- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Η εικόνα της Ελληνίδας γυναίκας σήμερα….
Στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα, σήμερα 8 Μαρτίου, επισυνάπτουμε μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την Ελληνίδα γυναίκα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
•Σημαντικά υψηλότερος ο δείκτης ανεργίας των Ελληνίδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Σημαντικά στοιχεία για τη θέση της Ελληνίδας γυναίκας στον εργασιακό, και όχι μόνο, χώρο, αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
Οι Ελληνίδες κάνουν λιγότερα παιδιά, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες στην Ευρώπη. Περίπου μία στις τέσσερις διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα κατέχεται από γυναίκα, ενώ ο μισθός των Ελληνίδων είναι κατά 10% χαμηλότερος από το μισθό των ανδρών.
Επίσης, ο δείκτης ανεργίας για τις Ελληνίδες (15,5%) είναι αρκετά υψηλότερος από το δείκτη ανεργίας των γυναικών στην Ευρώπη (9,6%).
Σύμφωνα με την Eurostat, ο δείκτης γονιμότητας για τις Ελληνίδες (1,29 παιδιά) είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,5 παιδιά). Οι Ελληνίδες κατατάσσονται στην πέμπτη χαμηλότερη θέση γονιμότητας, μετά από τις γυναίκες στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.
O μέσος όρος ηλικίας που η Ελληνίδα αποκτά το πρώτο της παιδί είναι τα 28 χρόνια, αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία για το 2004, ενώ δέκα χρόνια πριν, το 1994, οι Ελληνίδες αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί, σε ηλικία 26,4 ετών. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 28,2 ετών κατά μέσο όρο.
Επίσης, στην Ελλάδα η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής για τις γυναίκες είναι 81,4 χρόνια, ενώ για τους άνδρες είναι 76,6 χρόνια. Στην Ευρώπη, η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής για τις γυναίκες είναι 81,2 χρόνια και για τους άνδρες 75,1 χρόνια. Το 2004 ωστόσο, οι γυναίκες άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 55,3% του γυναικείου πληθυσμού στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες άνω των 65 ετών αποτελούν το 59,3% του γυναικείου πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα το 88,7% των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 79,4%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 80% και για τους άνδρες 74,6%.
Επίσης, το 51% των Ελληνίδων έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες στην Ευρώπη είναι 54,6%. Οι Ελληνίδες προτιμούν περισσότερο τις κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες (73,5%) και λιγότερο τις πρακτικές επιστήμες και τα μαθηματικά (37,2%).
Επιπλέον, το 2006 ο δείκτης ανεργίας για τις Ελληνίδες φθάνει το 15,5%, ενώ για τις γυναίκες στην Ευρώπη ο δείκτης ανεργίας είναι χαμηλότερος και φθάνει το 9,6%. Η διαφορά αυτή οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι στην Ευρώπη το 32,6% των γυναικών έχει εργασία μερικής απασχόλησης, ενώ μόνο το 9,1% των Ελληνίδων απασχολείται μερικώς.
Επίσης, στην Ελλάδα ο δείκτης απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 46,2%, ενώ στην Ευρώπη είναι 56,3%. Σε ό,τι αφορά στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα φθάνει το 6,4% και στην Ευρώπη το 7,6%. Ο δείκτης απασχόλησης για τους άνδρες στην Ελλάδα φθάνει το 74,5% και στην Ευρώπη το 71,2%.
Τέλος, στην Ελλάδα περίπου ένα στα τέσσερα διευθυντικά στελέχη είναι γυναίκα (25,8%), ενώ οι εργαζόμενες γυναίκες κερδίζουν 10% λιγότερο από τους άνδρες. Στην Ευρώπη, περίπου το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων κατέχεται από γυναίκες (32,1%), όμως ο μισθός των γυναικών είναι κατά 15% χαμηλότερος από το μισθό των ανδρών.
«Η Ημέρα της Γυναίκας, συνδυαζόμενη με τη συμπλήρωση μισού αιώνα γυναικείας ψήφου και παρουσίας γυναικών στη Βουλή, ας είναι μια ισχυρή υπόμνηση προς όλους, για την ανάγκη ακόμη πιο δυναμικής υποστήριξης της γυναικείας παρουσίας στον πολιτικό στίβο» τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής κα. Μπενάκη.
ΑΝΚΟ Α.Ε. –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις (Euro Info Centre)
Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη
Τηλ. 24610.24022, 27946 (εσωτερικά 677,676,674), Fax: 24610.49210
E-mail: [email protected];ή [email protected]
www.anko.gr/eic
0 comments