giapraki.com

Αποτέφρωση νεκρών made in Greece – Τέλος στα άσκοπα ταξίδια των νεκρών

Έρχεται τροπολογία μετά από αίτημα των Καμίνη-Μπουτάρη

Η έκκληση των Δημάρχων Καμίνη και Μπουτάρη για τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων εισακούστηκε… και έτσι στο μέλλον θα μπορούμε να «καίμε» τους νεκρούς στην χώρα μας χωρίς να τους στέλνουμε στο εξωτερικό και να  ξοδεύουμε μια περιουσία, ξεροσταλιάζοντας σε ουρές αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής,ετοιμάζεται,μετά από σχετική επικοινωνία του υπουργού ΠΕΚΑ και των Δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ,νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός των νεκροταφείων. 

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι στη σχετική ρύθμιση που προτίθεται να καταθέσει σχετική θα περιλαμβάνεται και η τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Με απλά λόγια, θα μπορούν στο μέλλον να δημιουργηθούν στην Ελλάδα υπερσύγχρονοι κλίβανοι που θα λειτουργούν με αέριο ή πετρέλαιο, εντός των οποίων θα εισέρχεται η σωρός με το φέρετρο, αφού πρώτα θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα μεταλλικά αντικείμενα τόσο από την σωρό όσο και από το φέρετρο. Μέσα σε 1,5 ώρα το πολύ ο νεκρός θα έχει αποτεφρωθεί χωρίς να χρειάζεται η σωρός του να ταξιδέψει χιλιάδες χλμ.

Τι ισχύει μέχρι στιγμής για τις αποτεφρώσεις;

Σήμερα αν μια οικογένεια επιθυμεί να ακολουθηθεί η διαδικασία της καύσης  πρέπει να διαθέτει μια δήλωση του νεκρού ότι, όσο ζούσε, αυτή ήταν η επιθυμία του ήυπεύθυνη δήλωση των οικείων πρώτου βαθμού ότι αυτή ήταν η επιθυμία,πιστοποιητικό θανάτου, ταυτότητα και το διαβατήριο του αποθανόντος (αν υπάρχει), ληξιαρχική Πράξη θανάτου και βεβαίωση του νοσοκομείου «ότι ο θάνατος δεν προήλθε με βίαιο τρόπο και δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον καμιά πιθανότητα της ιατροδικαστικής διερεύνησης των αιτιών του θανάτου του νεκρού».

Στη συνέχεια το αρμόδιο γραφείο τελετών προετοιμάζει την μετάφραση των παραπάνω εγγράφων στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών στην γλώσσα της χώρας που θα μεταφερθεί η σωρός, επικοινωνεί με το αποτεφρωτήριο για την ημερομηνία αποτέφρωσης, αναλαμβάνει να προετοιμάσει κατάλληλα την σωρό, τοποθετώντας την σε ειδικό κιβώτιο ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στους επιβάτες του μέσου μεταφοράς το οποίο θα το μεταφέρει στο εξωτερικό.

Επίσης, το γραφείο οργανώνει τη μεταφορά της σορού στο αεροδρόμιο και αφού η σωρός φτάσει στο αεροδρόμιο προορισμού, το αποτεφρωτήριο ή το γραφείο τελετών που φέρεται ως παραλήπτης στο εξωτερικό, παραλαμβάνει την σωρό την οποία μεταφέρει στο αποτεφρωτήριο.

Μετά την καύση η τέφρα τοποθετείται εντός ειδικής τεφροδόχου και αποστέλλεται στο ελληνικό γραφείο τελετών που με την σειρά του την παραδίδει στους συγγενείς, οι οποίοι μπορούν να την φυλάξουν, να την διασπείρουν ή να την τοποθετήσουν στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου.

Η σχετική τροπολογία βάζει τέλος σε όλα τα παραπάνω και έτσι οι οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν την υποχρεωτική εκταφή της σωρού στα 3 χρόνια αλλά και τα έξοδα συντήρησης των τάφων θα μπορούν πλέον να καταφεύγουν στην διαδικασία της αποτέφρωσης χωρίς να καταφύγουν στο εξωτερικό.

star.gr

Exit mobile version