Don't Miss
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
- Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Καστοριάς, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς 29χρονος ημεδαπός, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων στην Καστοριά
- Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών στη Δυτική Μακεδονία, κατά το επταήμερο 05 έως 11 Δεκεμβρίου, συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Η τηλεόραση και οι…αναλγητικές της ιδιότητες
By mmingos on 26/08/2006
Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τηλεόραση έχει αναλγητικές ιδιότητες, καθώς σχετική μελέτη αποκάλυψε ότι παιδιά που παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ υποβάλλονταν σε αιμοληψία, βίωσαν λιγότερο πόνο.
Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη σε γονείς και επιστήμονες, καθώς είναι γνωστή η δύναμη του τηλεοπτικού δέκτη. Ψστόσο, εντύπωση έκανε η διαπίστωση ότι η παρουσία της μητέρας παρείχε λιγότερη ανακούφιση από την τηλεόραση.
Μάλιστα,ο πόνος που βίωναν τα παιδιά ήταν σχεδόν ίδιος όταν οι μητέρες ήταν παρούσες στην αιμοληψία και προσπαθούσαν να ανακουφίσουν λεκτικά τα παιδιά και όταν απλά παρίσταντο στον ίδιο χώρο.
Είναι πιθανό, εικάζουν οι ερευνητές, τα συναισθήματα της μητέρας να την εμποδίζουν να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και να το βοηθήσει να ηρεμήσει.
Σύμφωνα με το άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Disease in Childhood ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Σιένα, με επικεφαλής τον Δρ. Κάρλο Μπελιένι, επέλεξε τυχαία 69 παιδιά 7-12 ετών, τα οποία χώρισε σε τρεις ομάδες.
Στην πρώτη ομάδα τα παιδιά υπεβλήθηκαν σε αιμοληψία ενώ η μητέρα παρίστατο στο χώρο χωρίς να αποσπά την προσοχή του παιδιού, στην δεύτερη ομάδα οι μητέρες παρηγορούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και στην τρίτη ομάδα τα παιδιά παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια που τους αποσπούσαν την προσοχή.
Έπειτα, τα παιδιά κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του πόνου σε μιά οπτική κλίμακα από το 0 έως το 100, Τα παιδιά της τρίτης ομάδας βαθμολόγησαν τον πόνο πολύ χαμηλότερα από τις άλλες ομάδες.
Κτατά μέσο όρο τα παιδιά της τρίτης ομάδας είχαν σκορ 8,91, έναντι 23,04 στην πρώτη ομάδα και 17,39 στην δεύτερη.
Οι μητέρες πίστευαν επίσης ότι τα παιδιά βίωναν λιγότερο πόνο όταν παρακολουθούσαν τηλεόραση.
Ο πόνος εμπεριέχει τόσο τον διεγέρτη που στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο -όπως τη βελόνα στη φλέβα- καθώς και την επεξεργασία της πληροφορίας από τον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος αποσπάται, αλλάζει η αντίληψη του πόνου.
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τα σήματα πόνου κατά τη διάρκεια μιάς επίπονης ιατρικής διαδικασίας
πηγή: Χανιώτικα Νέα
[Αποστολή απο v_xania]
0 comments