Αποφάσεις για το Ασφαλιστικό καλείται να λάβει μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, ενώ σήμερα, Δευτέρα, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου μπαίνουν οι σκληρές προτάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή Σοφών προς την κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος – εξπρές και το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή ώς τα μέσα Νοεμβρίου.
Στα βασικά σημεία του 30σέλιδου πορίσματος περιλαμβάνεται η θέσπιση εθνικής σύνταξης που θα αποτελείται από τη βασική σύνταξη και την ανταποδοτική, η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, αλλά και ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων. Το πόρισμα προβλέπει να γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ωστόσο αυτό το τελευταίο, για την ώρα, απορρίπτεται από την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να βάλουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή εισφοράς υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση τεράστια μείωση συντάξεων περιμένει όσους λαμβάνουν αθροιστικά σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς θεωρούνται ευνοημένοι. Θα περικοπούν 930.000 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής). Οι περικοπές στις συντάξεις θα κυμανθούν από 15% έως 33%, καθώς ο επανυπολογισμός θα γίνει στα αρχικά ποσά πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
Οι νέες συντάξεις στην πλειονότητά τους θα φτάνουν το πολύ στα 1.000 ευρώ (σύνολο κύριας και επικουρικής), ενώ οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως.
Η πρόβλεψη για ενιαίους κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους είναι μια αλλαγή που θα επιφέρει ένα μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους και συνεπώς έμμεση περικοπή των συντάξεων.
Επίσης προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).
Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται σε δύο σκέλη:
-Ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, που θα συσσωρεύονται εικονικά σε ατομικούς λογαριασμούς με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης (όσα δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του συν ένα επιτόκιο).
-Εθνική-κοινωνική σύνταξη (σήμερα 360 ευρώ) που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της εκάστοτε οικογένειας. Έτσι, η εθνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.
Και σε αυτό το σημείο έγκειται μία από τις βασικές ανατροπές που προτείνονται, καθώς η εγγυημένη βασική που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.
newsbeast.gr