- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Ημερίδα της Α.Δ. Κοζάνης για τα ναρκωτικά
ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Κομβικό σημείο η Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία στις διαδρομές των εμπόρων ναρκωτικών. Στροφή Αλβανίας από την καλλιέργεια χασίς στην εμπορία ηρωίνης
Η Ελλάδα αναμφισβήτητα είναι το σταυροδρόμι του κόσμου ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ οι ελληνικές φυλακές γέμισαν κατά 70% με Αλβανούς, οι οποίοι κατά κανόνα φυλακίστηκαν για ναρκωτικά.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο διευθυντής Δίωξης Ναρκωτικών Ασφάλειας Αττικής Ιωάννης Ραχωβίτσας, σε ημερίδα με θέμα την ενημέρωση και πρόληψη από τα ναρκωτικά, που διοργάνωσε χτες η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης. Το πρόβλημα των ναρκωτικών στο νομό Κοζάνης και ευρύτερα στην ακριτική περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ οξυμένο και θα επιτείνεται χρόνο με το χρόνο, υπογράμμισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Τραούδας. Σύμφωνα με τον Ι. Ραχωβίτσα, «η Ελλάδα αποτελεί το σταυροδρόμι των ναρκωτικών (με σίγμα κεφαλαίο), δεδομένου ότι είναι χώρα που συνδέει τρεις ηπείρους και είμαστε το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης προς Ασία, ενώ ξέρουμε ότι η Τουρκία αποτελεί ζωτικό χώρο στο εμπόριο ναρκωτικών είτε σαν παραγωγός χώρα είτε σαν χώρα ‘τράνζιτ’». Στο λεγόμενο «βαλκανικό άξονα» των ναρκωτικών, ο οποίος πήγαινε την ηρωίνη από το Αφγανιστάν και τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη, έρχονται τα τελευταία πέντε χρόνια να προστεθούν τα λεγόμενα «συνθετικά ναρκωτικά», τα οποία σε ποσοστό πάνω από 90%-95% παράγονται στην Ολλανδία και στις πέριξ χώρες, αλλά είναι πιο επικίνδυνα από τα παραδοσιακά ναρκωτικά, σημείωσε ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Από την εμπειρία του διευθυντή Δίωξης Ναρκωτικών Ασφαλείας Αττικής, προκύπτει ότι η υπηρεσία του τα τελευταία πέντε χρόνια κατάσχει κάθε χρόνο ένα καράβι με κοκαϊνη, τη μεταφορά της οποίας οργανώνουν Έλληνες πλοιοκτήτες. Πρόκειται για κοκαϊνη που προμηθεύονταν από την Κολομβία και τη διοχέτευαν σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη παρτίδα ήταν αυτή των δέκα κιλών κοκαϊνης που πιάστηκε πριν από μία εβδομάδα στα Σκόπια σε συνεργασία των ελληνικών και σκοπιανών αστυνομικών αρχών. Η παρτίδα έφτασε από την Κολομβία στη Βάρνα της Βουλγαρίας και είχε προορισμό την Ελλάδα. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν δύο Έλληνες και τρεις Σκοπιανοί.
Για την Αλβανία η οποία φημίζεται για την καλλιέργεια μεγάλων ποσοτήτων χασίς, ο ανώτατος αξιωματικός της Δίωξης ναρκωτικών υποστήριξε ότι «από την περίοδο 1998-2000 οι Αλβανοί παράτησαν το χασίς γιατί είναι ογκώδες και δύσκολο να περάσει στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως προτιμούν να μεταφέρουν ουσίες που είναι πιο μικρές σε όγκο, όπως είναι η ηρωίνη και η κοκαϊνη, οι οποίες έχουν μικρότερη επικινδυνότητα και μεγαλύτερα κέρδη». Η κοκαϊνη έρχεται πάντα από τη Λατινική Αμερική και η ηρωίνη από την Τουρκία. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Β. Τραούδας, υπογράμμισε ότι «το πρώτο δεκάμηνο τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, τριπλασιάστηκαν οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών που βασικά εισάγονται από την Αλβανία, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και το έργο που επιτελούν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής».
Την ημερίδα χαιρέτησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική πτυχή της ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Ανακοίνωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ελληνικό νοσοκομείο «Μπαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης, όπου οι αρμόδιοι του νοσοκομείου προσφέρθηκαν να δεχθούν εξαρτημένα άτομα από την Ελλάδα, προκειμένου να εντάξουν σε προγράμματα απεξάρτησης. «Είναι μία πολύ σημαντική συνεισφορά, δεδομένου ότι οι θεραπευτικές κοινότητες της χώρας μας είναι πλήρεις», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, ανέλυσε ο καθηγητής κοινωνιολογίας και ψυχολογίας του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Πιπερόπουλος, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα που απαιτεί ανάλογες προσεγγίσεις». Στα σύγχρονα προγράμματα πρόληψης, τις ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις του κέντρου του ΟΚΑΝΑ «Ορίζοντες», αναφέρθηκε η πρόεδρος του κέντρου Αθανασία Βακωνάκη. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα, της οποίας ο πρόεδρος Παναγιώτης Αποστολίδης τόνισε ότι «η Α.Δ. Κοζάνης μας πρότεινε να είμαστε χορηγοί της ημερίδας και εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση με ομόφωνη απόφαση του δ.σ., αφού τα ναρκωτικά σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα για τη νεολαία της χώρας μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr
0 comments