- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
- Συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, ημεδαπός για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
Απόψεις για την εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων
Οι απόψεις του Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επικείμενη εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, όπως προέκυψαν από σχετική διαβούλευση.
Θέμα : Απόψεις για την εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων
Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου, σας αποστέλλουμε τις απόψεις του Περιφερειακού Παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επικείμενη εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων. Οι απόψεις προέκυψαν από σειρά τεχνικών συναντήσεων διαβούλευσης που διοργάνωσε το Παράρτημά μας στις πόλεις της Κοζάνης (16/03/2015), της Καστοριάς (23/03/2015) και της Φλώρινας (30/03/2015), σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Γεωπόνων και με την ενεργό συμμετοχή πλήθους συναδέλφων από όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων ήταν πως η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων μπορεί να είναι επωφελής τόσο για την ελληνική γεωργία, όσο και για τον γεωπονικό κλάδο καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
Ο μέχρι στιγμής όμως, τρόπος εφαρμογής της όλης διαδικασίας, την κάνει να αποκλίνει από τους στόχους της καθώς τείνει να εξελιχθεί σε ‘’αυστηρό’’ γραφειοκρατικό μηχανισμό, δημιουργώντας μεγάλο εργασιακό φόρτο στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκ των πραγμάτων καλούνται να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής, με παράλληλο υψηλό οικονομικό κόστος εκσυγχρονισμού των λογιστικών προγραμμάτων τους.
Επιπλέον των παραπάνω παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, πριν από την οριστική εφαρμογή του συστήματος, εστιάζονται δε στα παρακάτω:
1. έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση επιβλαβών οργανισμών σε πολλές καλλιέργειες, όπως μελάνωμα και ζάβρος σε καλλιέργεια σιτηρών, ακαρεοκτόνα και ζιζανιοκτόνα για καλλιέργεια Φασολιού, ζιζανιοκτόνο για καλλιέργεια Φακής, μυκητοκτόνο για καλλιέργεια Κρόκου κ.α.,
2. έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για ερασιτεχνική χρήση,
3. ημιτελής, μη λειτουργική ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγογράφησης με αρκετά προβλήματα για το χρήστη,
4. πρακτικά ανέφικτη συνταγογράφηση ανά αγροτεμάχιο λόγω μικροτεμαχισμένου κλήρου και έλλειψης αναδασμών,
5. έλλειψη συντονισμού στο χρόνο έναρξης της διαδικασίας συνταγογράφησης (28/08/2015) και τον καταληκτικό χρόνο πιστοποίησης των επαγγελματιών χρηστών (26/11/2015) (!)
6. ανετοιμότητα εξεταστικού συστήματος για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων,
7. αδυναμία ελέγχου πολλαπλών προμηθευτών και εφαρμογών φ/π ανά καλλιέργεια και έκταση, σε αγροτεμάχια που θα δηλωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στην ετήσια Α.Ε.Ε.
8. δημιουργία ουσιαστικά μιας μη αμειβόμενης συμβουλευτικής υπηρεσίας, λόγω μη καθορισμού του κόστους εφαρμογής της,
9. απόκλιση από την Οδηγία 2009/128/ΕΚ. για «επιλογή φυτοπροστατευτικής μεθόδου» η οποία μπορεί να είναι η χρήση γεωργικού φαρμάκου ή η μη χημική εναλλακτική λύση,
10.κίνδυνος αύξησης των παράνομων εισαγωγών φ/π λόγω της δυσλειτουργικότητας του συστήματος για τους επαγγελματίες χρήστες.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι προκειμένου το εγχείρημα της συνταγογράφησης να εφαρμοστεί με επιτυχία, είναι απαραίτητος επιπλέον μεταβατικός χρόνος ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών εφαρμογής, αλλά και χρόνος πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος πριν την οριστική καθιέρωση του.
Ακόμη κομβικό σημείο θεωρείται η καθιέρωση αμοιβής για την υπηρεσία της συνταγογράφησης, η οποία θα αποτελέσει κίνητρο ορθής εφαρμογής αλλά και σοβαρής
ενασχόλησης των γεωπόνων, εμπόρων ή μη, με τη διαδικασία και η οποία σε πρώτη φάση θα μπορούσε να είναι επιδοτούμενη ή ακόμη και συνδεδεμένη με φοροελαφρύνσεις. Τέλος θα ήταν χρήσιμη η ενίσχυση των γεωπονικών επιχειρήσεων για την αλλαγή των λογισμικών συστημάτων τους.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία επί του θέματος
0 comments