Η Δυτική Μακεδονία εξάγει τεχνογνωσία

By on 14/05/2007

Η Δυτική Μακεδονία εξάγει τεχνογνωσία


Πολυμελής αντιπροσωπία δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων που ξεκινούν στη Θήβα παρόμοιο εγχείρημα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη

Χρήσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία απόκτησε η πολυμελής αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ), η οποία ξεναγήθηκε χτες στο μοναδικό στην Ελλάδα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΣΔΑ).

Οι υπεύθυνοι της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, ξενάγησαν τους εκπροσώπους των έντεκα δήμων που σύστησαν μία παρόμοια εταιρία στη Θήβα, στις εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ. Ειδικότερα επισκέφτηκαν τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Κοζάνης και Πτολεμαϊδας και τον περιφερειακό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση εργασίας στην έδρα της διαδημοτικής επιχείρησης των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑΘ Χαράλαμπος Τσοκανής, υπογράμμισε ότι «η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ που είναι η μοναδική περιφερειακή εταιρία με Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Χώρα ήταν πολύ χρήσιμη, δεδομένου ότι ξεκινούμε κι’ εμείς στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας ένα παρόμοιο εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν έντεκα δήμοι. Η χρησιμότητα έγκειται στην εμSπειρία και στην τεχνογνωσία που αποκομίσαμε, παράγοντες που θα μας βοηθήσουν στη δική μας προσπάθεια». Σύμφωνα με τον Χ. Τσοκανή το έργο βρίσκεται στη φάση της επιλογής του αναδόχου και μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος. Οι αρμόδιοι της ΔΕΠΟΔΑΘ προσδιορίζουν την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2008 και τη λειτουργία του στις αρχές του 2009.

Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΙΑΔΥΜΑ Παντελής Παπαγόρας, ενημέρωσε τους δημάρχους και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού Βοιωτίας για τις δράσεις της εταιρίας. Ειδικότερα είπε ότι κάθε μήνα καταλήγουν στις τοπικές μονάδες διαχείρισης 2.500 φορτία απορριμματοφόρων, μεταμορφώνονται 10.000 τόνοι αστικών απορριμμάτων, διακινούνται 300 τόνοι χαρτιού και 100 τόνοι ορυκτελαίων. Στον μοναδικό περιφερειακό ΧΥΤΑ που λειτουργεί στη χώρα και καλύπτει τις ανάγκες 60 ΟΤΑ των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας με 300.000 κατοίκους, διατίθενται καθημερινά 400 τόνοι απορριμμάτων με απολύτως ασφαλή τρόπο. Επίσης, λειτουργεί πλήρως το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης για το βιοαέριο και τα στραγγίσματα, ενώ η μηχανική επεξεργασία θα αυξήσει το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ σε περισσότερα από τριάντα χρόνια. Το επόμενο μεγάλο βήμα της ΔΙΑΔΥΜΑ, σύμφωνα με τον Π. Παπαγόρα είναι η κατασκευή και λειτουργία Εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας υπολειμμάτων.

Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και αναμένεται εντός του Ιουνίου διυπουργική απόφαση για ένταξη του έργου. Πρόκειται για μια μεγάλη μονάδα, στην οποία θα οδηγούνται όλα τα απορρίμματα για επεξεργασία. Από την επεξεργασία θα βγαίνει κάποιο χρήσιμο υλικό, ενώ τα υπολείμματα θα οδηγούνται πλέον στον ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), καθώς ο υπάρχων ΧΥΤΑ θα μετατραπεί πλέον σε ΧΥΤΥ. Η Το εργοστάσιο επεξεργασίας υπολειμμάτων και ο ΧΥΤΥ προβλέπεται να λειτουργήσει στη Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2010. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Πηγή : Εφημερίδα Πτολεμαίος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: