Μεταφερόμενη σκόνη από τη Σαχάρα, δραματικό και το επόμενο 48ωρο
«Ορατότης μηδέν» από προχθές στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, καθώς στις εγχώριες πηγές ρύπανσης προστέθηκε η σκόνη που έφτασε στην περιοχή από τη Σαχάρα.
Οι μετρητές των σταθμών μέτρησης που έχουν εγκατεστημένους Κέντρο Περιβάλλοντος και ΔΕΗ έσπασαν στην κυριολεξία, ενώ σημαντικές υπερβάσεις ορίων παρατηρούνται και σε σταθμούς που συνήθως οι τιμές είναι μικρές. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕ.ΠΕ. Δυτικής Μακεδονίας Σταμάτη Ζιώρα, «η κατάσταση είναι αποπνικτική από την Κυριακή, το πρόβλημα συνεχίζεται και τη Δευτέρα, λόγω της μεταφερόμενης σκόνης από την Αφρική. Έχουμε μία μίξη των τοπικών πηγών ρύπανσης με τη μεταφερόμενη σκόνη από τη Σαχάρα».
Όλοι ανεξαιρέτως οι σταθμοί μέτρησης ξεπέρασαν μέχρι κατά πολύ, το ανώτατο όριο μέσης ημερήσιας τιμής των 50μg/m3, ενώ οι υπερβάσεις σε κάποιους σταθμούς είναι τέσσερις φορές πάνω από τα όρια. «Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ο οικισμός της ΔΕΗ είχε χτες 199 μg/m3, η Ποντοκώμη 214, ενώ από τη Φλώρινα μέχρι την Κάτω Κώμη, όλοι οι σταθμοί χτύπησαν κόκκινο», σημείωσε ο Βασίλης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος για τις μετρήσεις εκ μέρους του ΚΕΠΕ. Είπε μάλιστα ότι «καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις σε σταθμούς που συνήθως δεν είχαμε πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στην Κάτω Κώμη, όπου οι τιμή ανήλθε στα 147 μg/μ3, καθώς και στα Πετρανά, όπου επίσης οι υπερβάσεις είναι μεγάλες». Μάλιστα σημείωσε ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το λεκανοπέδιο, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο όσο κατεβαίνουμε νότια, ενώ βόρεια προς την περιοχή της Φλώρινας αμβλύνεται κάπως. Η ορατότητα είναι πολύ μικρή σε ολόκληρη την περιοχή».
Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το φαινόμενο θα διατηρηθεί στο επόμενο 48ωρο.
Λάθος μέτρηση έδειχνε ο σταθμός μέτρησης της Κοζάνης, καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μετέδιδε στο ΚΕ.ΠΕ. την ένδειξη της στιγμής. Συγκεκριμένα χτες ο σταθμός της Κοζάνης έδειχνε την προχτεσινή τιμή, δηλαδή έδειχνε πολύ λιγότερη ρύπανση από την πραγματική.
Τέλος να σημειωθεί ότι παρά την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, η ΔΕΗ δεν έλαβε κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη λογική ότι βασική αιτία της ρύπανσης είναι η μεταφερόμενη σκόνη από την Αφρική και όχι η ΔΕΗ.
e-ptolemeos.gr