Από τον Οκτώβριο 2012 ως σήμερα 44 λυσσασμένες αλεπούδες-Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού από αέρος

By on 12/02/2014
Ολοκληρώνεται σταδιακά το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων για την επιτήρηση της λύσσας σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ηµαθία και Πιερία.
Ένα µήνα µετά την ολοκλήρωση των εµβολιασµών από αέρος θα πραγµατοποιηθεί δειγµατοληψία σε αλεπούδες προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λύσσα, θα πρέπει να θανατώνονται δύο κόκκινες αλεπούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να ελέγχονται εργαστηριακά.
Για τη συλλογή των δειγµάτων θα ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε δασική υπηρεσία Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 ως σήμερα έχουν εντοπιστεί 44 λυσσασμένα ζώα σε Κοζάνη, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Με το ΥΠΕΚΑ συνεργάζονται στενά το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας.
Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος λυσσασμένου ζώου. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, εάν υπάρξει άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία.

tovima.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: