανασφάλιστος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, που ενώ καταβάλλονται κανονικά οι ασφαλιστικές κρατήσεις δεν μπορούν να έχουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν (αναρρωτική άδεια, κάλυψη εξόδων κηδείας κ.ά).

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός,

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

 

Γιάννης Δελής 

 

Exit mobile version