Ασυνήθιστο Απολιθωμένος Δάσος στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

By on 20/04/2007

τομή φοίνικα, τεξαςΑπολιθωμένοι κορμοί δέντρων που λαμπυρίζουν στο φως ανακαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Είναι το πρώτο απολιθωμένο δάσος με κρυστάλλους χαλαζία στην Ελλάδα, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι κορμοί ανήκουν σε κωνοφόρα, φοίνικες και δρύες και η ηλικία τους εκτιμάται στα 20 εκατ. χρόνια (κατώτερο Μειόκαινο). Το απολιθωμένο δάσος επεκτείνεται στους Νομούς Καστοριάς και Γρεβενών και δεν αποκλείεται μάλιστα να περνά και τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας.

«Εντοπίσαμε τμήματα από κορμούς διαφόρων δέντρων που ήταν γεμάτοι από κρυστάλλους χαλαζία. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που συναντάμε κάποιο δάσος το οποίο έχει απολιθωθεί από τη δράση του συγκεκριμένου ορυκτού» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Παλαιοντολογίας Βαγγέλης Βελιτζέλος.

Έκρηξη

Η διαδικασία της απολίθωσης του πανάρχαιου δάσους μπορεί να προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ένα από τα υλικά που συνήθως απελευθερώνεται ύστερα από μια έκρηξη είναι ο λειωμένος χαλαζίας, το ένυδρο δηλαδή διοξείδιο του πυριτίου.

Το υγρό και θερμό διάλυμα χαλαζία φαίνεται ότι εισχώρησε στη δασώδη έκταση. Όταν ήρθε σε επαφή με τους κορμούς, αντικατέστησε μόριο προς μόριο την οργανική ύλη του ξύλου με κρυστάλλους χαλαζία οι οποίοι λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου.

Σε συνεργασία με τον συλλέκτη-ερευνητή Τριαντάφυλλο Δεληζήση, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης απολιθωμένα φύλλα δέντρων αλλά και μαλάκια, γεγονός που φανερώνει ότι στην περιοχή η θάλασσα εναλλασσόταν με την ξηρά πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Εκείνη την εποχή το κλίμα της Ελλάδας ήταν θερμό υποτροπικό και η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου και υπήρχε έντονη βροχόπτωση. Οι συνθήκες αυτές είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη δέντρων όπως η κανέλα και οι δαφνίδες.

Ήδη ένας πολύ μεγάλος απολιθωμένος κορμός έχει εντοπιστεί στον ποταμό Αλιάκμονα και οι ειδικοί του Πανεπιστημίου θα αρχίσουν σύντομα ανασκαφές κοντά στο ποτάμι για να εντοπίσουν περισσότερη απολιθωμένη βλάστηση.

Πηγή : News.in.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: